Σε τρεις άξονες κινούνται τα οφέλη για την Κίνα ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας: στην ενίσχυση των εμπορικών δεσμών Ρωσίας – Κίνας, στην ενδυνάμωση του ΚΚ της Κίνας και στην αναβίωση του σινο-ρωσικού μετώπου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων και ενέργειας στον κόσμο, αν και βρίσκεται με μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα, βλέπει ότι η Ρωσία δεν έχει που να πάει με αποτέλεσμα να την προάγει στη θέση του πιο σημαντικού εμπορικού εταίρου, αλλά και ασφάλειας της Μόσχας.
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει, προς το παρόν, «σώσει» και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και επομένως τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, καθώς έχει σταθεροποιήσει τη θέση του Xi Jinping προς το Συνέδριο του Κόμματος τον Οκτώβριο του 2022.
Η θέση του Xi Jinping στις εσωτερικές διαμάχες εξουσίας του ΚΚΚ έγινε ακόμη πιο δύσκολη λόγω της «αποτυχίας» των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, στο σκέλος της αποκατάστασης του κύρους και της αξιοπιστίας.
Το στρατιωτικό σκέλος
Επίσης, η απομόνωση της Ρωσίας ως μέρος της εκστρατείας παγκόσμιου πληροφοριακού πολέμου, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την ώθησε πίσω στην «αγκαλιά» του Πεκίνου.
Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα άρχισαν να εξετάζουν στο παρελθόν τρόπους για να ξεπεράσουν την τεχνολογική ικανότητα και το επιχειρησιακό δόγμα των ΗΠΑ στο στρατιωτικό σκέλος. Και σε πολλούς τομείς το κατάφεραν.
Η ρωσική επέμβαση, φέτος, κατά της Ουκρανίας έχει τονώσει την επόμενη φάση της αξιολόγησης του Πεκίνου για τις προοπτικές σύγκρουσης και ανταγωνισμού την επόμενη δεκαετία. Το πρώτο σημείο αναφοράς ήταν η επίθεση στο Βελιγράδι το 1999. Το δεύτερο είναι η έναρξη των ρωσικών εχθροπραξιών (και των επακόλουθων δυτικών αντιδράσεων) στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Το σινο-ρωσικό μέτωπο
Αυτό που τελικά προκύπτει για την Κίνα είναι κάτι που φανταζόταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: ένα αρμονικό σινο-ρωσικό μπλοκ που θα μπορούσε να οικοδομήσει μια παγκόσμια θέση συμμάχων και εταίρων.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν η κίνηση της Δύσης να επιδεινώσει το σινο-σοβιετικό ρήγμα και αυτή η διαδικασία περιλάμβανε επίσης τις υποσχέσεις του Reagan και της Thatcher προς τη Ρωσία και του προέδρου Nixon προς το Πεκίνο.
www.bankingnews.gr
Γιατί η Κίνα θα ωφεληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Το σινο-ρωσικό μέτωπο ξανά στο προσκήνιο
Σχόλια αναγνωστών