Η Ρωσία ενδεχομένως να χρεοκόπησε, μετά την αποτυχία της να πληρώσει τα ομόλογα της σε δολάρια με ρούβλια, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σχετικά με την πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών σε ξένα ομόλογα της Μόσχας, μετά από την οκτωβριανή επανάσταση του 1917.
Η Μόσχα προχώρησε σε πληρωμή στις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα -που έληγαν το 2022 και το 2042- με ρούβλια αντί για δολάρια που υποχρεούνταν να πληρώσει με βάση τους όρους των τίτλων.
Tο ορόσημο της 4ης Μαΐου
Η Ρωσία επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αθέτησε πληρωμή σύμφωνα με τους όρους της Moody’s, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 4 Μαΐου, που είναι το τέλος της περιόδου χάριτος, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με το Reuters.
«Τα συμβόλαια για τα ομόλογα δεν έχουν καμία πρόβλεψη για αποπληρωμή σε άλλο νόμισμα εκτός από δολάρια», τονίζεται.
Η Moody's ανέφερε ότι ενώ ορισμένα ρωσικά ευρωομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2018 επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτά που εκδόθηκαν πριν από το 2018 - όπως αυτά που λήγουν το 2022 και το 2042 - δεν το επιτρέπουν.
«Η άποψη της Moody's είναι ότι οι επενδυτές δεν έλαβαν τη συμβατική υπόσχεση σε ξένο νόμισμα κατά την ημερομηνία λήξης της πληρωμής», ανέφερε η Moody's.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αντιτείνει ότι η Δύση την εμπόδισε να πληρώσει επιβάλλοντας εξοντωτικές κυρώσεις μετά την εντολή του Προέδρου Πθτιν στις 24 Φεβρουαρίου για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή.
Η Ρωσία το 1998 χρεοκόπησε 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε εσωτερικό χρέος και υποτίμησε το ρούβλι υπό τον Πρόεδρο Boris Yeltsin επειδή ουσιαστικά χρεοκόπησε μετά την ασιατική κρίση χρέους και η πτώση των τιμών του πετρελαίου κλόνισε την εμπιστοσύνη στο βραχυπρόθεσμο χρέος της σε ρούβλι.
www.bankingnews.gr
Moody's: Χρεοκόπησε η Ρωσία; Η αθέτηση πληρωμών ομολόγων και το ορόσημο της 4ης Μαΐου
Η Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι αθέτησε πληρωμή σύμφωνα με τους όρους της Moody’s, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 4 Μαΐου
Σχόλια αναγνωστών