Για τον κίνδυνο, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά και τακτικά πυρηνικά όπλα, εάν αποτύχει να σημειώσει μια «νίκη των συμβατικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποιεί ο Niall Ferguson, ανώτερος συνεργάτης στο Hoover Institution στο Stanford University.
«Αυτοί είναι πολύ σοβαροί κίνδυνοι που η κυβέρνηση Biden φαίνεται να προεξοφλεί μάλλον πολύ επιπόλαια» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.
Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται πως επικεντρώνεται στο να αφήσουν τον πόλεμο να συνεχίσει για να «αιμορραγήσει τη Ρωσία» και να ελπίζουν σε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, αλλά ο Ferguson είπε ότι αυτή είναι μια «πολύ επικίνδυνη» στρατηγική.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς η Μόσχα στρέφει το ενδιαφέρον της σε αυτό που ο Sergei Rudskoy, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, αποκάλεσε «πλήρη απελευθέρωση» της περιοχής του Donbass.
Εάν καταστεί σαφές τις επόμενες εβδομάδες ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ κουρασμένες για να πετύχουν μια αποφασιστική νίκη στο Donbass, ο Ferguson είπε ότι ο Putin μπορεί να βρεθεί σε μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση χωρίς προφανή έξοδο διαφυγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Putin έχει ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμος να διαπράξει «φρικιαστική καταστροφή» με συμβατικές δυνάμεις όπως πύραυλοι κρουζ.
Ποιο το όφελος;
Ωστόσο, ο Phillips O'Brien από το Πανεπιστήμιο του St. Andrews πιστεύει ότι είναι «απίθανο, αν όχι αδύνατο» για τον Putin να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον O'Brien, η Δύση θα ενισχύσει τη στήριξη της στην Ουκρανία, όσον αφορά τα όπλα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Μπορεί να σκοτώσουν ανθρώπους σε ορισμένες πόλεις - αλλά πώς τους βοηθά αυτό να κερδίσουν τον πόλεμο;» διερωτήθηκε ο ίδιος όσον αφορά τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τη Ρωσία.
Ο O'Brien είπε επίσης ότι υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» η Μόσχα να αποτύχει να καταλάβει και να κρατήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Ferguson είπε ότι ο στόχος του Putin δεν είναι απαραίτητα η προσάρτηση της Ουκρανίας, αλλά αντ' αυτού να διασφαλίσει ότι η προσπάθεια της χώρας να γίνει μια «βιώσιμη δημοκρατία με δυτικό προσανατολισμό» θα αποτύχει.
Η στάση από τη Δύση
Οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που επιμένουν ότι δεν θα αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας, θα αντιμετωπίσουν ένα «τεράστιο δίλημμα» εάν ο Putin κλιμακωθεί με πυρηνικά ή χημικά όπλα, είπε ο Ferguson, κάτι που πιστεύει ότι είναι «πραγματικά πολύ πιθανό».
Βρίσκονται έτσι αντιμέτωποι με δύο «πολύ απαίσιες» επιλογές, είπε ο ίδιος.
«H πρώτη είναι να μην κάνουν τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσουν να στέλνουν συμβατικά όπλα όταν ο Putin χρησιμοποιήσει πυρηνικά και η δεύτερη επιλογή είναι να αναλάβουν στρατιωτική δράση και να διακινδυνεύσουν μια κλιμάκωση», είπε ο ίδιος.
«Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της στρατηγικής», πρόσθεσε ο Ferguson. «Αν συνεχίσεις να λες ότι δεν πρόκειται να αναλάβεις στρατιωτική δράση, τότε στην πραγματικότητα ενθαρρύνεις την άλλη πλευρά να κλιμακώσει με την πεποίθηση ότι πάντα θα υποχωρείς».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών