Σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από τη Citigroup…
Η αμερικανική τράπεζα αναβάθμισε την Πειραιώς, καθώς διαπιστώνει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του ισολογισμού της και τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Eπίσης, διακρίνει σαφή σημάδια κεφαλαιακής βελτίωσης, αύξηση αποδοτικότητας και ενίσχυση εσόδων από προμήθειες.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η μετοχή της Πειραιώς [με όρους P/TBV (0,34x)] είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Λόγοι ανόδου...
Στόχος RoTE: Η Πειραιώς σχεδιάζει να επιτύχει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 5% βραχυπρόθεσμα και άνω του 10% μεσοπρόθεσμα, κάτι που η Citigroup «βλέπει» πως είναι εφικτό, βάσει των εσόδων (NII), χάρη στα υψηλότερα επιτόκια που έρχονται και τις πιο συντηρητικές εκροές NPE.
Τα ανωτέρω, βέβαια, ελαφρώς αντισταθμίζονται από το υψηλότερο κόστος έκδοσης ομολόγων για MREL και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Περικοπές κόστους: Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, τα κόστη θα μειωθούν κατά 4% το 2022 και 2-3% την περίοδο 2023-24, με βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα από 52% το 2022 σε 43% έως το 2024.
Η βελτίωση περνά μέσα από την προσπάθεια ψηφιοποίησης της Πειραιώς και την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της.
Οι πωλήσεις NPEs και η ενίσχυση κεφαλαίου ως επί το πλείστον είναι εξασφαλισμένες:
Η Πειραιώς αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί στο 8% έως το 2022 (έναντι Citi: περίπου 9%).
Σημειώνεται πως η Πειραιώς έχει εγκλωβιστεί σε έναν βαθμό λόγω των NPEs και αναμένει να αντισταθμίσει τις ζημίες μέσω ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι οποίες επίσης θα είναι ως επί το πλείστον εξασφαλισμένες.
Η έκθεση της Πειραιώς στην Ουκρανία είναι πολύ μικρή, αναφέρει η Citigroup.
Ακόμη και μια πλήρης απομείωση των ουκρανικών δραστηριοτήτων της θα έχει ως αντίκτυπο μόλις 6 μονάδων βάσης στα μεγέθη της, σημειώνει.
Αναφερόμενη στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, ο οίκος σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι οι φιλοδοξίες της διοίκησης όσον αφορά στα κεφάλαια είναι αξιόπιστες και υποστηρίζονται από την οργανική ανάπτυξη, τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης κεφαλαίων και το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων».
Βασικοί καταλύτες: Σχέδιο 2025 στις 6 Απριλίου, υψηλότερα επιτόκια, αύξηση δανείων βάσει Ταμείου Ανάκαμψης και απομάκρυνση κινδύνου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών