Στο 4% και 4,7% εκτιμά την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, η ελβετική τράπεζα η UBS, καθώς αναγνωρίζει τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.
Ωστόσο ότι η νέα εκτίμηση της UBS για το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πάνω από τις πρόσφατες επίσημες προβλέψεις 3,5-3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών (3,2%), με την ελβετική τράπεζα να εντοπίζει λόγους αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά ανάπτυξη 4% το 2022, λαμβανομένων υπόψη αρνητικών στοιχείων που αφορούν το παρελθόν, των δεδομένων υψηλής συχνότητας που καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και της καλπάζουσας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, που τροφοδοτήθηκαν από τη ραγδαία άνοδο στην Ενέργεια και στα τρόφιμα.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα «μπήκε» πολύ δυνατά την τουριστική περίοδο (τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 340% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο y/y).
Επίσης, λέει η UBS, η κατανάλωση αναμένεται να επωφεληθεί από τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν τις τιμές στην Ενέργεια και αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ, καθώς επίσης και από τη θεαματική μείωση της ανεργίας (στο 14% y/y) και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%, αρχής γενομένης από το περασμένο Ιανουάριο.
Επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 3,6 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (8 Απριλίου), ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτιμά έλλειμμα -2% για το 2022, με το πρωτογενές έλλειμμα το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 να αγγίζει τα -0,8 δισεκ. ευρώ (περίπου -0,4% επί του ΑΕΠ), ήτοι +1,7 δισεκ. ευρώ περισσότερα από το αναμενόμενο.
Προοπτικές για μετοχές
Γενικότερα, η UBS εκτιμά ότι το τρέχον τρίμηνο θα είναι το πρώτο με αρνητική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο – το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για τις οικονομίες μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.
Αυτό οφείλεται στην Κίνα, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε -8% σε ετήσια βάση - αν και έχουμε επίσης υφέσεις στην Ινδία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή.
Οι πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων επιβραδύνουν την πτώση του πληθωρισμού, ενώ το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού τους επόμενους 3-6 μήνες θα βελτιωθεί.
Τα μοντέλα της UBS εκτιμούν χαμηλές πιθανότητες ύφεσης, όπως και τα εσωτερικά στοιχεία της αγοράς.
Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης διατηρούνται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποιήσης, η αστάθεια των κυκλικών νομισμάτων όπως το γεν, το ευρώ ή το δολάριο παραμένει υποτονική, τα επιτόκια αναθεωρούνται προς υψηλότερα επίπεδα για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της G10 ενώ ο δείκτης ομολόγων υψηλής απόδοσης προς ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας παραμένει «σφιχτός».
Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS είναι τακτικά θετική στις μετοχές, με προτίμηση στις ευρωπαϊκές και κινεζικές μετοχές έναντι των μετοχών των ΗΠΑ.
(σε τομεακή βάση, η ευρωπαϊκή αγορά δεν ήταν σχεδόν ποτέ φθηνότερη έναντι των ΗΠΑ).
Ταυτόχρονα, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες - επομένως ο οίκος μακροπρόθεσμα είναι neutral.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών