Μεγάλη διόρθωση στις αγορές εκτιμά με ανάλυσή της η Morgan Stanley, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.460 μονάδες (πτώση 16% από τα τρέχοντα επίπεδα), μέχρι το τέλος του 2022.
Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το πώς η αμερικανική τράπεζα επιχειρηματολογεί για την ορθότητα των προβλέψεών της…
Οι αρνητικές ειδήσεις για τα μακροοικονομικά και εταιρικά θεμελιώδη «τείνουν να επηρεάζουν τις μετοχές».
Δεδομένο είναι πως, πλέον, τα πράγματα στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλά και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν χειρότερα.
Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για το αμερικανικό ΑΕΠ δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα προϋφεσιακό περιβάλλον.
Όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley, «καταλύτης για την απότομη και ευρεία καθοδική κίνηση της περασμένης εβδομάδας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που συμπαρέσυρε τις αγορές, ήταν η απόδειξη ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι επενδυτές (+1,4% ).
Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη θα παραμείνουν υψηλές τους επόμενους 12 μήνες, παρόλο που το 1ο τρίμηνο τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, για άλλη μια φορά».
Παραδοξότητες
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Wilson επισημαίνει πως η απόδοση των κερδών του S&P 500 είναι η πιο αρνητική από τη δεκαετία του 1950.
Όπως μας υπενθυμίζει, ακόμα και οι φοιτητές των οικονομικών σπουδών γνωρίζουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν τα assets σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν το βλέπουμε σήμερα: Παρά «τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων και τον διπλασιασμό των επιτοκίων τους τελευταίους δύο μήνες, οι αποτιμήσεις των δεικτών παραμένουν κολλημένες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».
Σε αυτή την κατάσταση προσθέστε πληθωρισμό +8% στο μείγμα και γυρνάμε στη δεκαετία του 1950 από απόψεως αποδόσεων!
Τα παραπάνω μεταφράζονται σε αρνητικές αποδόσεις -7% σε ετήσια βάση στο S&P 500.
«Ο S&P 500 έκανε τον κύκλο του φέτος, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2021, στις 4200, και τώρα σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, βρισκόμαστε στις 4124» αναφέρει η Morgan Stanley.
Δεδομένου δε ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 8% τον Μάρτιο, οι πραγματικές αποδόσεις μετά από 12 μήνες θα είναι στο -10% (-8% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων).
Η πραγματική απόδοση είναι ακόμη χειρότερη για τον Nasdaq 100 (-15%) και τον Russell 2000 (-25%).
Η αμερικανική τράπεζα στη συνέχεια σημειώνει πως ίσως «οι μετοχές δεν είναι πλέον το asset που περιμένουν οι επενδυτές ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, γιατί αυτή η φορά είναι διαφορετική».
Η απόδοση κερδών και η αφαίρεση του πληθωρισμού δίνουν αρνητική πραγματική απόδοση κερδών.
Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι αγοράζετε συρρίκνωση κερδών -4% στα σημερινά επίπεδα.
Και, δυστυχώς, η πτώση της απόδοσης των πραγματικών κερδών υποδηλώνει πτώση…
Όλα μυρίζουν διόρθωση…
Περιέργως, ο Απρίλιος είναι ιστορικά ένας ισχυρός εποχιακός μήνας και τα κέρδη του 1ου τριμήνου του 22 ήταν ισχυρά, ωστόσο ο S&P 500 υποχωρεί κατά 8% και Nasdaq 12%.
Ένας πιθανός παράγοντας για αυτό είναι η απομόχλευση από τον Ιούνιο του 2020, με τους μικρομετόχους να αποσύρονται και τη θέση τους να παίρνουν hedge funds.
Γιατί; Επειδή τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος του περιθωρίου, ενώ οι αγορές είναι 15-20% χαμηλότερες από τα υψηλά του 2021, οπότε το μότο «buy the dip» δεν λειτουργεί.
Εν προκειμένω, η χαμηλότερη ρευστότητα θα συνεχίσει να υποδηλώνει ευρεία υποβάθμιση και χαμηλότερες τιμές σε επίπεδο δείκτη.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές τους επόμενους μήνες;
Τίποτα καλό: όπως συμπεραίνει ο Wilson, από τεχνικής άποψης «ο S&P 500 θα… πέσει ελάχιστα, στις 3.800 (-8%) βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, εφόσον αυτό το ποσοστό, σε όρους EPS, σημαίνει 16x, η πτώση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη - δεδομένου ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 200 εβδομάδων φτάνει τις 3460, ή 16% χαμηλότερα.
Επίσης, η πτώση μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τα υψηλά προ πανδημίας επίπεδα των 3.400 ή -22%.
Από πολλές απόψεις, καταλήγει η Μorgan Stanley, «αυτό είναι απολύτως λογικό από την άποψη ότι η πανδημία δεν δημιούργησε πραγματική αξία για την οικονομία ή τις περισσότερες εταιρείες, αλλά μάλλον την κατέστρεψε».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών