Την περασμένη Δευτέρα, 9 Μαΐου, η Ρωσία γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης, σε ανάμνηση της νίκης της επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δυτικοί παρατηρητές παρακολούθησαν νε ενδιαφέρον την παραδοσιακή ομιλία του Προέδρου Putin αναζητώντας ένα μήνυμα σχετικά με τα ρωσικά σχέδια και τι θα ακολουθήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τις τρεις μέρες που είχαν προηγηθεί, τα δυτικά media είχαν γεμίσει θεωρίες σχετικά με τι θα πει ο Ρώσος πρόεδρος και μάλιστα διατυπώνονταν δύο θεωρίες.
Σύμφωνα με τη μία ο Putin θα έλεγε κάτι σαν «Η αποστολή ολοκληρώθηκε», όπως είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος Bush στο αεροπλανοφόρο το 2003.
Σύμφωνα με τη δεύτερη θα ανακοίνωνε την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω μιας επίσημης κήρυξης πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ή μέσω μιας ιδιαίτερα μαζικής κινητοποίησης και επιστράτευσης στη Ρωσία για τη συνέχιση του πολέμου.
Τελικά, τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
Αν κάτι πάντως έδειξε η ομιλία του Ρώσου ηγέτη, ήταν ότι ο Putin πιστεύει ότι η Ρωσία κερδίζει στην Ουκρανία και ότι δεν βιάζεται ιδιαίτερα να δώσει τέλος στον πόλεμο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών πολιτικών ηγεσιών και αναλυτών υποστηρίζει πώς δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.
Όμως υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις που δείχνουν ότι ο Putin μπορεί να έχει δίκιο.
Και οι ενδείξεις αυτές αφορούν τόσο το πεδίο του οικονομικού πολέμου όσο και τα πεδία των μαχών.
Η Ρωσία κατάφερε να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόλεμο της Δύσης
Η Δύση ενδέχεται να έχει υποτιμήσει το μέγεθος και τη δύναμη της ρωσικής οικονομίας – επειδή είναι μια πραγματική οικονομία – ξεκινώντας οικονομικό της πόλεμο εναντίον της.
Πλέον μετά από 2,5 μήνες πολέμου και κυρώσεων, ο Economist γράφει ότι η οικονομία της Ρωσίας «στέκει ξανά στα πόδια της».
Ένας δείκτης ανθεκτικότητας της ρωσικής οικονομίας είναι η απόδοση του ρουβλίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής: σήμερα είναι αυξημένη κατά 18% σε όρους δολαρίου από τις 24 Φεβρουαρίου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αφού αρχικά αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% για να στηρίξει το ρούβλι, το τελευταίο διάστημα το μείωσε, πρώτα στο 17% και πλέον στο 14%.
Το ρωσικό επιτόκιο εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά φαινομενικά το σωστό, δεδομένου του πληθωρισμού της Ρωσίας που βρίσκεται στο 16,7%.
Το να τοποθετεί λοιπόν το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του πληθωρισμού η Ρωσία είναι εύλογο, το έκαναν κάποτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην ανατολική στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία λαμβάνει χώρος ένας πραγματικός πόλεμος και παράλληλα διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφοριών για το τι συμβαίνει εκεί.
Μπορεί επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε την πραγματικότητα από την εκατέρωθεν προπαγάνδα και των δύο πλευρών και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Κάτι που έχει νόημα να προσέχουμε για να καταλαβαίνουμε περισσότερα πράγματα είναι το στρατιωτικό αντίκρυσμα μιας είδησης σε σχέση με το συμφέρον της κάθε πλευράς.
Όταν η Ρωσία είπε ότι η ναυαρχίδα της στη Μαύρη Θάλασσα, η Mosvka, βυθίστηκε, έκανε μια δήλωση ενάντια στο συμφέρον της.
Δεν την ωφελεί καθόλου να αναγνωρίσει μια ήττα, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η είδηση για τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας ήταν αληθινή.
Ομοίως, εάν ένας δυτικός αναλυτής πει ότι η Ουκρανία μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά σε κάποιο μέτωπο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο αναλυτής είναι ειλικρινής αφού η Δύση υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο.
Έχοντας αυτό κατά νου, ας σκεφτούμε τα σχόλια του συνταγματάρχη Markus Reisner της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Αυστρίας.
Δυο μέρες πριν την ομιλία του Ρώσου ηγέτη, ο αμερικανός αναλυτής Bertrand παρέπεμψε σε ένα γερμανικό άρθρο με δηλώσεις του Reisner, του θεωρούμενου ως καλύτερου στρατιωτικού αναλυτή της Αυστρίας, που δημοσιεύει εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τον πόλεμο στο YouTube.
Markus Reisner, Austria's top military strategist: "Ukraine's situation is much worse than is believed in the West": "The bitter truth is: Putin can win the war"https://t.co/RTCxep6sCO
— Arnaud Bertrand (@RnaudBertrand) May 7, 2022
Στο βίντεο που ανέβασε την περασμένη εβδομάδα, ο Reisner παρομοίωσε την κατάσταση στην περιοχή του Donbass της Ουκρανίας με τον πόλεμο χαρακωμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν οχυρώσεις και συστήματα τάφρων τα οποία έχουν δημιουργήσει οι Ουκρανοί εδώ και χρόνια, επομένως η πρόοδός τους ήταν πολύ αργή.
Όμως η Ρωσία έχει ένα πλεονέκτημα στο πυροβολικό και την αεροπορία έναντι της Ουκρανίας.
Αυτό το πλεονέκτημα της Ρωσίας θεωρητικά μπορεί να εξουδετερωθεί από τις τεράστιες ποσότητες δυτικών (και ειδικότερα, αμερικανικών) στρατιωτικών εξοπλισμών που αποστέλλεται στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Το ένα έχει να κάνει – και το αναφέρει ο συνταγματάρχης Reisner – με τα υψηλά επίπεδα του δυτικού πολεμικού εξοπλισμού που είτε καταστρέφεται είτε καταλήγει στα χέρια των Ρώσων.
Είναι τόσα πολλά τα δυτικά όπλα που έχουν περάσει στα χέρια των Ρώσων που η Ρωσία έχει τυπώσει οδηγίες στα ρωσικά για ορισμένα οπλικά συστήματα όπως οι αντιαρματικές ρουκέτες και τα έχει δώσει για χρήση τα στρατεύματά της).
Το δεύτερο είναι ότι μέρος τουλάχιστον των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία αποτελούν «ξεστοκάρισμα».
Αρκεί να πούμε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113.
Μόνο που τα οχήματα αυτά είναι οχήματα της εποχής του Βιετνάμ με κύτος από κράμα αλουμινίου που προσφέρουν προστασία από φυσίγγια και μόνο, τίποτα άλλο.
Πριν από αρκετά χρόνια ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδια για να αντικαταστήσει τα M113 του με το Armored Multi-Purpose Vehicle που κατασκευάζεται από την BAE Systems.
Ένας κυνικός λοιπόν θα μπορούσε να αναρωτηθεί εάν οι ΗΠΑ ξεστοκάρουν τα M113 στην Ουκρανία για να επισπεύσουν την παραγγελία αγοράς των Armored Multi-Purpose Vehicle.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών