Οικονομικό σοκ αναμένεται να υποστεί η ΔΕΗ αν υπάρξει διακοπή στις ροές του ρωσικού αερίου, αναφέρει στο ενημερωτικό της σημείωμα, που επιγράφεται «Spotlight: The Challenge of Replacing Russian Gas in the EU», η Fitch Ratings.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ΕΕ εργάζεται ενεργά για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά αυτό θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει ενεργειακή ανεξαρτησία σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας.
Η κλιμάκωση των κυρώσεων, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική διακοπή των ροών φυσικού αερίου για την ΕΕ, με εκτεταμένες και υλικές συνέπειες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μία εκ των οποίων τυγχάνει να είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ΔΕΗ είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω των σταθμών παραγωγής της που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Από την άλλη, η παροχή αερίου στους τελικούς πελάτες δεν είναι επί του παρόντος ουσιώδης.
Οι σταθµοί παραγωγής ενέργειας συνδυασµένου κύκλου µε φυσικό αέριο (CCGT), εγκατεστημένης ισχύος 2,7 GW μέχρι το τέλος του 2021 (22% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος), έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μείγμα παραγωγής, ενώ ο όμιλος σταδιακά παροπλίζει λιγνιτικές μονάδες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό υπό κατασκευή.
Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδας V αναμένεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025.
Επισημαίνεται πως η προμήθεια αερίου για τα CCGT της γίνεται μέσω ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίες ανανεώνονται ετησίως.
Περίπου το ήμισυ των συνολικών αναγκών σε φυσικό αέριο προκύπτουν μέσω ετήσιας σύμβασης με τη ΔΕΠΑ (τον ελληνικό πάροχο που προμηθεύεται φυσικό αέριο από LNG/Ρωσίας/Βορείου Αφρικής).
Από το υπόλοιπο 50%, περίπου τα δύο τρίτα προέρχονται από το LNG και το ένα τρίτο από την Gazprom, απευθείας μέσω ενός αγωγού που συνδέεται με τη Ρωσία μέσω Τουρκίας.
Η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει αναφέρει κανένα πρόβλημα στην προμήθεια αερίου.
Το ενδεχόμενο διακοπής
Ωστόσο, στο σενάριο της διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, η εταιρεία θα πρέπει να μειώσει σημαντικά την παραγωγή από τα CCGT της, καθώς το φυσικό αέριο θα αποτελέσει σπάνιο πόρο για την Ελλάδα.
Σε αυτό το σενάριο, ευελιξία θα παρέχεται από την προαιρετική λειτουργία μονάδων ντίζελ ή, σε ad-hoc βάση, με λιγνίτη, που προώρισται να παροπλιστεί, για να αντισταθμιστεί η διαταραχή των μονάδων που λειτουργούν με αέριο.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ θα χρειαστεί, τελικά, να αγοράζει ενέργεια από τη spot αγορά, για να καλύψει τα κενά παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση για ρεύμα, κάτι που θα ήταν αρνητικό για τα λειτουργικά της έξοδα.
Στο τρέχον σενάριο των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, τα τιμαριθμικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίουν το κόστος στους πελάτες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις για να μετριατεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών για τους τελικούς πελάτες.
www.bankingnews.gr
Fitch Ratings: Έρχεται οικονομικό σοκ στη ΔΕΗ αν υπάρξει διακοπή στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου
σύμβολα :
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. (ΚΟ)
Χτύπημα για τη ΔΕΗ θα αποτελέσει πιθανή διακοπή στις ροές του φυσικού αερίου... αναφέρει η Fitch Ratings
Σχόλια αναγνωστών