Aνάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένει για την Ελλάδα η Societe Generale, ενώ βλέπει και σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων.
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την Standard & Poor's (ΒΒ+ με θετικές προοπτικές), όπως ανέμενε η Societe Generale με τη χώρα να βρίσκεται μόνο μια βαθμίδα μακριά από την περιοχή της επενδυτικής βαθμίδας.
Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, η αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
Έρχονται περαιτέρω αναβαθμίσεις
«Αναμένουμε ότι η Fitch θα ακολουθήσει την S&P και θα αναβαθμίσει και αυτή την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με τη χώρα να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023», αναφέρουν οι αναλυτές.
«Καθώς οι αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ πιθανότατα θα λήξουν στο τρίτο τρίμηνο, η κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση όσον αφορά τις αγορές της ΕΚΤ.
Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του οροσήμου θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερα funds να περιλαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους και ως εκ τούτου θα υποστηρίζουν τις τιμές των ελληνικών τίτλων μακροπρόθεσμα».
Προσφορά και ρευστότητα
Tα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, με το τέλος των αγορών του έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP να επιβαρύνει τη ζήτηση.
Ωστόσο, καθώς το PEPP εισήλθε στη φάση επανεπενδύσεων τον Απρίλιο και καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει στο εξής να επηρεαστούν λιγότερο από οποιαδήποτε αλλαγή.
Στο μέλλον, οι κινήσεις της αγοράς πιθανότατα θα εξαρτώνται από την κατάσταση της προσφοράς και τη ρευστότητα.
Το 2022, η Ελλάδα εξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και επανέκδοση το 7ετές ομόλογο τον Απρίλιο αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ.
Για να καλύψει τον υπολειπόμενο ανώτερο στόχο έκδοσης των 7 δισ. ευρώ περίπου για το 2022, η Ελλάδα πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε ομόλογα στο μακροπρόθεσμο μέρος, ειδικά σε ομόλογα 15-20 ετών και σε ένα πράσινο ομόλογο 10-20 ετών.
Η αντιστροφή της καμπύλης
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ωθήσει τις αποδόσεις της 5ετίας υψηλότερα, ενώ το μεγαλύτερο άκρο της καμπύλης έχει επηρεαστεί λιγότερο.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων στο τμήμα της καμπύλης 15 έως 20 ετών έχουν μειωθεί κατά 70 μονάδες βάσης από την 1η Μαρτίου, οδηγώντας σε αντιστροφή της καμπύλης.
Τα spread 5-15 ετών συνήθως υποχωρούν όταν οι αγορές τιμολογούν ένα αρνητικό σενάριο για την οικονομία, το οποίο η SocGen δεν βλέπει να συμβαίνει επί του παρόντος.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ελληνική καμπύλη 5-15 ετών θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει και πάλι στο θετικό έδαφος, αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα στην αγορά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών