Αυτοκαταστρέφεται η Ευρώπη με τις κυρώσεις, ρίχνει στα τάρταρα την οικονομία με τις προοπτικές ανάκαμψης να απομακρύνονται ενώ αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο.
Επι τα χείρω αναθεωρούνται όλα με τις συνέπειες να γίνονται ορατές στο δεύτερο εξάμηνο. Ο λόγος που η Ευρώπη συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε με την πανδημία είναι αδιευκρίνιστος.
Πλέον των δύο μηνών από την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η προοπτική μιας γρήγορης εξομάλυνσης της κατάστασης φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη. Καθώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πυκνώνουν, η επαναφορά σε μία προ-πολεμική κανονικότητα φαντάζει επίσης απίθανη, ακόμη και αν η διένεξη λήξει σύντομα.
Η Coface έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω το κόστος στην παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες της διένεξης θα γίνουν αισθητές από το δεύτερο μισό του έτους και θα επιμείνουν εντός του 2023, αλλά και πιο μετά ακόμη...
Το πολιτικό ρίσκο, το οποίο έχει επιταθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο με την πανδημία, εντείνεται περαιτέρω λόγω της εκτόξευσης του κόστους διατροφής και ενέργειας.
Καμία περιοχή δε θα μείνει ανεπηρέαστη από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, και μετά από τα απανωτά πλήγματα της τρέχουσας δεκαετίας, η εκτίμησή μας παραμένει: ο κόσμος άλλαξε και τίποτε δεν θα είναι ξανά το ίδιο.
Η Ευρώπη σε αναταραχή, πλήρης διάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας
Ο ρόλος της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παραγωγή πολλών εμπορευμάτων, σε συνάρτηση με τους φόβους για διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν οδηγήσει σε ράλι τιμών, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών κι ως επακόλουθο, τη μείωση στην κατανάλωση. Επίσης, η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα της κατάστασης επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις επενδύσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων, καθώς η οικονομική τους κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί σημαντικά, λόγω της διαρκούς αύξησης του κόστους παραγωγής.
Πέρα από τις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ρωσία, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης είναι οι πλέον εκτεθειμένες, καθώς βασίζονται σημαντικά στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Η Γερμανία και η Ιταλία, οι οικονομίες των οποίων είναι οι πλέον εξαρτώμενες από το Ρωσικό φυσικό αέριο, είναι πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά (αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1.6 ποσοστιαίες μονάδες). Η επίπτωση θα είναι μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αλλαγές ετοιμάζει η FED
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η επίπτωση στην ανάπτυξη προβλέπεται πιο ήπια λόγω της περιορισμένης εμπορικής και οικονομικής έκθεσης στη Ρωσία και την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά στις ΗΠΑ το ποσοστό του πληθωρισμού έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 41 χρόνια, οδηγούμενο από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Μετά από μία πρώτη αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ το Μάρτιο, τα περισσότερα μέλη της νομισματικής επιτροπής εξέφρασαν την υποστήριξή τους για «ουδέτερο» ρυθμό επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022, ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2% και 3%. Αυτό θα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές εφαρμογές πολιτικών στενότητας από τη δεκαετία του ‘90, και θα οδηγήσει σε μια μέτρια ανάπτυξη, εξ ου και η αναθεώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα για την εκτίμησή μας ως προς την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, στο 2.7%.
Η Αφρική, για την οποία η εκτίμησή μας δείχνει προς ένα συνολικό αρνητικό αντίκτυπο της τάξης του 0.5%, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η παρούσα κατάσταση επηρεάζει ανερχόμενες οικονομίες, λόγω της αποσυμπίεσης των πληθωριστικών πιέσεων και την αρχή της εφαρμογής πιο στενών πολιτικών από την Fed, οι οποίες θα έχουν φυσικά επιπτώσεις στη ροή κεφαλαίων.
Η Ασία, επίσης, δεν θα αποφύγει τις επιπτώσεις του πολέμου, οι οποίες θα προστεθούν στην επιβράδυνση που συντελείται στην Κίνα λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Η Λατινική Αμερική αποτελεί μία ακόμη περιοχή ευαίσθητη στις επιπτώσεις στενότερων πολιτικών από την Fed, αλλά θα ωφεληθεί από την αύξηση των τιμών στα προϊόντα.
Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr
Επι τα χείρω όλα στην Ευρώπη, στα τάρταρα οι οικονομίες των κρατών από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Καμία περιοχή δεν θα αποφύγει τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα
Σχόλια αναγνωστών