Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο:
Έχει επιταχύνει τις τάσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας ενώ οι διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες δοκιμάζονται και επανεκτιμώνται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα UBS παρουσιάζει τρεις βασικές τάσεις στη νέα παγκόσμια τάξη που αναδύεται: την αποπαγκοσμιοποίηση, την απανθρακοποίηση και τους αυξανόμενους εξοπλισμούς.
1 Η αποπαγκοσμιοποίηση θα επιταχυνθεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς δυσπιστίας.
Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη εστίαση των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Για τους επενδυτές, ο κίνδυνος διεθνών κυρώσεων σημαίνει σκέψεις σχετικά με το πού και πώς να διαφοροποιηθούν
2 Η απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα, που ως προσπάθεια είχε ξεκινήσει πριν από την εισβολή της Ρωσίας, αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς οι αγορές Ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο «σφικτές», με τα κράτη παγκοσμίως να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Θέματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και συνέχειας θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση των αγορών ενέργειας τα επόμενα χρόνια
3 Οι αμυντικές δαπάνες είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν βασικό θέμα στον απόηχο του πολέμου, καθώς το «μέρισμα ειρήνης» που προέκυψε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξασθενεί.
H UBS αναμένει εστίαση στην ασφάλεια σε ό,τι αφορά τον κυβερνοχώρο, τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υψηλότερα επίπεδα χρέους, τα οποία θα επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, αυτός ο κόσμος που αλλάζει θα υποστηρίξει πολλές βασικές επενδυτικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων της ρομποτικής, της νομισματικής διαφοροποίησης και της στροφής στο κινεζικό γουάν.
Επίσης, οι πολίτες όλου του κόσμου θα πρέπει να αναμένουν υψηλότερες τιμές στα βασικά αγαθά, ενώ θα ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάπτυξης συγκεκριμένης αγρο - τεχνολογίας.
Τα σενάρια
Στο βασικό σενάριο, η UBS «βλέπει» την ανάδυση ενός νέου ψυχρού πολέμου.
Το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα οριοθετήσει ξανά τις διακρατικές σχέσεις και κυρίως τις σχέσεις των μελών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα προσπαθήσουν είτε να παραμείνουν ουδέτερες είτε στο πλευρό του εταίρου του οποίου τα συμφέροντα ή οι πόροι είναι πιο συμφέρουσες για αυτές.
Οι διαφορές που έχουν προκύψει θα παραμείνουν ακόμη και μετά την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας για κατάπαυση πυρός.
Ελλείψει μιας αλλαγής ηγεσίας, η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη Δύση, κάτι το οποίο θα βλάψει σοβαρά τις εμπορικές της σχέσεις.
Η Ευρώπη, από την άλλη, θα αγωνιστεί για ενεργειακή ανεξαρτησία και θα μειώσει τις εισαγωγές της.
Οι επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία θα μειωθούν επόμενα χρόνια.
Σενάριο κινδύνου: Ο νέος ψυχρός πόλεμος κλιμακώνεται και το εμπόριο εμπορευμάτων με τη Ρωσία διακόπτεται φέτος
Καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες για υποκατάσταση βραχυπρόθεσμα, λαμβάνει χώρα μια σοβαρή οικονομική ύφεση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Ο κόσμος γίνεται ακόμη πιο διπολικός καθώς η Ρωσία ενισχύει την ευθυγράμμισή της με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες, κάτι το οποίο βλάπτει το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.
To καλό σενάριο: Οι κυρώσεις στη Ρωσία αίρονται ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Παρότι ορισμένες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία αποκαθίστανται, η εμπιστοσύνη στη χώρα παραμένει χαμηλή.
Η διαφοροποίηση της προσφοράς εμπορευμάτων θα παραμείνει στο επίκεντρο, αλλά μόνο ως μακροπρόθεσμος στόχος.
Συμπεράσματα για επενδυτές
Σε γενικές γραμμές, ένα περιβάλλον υψηλότερου κόστους, υψηλότερου πληθωρισμού και οικονομικής καταστολής θα ευνοήσει τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ακίνητα και εμπορεύματα, καθώς και άλλες ευκαιρίες συνεπένδυσης όπως οι ιδιωτικές αγορές. H UBS αναμένει επίσης επενδυτικές ευκαιρίες στην ασφάλεια.
www.bankingnews.gr
UBS: Η Ουκρανία φέρνει νέα παγκόσμια τάξη - Τα τρία σενάρια για την κατάληξη του Ψυχρού Πολέμου Δύσης - Ρωσίας
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, αυτός ο κόσμος που αλλάζει θα υποστηρίξει πολλές βασικές επενδυτικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων της ρομποτικής, της νομισματικής διαφοροποίησης και της στροφής στο κινεζικό γουάν
Σχόλια αναγνωστών