Ο αγωγός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης τον περασμένο Νοέμβριο και την πάγωσε εντελώς τον Φεβρουάριο
Ο αγωγός Nord Stream 2 ήταν από τα πρώτα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία... Ένα τεράστιο ενεργειακό project που χρειάστηκε χρόνια για να κατασκευαστεί και κόστος 11 δισ. δολ. παραμένει αχρησιμοποίητο.
Σύμφωνα με το CNBC, τα σημάδια για τον αγωγό φυσικού αερίου 1.354 χλμ. -που ήταν σχεδιασμένος για να διπλασιάσει τη ροή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας- ήταν αρνητικά ακόμα και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είχαν ταχθεί κατά του έργου ακόμα και πριν την ολοκλήρωση του, τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Nord Stream 2 μπήκε τον Φεβρουάριο μετά την μοιραία απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίζει επίσημα δύο φιλορωσικές, αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. Η εν λόγω εξέλιξη «ανάγκασε» τη γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο, Olaf Scholz, να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σκότωσε το project του Nord Stream 2. Εν ολίγοις, θα ήταν αδιανόητο για τη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να κάνει μια αναστροφή και να εξουσιοδοτήσει τον αγωγό μετά τη συμπεριφορά της Ρωσίας» είπε η Kristine Berzina από το German Marshall Fund.
Σύμφωνα γεωπολιτικούς αναλυτές που μιλούν στο CNBC, το μέλλον του αγωγού Nord Stream 2 είναι αμφίβολο.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα τεθεί ποτέ σε λειτουργία ο Nord Stream 2» δήλωσε η Kateryna Filippenko από τη Wood Mackenzie και συμπλήρωσε «η στάση της Ευρώπης στο ρωσικό αέριο έχει αλλάξει αμετάκλητα και είναι πλέον αποφασισμένη να απεξαρτητοποιηθεί. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απειλεί να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια. Είναι δύσκολο να δούμε μια προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας που θα μπορούσε να διευκολύνει ένα πράσινο φως στο Nord Stream 2, ακόμη και έπειτα από χρόνια».
Η θέση της Γερμανίας
Πάντως, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, είπε στο CNBC ότι ο αγωγός απέχει πολύ από το να είναι σε θέση που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί.
«Προϋπόθεση για την πιστοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης Nord Stream 2 είναι μια θετική αξιολόγηση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού δεν τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε στο CNBC. «Αυτή η προϋπόθεση δεν πληρείται πλέον», είπε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να πιστοποιήσει την εταιρεία αυτή τη στιγμή» και ότι η λειτουργία του αγωγού χωρίς πιστοποίηση θα ήταν παράνομη.
Με τη Γερμανία να γυρίζει την πλάτη της στο ρωσικό φυσικό αέριο, είναι απολύτως σαφές ότι ο Nord Stream 2 βρίσκεται πλέον σαφώς σε αντίθεση με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, δήλωσε στο CNBC ο Warren Patterson από την ING. «Το σχέδιο της ΕΕ να είναι ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια πριν από το 2030 υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να δούμε ποτέ φυσικό αέριο να ρέει μέσω του αγωγού», είπε ο ίδιος.
Μικρή πιθανότητα
Στον αντίποδα, ένας αναλυτής δήλωσε στο CNBC, ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ώστε ο Nord Stream 2 να μην αχρηστευτεί.
Ο Nord Stream 2 «δεν θα λειτουργήσει ούτε θα λάβει έγκριση εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που διασφαλίζει το ουκρανικό έδαφος και την ειρήνη με τρόπο που η μελλοντική ρωσική επιθετικότητα θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί», δήλωσε στο CNBC ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group.
«Ακόμα και σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή κάποιας μορφής διευθέτησης, φαίνεται απίθανο μια ειρήνη να θεωρηθεί τόσο σταθερή ώστε να μην υπάρχει πλέον ρωσική απειλή, ειδικά όταν ο πρόεδρος Vladimir Putin είναι στην εξουσία», είπε ο ίδιος.
Δεδομένου ότι ο Putin φαίνεται αρκετά ασφαλής στη θέση του, σημείωσε ο Henning, η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει αναβίωση του Nord Stream 2.
«Το μόνο δυνατό σενάριο για αναβίωση –και πιθανώς o λόγος για τον οποίο ο NS2 έχει ανασταλεί και όχι ακυρωθεί– φαίνεται να βρίσκεται υπό μια πλήρως μεταρρυθμισμένη ρωσική κυβέρνηση. Ακόμη και τότε, υποπτεύομαι ότι η Γερμανία θα ήταν απρόθυμη απλώς να αναβιώσει το NS2 στην προηγούμενη μορφή του. Υποψιάζομαι ότι η Γερμανία θα επιδίωκε πιθανώς να το μετατρέψει σε αγωγό υδρογόνου. Αλλά όλα αυτά φαίνονται λίγο παρατραβηγμένα σε αυτό το στάδιο», σημείωσε ο Gloystein.
Η Kristine Berzina, από το German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια υπήρχαν εικασίες σχετικά με το εάν οι αγωγοί Nord Stream και άλλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά υδρογόνου στο μέλλον και ότι η Ρωσία είναι ένας πιθανός μελλοντικός προμηθευτής του υδρογόνου.
«Για όσους επιθυμούν να μην πέσουν σε παλιά πρότυπα εξάρτησης από τη Ρωσία, θα είναι σημαντικό να προσέξουν αν υπάρχουν παλιοί στη Γερμανία που θα ήθελαν να αναβιώσουν τελικά την ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία με καύσιμα επόμενης γενιάς υπό τη σημαία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αλλά θα υποτάχτηκε πραγματικά η Ευρώπη ξανά στη Ρωσία; Αυτό θα εμπλουτίσει ξανά τη Ρωσία», προειδοποίησε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών