Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρεις καταλύτες θα επηρεάσουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σύμφωνα με την Danske Bank – Η στροφή της ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το σορτάρισμα του δολαρίου και οι εξελίξεις στην Ισπανία

Τρεις καταλύτες θα επηρεάσουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σύμφωνα με την Danske Bank – Η στροφή της ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το σορτάρισμα του δολαρίου και οι εξελίξεις στην Ισπανία
Η ξεκάθαρη στροφή στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μείωση των short θέσεων στο ευρώ και η ασάφεια γύρω από τις προθέσεις της Ισπανίας, είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την Danske Bank.
Για διάστημα άνω του ενός έτους, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στήριζε την πτωτική τάση του ευρώ, ωστόσο η τάση αυτή «έσπασε» το Σεπτέμβριο, στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ).
Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς να αποκλείσει κανείς  περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ, είναι μάλλον απίθανο να ακολουθήσει τα χνάρια της αμερικανικής Federal Reserve, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.
Ένας δεύτερος παράγοντας, είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές σορτάρουν το δολάριο. Η περαιτέρω αποδυνάμωση του σορταρίσματος στο ευρώ ως απάντηση στη νομισματική χαλάρωση από τη Fed, αναμένεται να ενισχύσει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Τέλος, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι εξελίξεις στην Ισπανία. Αν η Μαδρίτη συνεχίσει να είναι διστακτική στην υποβολή αιτήματος διάσωσης, οι αγορές ενδεχομένως να «δοκιμάσουν» την Ισπανία, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Την Παρασκευή, οι αναλυτές της τράπεζες έβλεπαν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα 1,35 δολ. σε ορίζοντα 3-6 μηνών, με τους αναλυτές του οίκου να εκτιμούν ότι οι αγορές ξεπέρασαν άμεσα το σοκ της υποβάθμισης της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Η Danske Bank αναμένει χαλάρωση των θέσεων short για το ευρώ και το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούν ότι το ανοικτό πρόγραμμα χαλάρωσης από τη Federal Reserve θα στηρίξει την ισοτιμία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης