Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκ των έσω οι μεγάλες απειλές για την κατάσταση στην Ευρώπη προειδοποιεί η Goldman Sachs – Αμφιλεγόμενα τα μέτρα που προωθούν οι Ευρωπαίοι – Η διαμάχη στο εσωτερικό μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική δράση και αναταραχή στις αγορές

tags :
Εκ των έσω οι μεγάλες απειλές για την κατάσταση στην Ευρώπη προειδοποιεί η Goldman Sachs – Αμφιλεγόμενα τα μέτρα που προωθούν οι Ευρωπαίοι – Η διαμάχη στο εσωτερικό μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική δράση και αναταραχή στις αγορές
Εκ των έσω προέρχονται οι μεγάλες απειλές για την ευρωπαϊκή κατάσταση εκτιμά η Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις, όπως ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στις ΗΠΑ ή η άνοδος στις τιμές των commodities και του πετρελαίου.
Οι μεγαλύτεροι εσωτερικοί κίνδυνοι έγκεινται στα ζητήματα διακυβέρνησης της και λειτουργίας της Ευρώπη, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αναζητά λύση σε θεμελιώδη προβλήματα.
Η εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων  (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται στο επίκεντρο και μένει να δούμε πως θα δουλέψει, σχολιάζει ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της  Goldman Sachs Group για την Ευρώπη.  Πολύ σημαντική είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως και η τραπεζική ένωση. Ωστόσο, τα παραπάνω μέτρα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα και ενδεχομένως η διαμάχη θα εμποδίσει την αποτελεσματική δράση και μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματαγορές.
Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατες δηλώσεις ότι ο Pill δεν απέκλεισε  έξοδο χωρών από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο δεν μπορεί και να μην υπολογιστεί.
Η Goldman Sachs δηλώνει αρκετά σίγουρη ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη για την ώρα, καθώς η κρίση οδεύει προς ένα στάδιο επίλυσης. Ωστόσο σύμφωνα με τον Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της  Goldman Sachs Group για την Ευρώπη, υπάρχουν λόγοι για να αμφιβάλλει κανείς ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα περάσουν με επιτυχία το τεστ των μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ισπανία, ο Hill δήλωσε στο Bloomberg ότι εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναπτύξει μια τακτική «αντάρτικου», ώστε να διατηρήσει τις αποδόσεις των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων στα τωρινά επίπεδα αλλά και να τιμωρήσει τους επενδυτές που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά της. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Goldman, αν οι επενδυτές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της ΕΚΤ, τότε θα τους «κάψει» με ζημιές.
Εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ δεν φιλοδοξεί να ρίξει πολύ τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων. Σύμφωνα με τον ίσιο, το αίτημα ισπανικής διάσωσης είναι πιθανό να υποβληθεί στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Στο τέλος, τονίζει ο Pill, πρώην αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι αγορές θα πειθαρχήσουν και η κεντρική τράπεζα θα επιτύχει στο έργο της.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η Ιταλία θα επωφεληθεί από ενδεχόμενο αίτημα διάσωσης της Ισπανίας, καθώς η απάντηση της ΕΚΤ θα βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο,, πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια βραχυπρόθεσμα, δεδομένου του ότι τα χρηματοοικονομικά της θεμελιώδη είναι πιο ισχυρά από αυτά της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης