Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη δοκιμάζεται, αλλά θα επιβιώσει - Προσοχή στη λιτότητα - Η επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική - Εκπέμπει SOS για την ανάπτυξη

Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη δοκιμάζεται, αλλά θα επιβιώσει - Προσοχή στη λιτότητα - Η επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική - Εκπέμπει SOS για την ανάπτυξη
Δεν αναμένει διάσπαση της Ευρωζώνης η Goldman Sachs, παρά τις αυξημένες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Όπως αναφέρει στην τελευταία 15σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "Revisiting fiscal multipliers", το βασικό της σενάριο είναι ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να δοκιμάζεται, αλλά τελικά θα μείνει ανέπαφη έναντι της κρίσης.

Επί της ουσίας η Goldman δεν θεωρεί πιθανή την κατάρρευση της Ευρωζώνης, ούτε την αποχώρηση κάποιας χώρας από το ευρώ.
Ωστόσο ο οίκος παραδέχεται το οutlook της Ευρωζώνης, σε μακροοικονομικό επίπεδο, έχει σημαντικά επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Ως αποτέλεσμα η Goldman Sachs προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τόσο κατά το τρέχον έτος, 2012, όσο και κατά το επόμενο, 2013. Ειδικότερα, για το 2012 ο οίκος τοποθετεί στο 0,5% την ύφεση της Ευρωζώνης, ενώ για το 2013 προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1%.
Κατά τον οίκο, μέγα ζήτημα συνιστούν οι επιμέρους αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους. Κάνοντας ειδική μνεία στην περιφέρεια, εκτιμά πως η αδυναμία θα συνεχιστεί.
Εάν η Ισπανία επιμένει να καθυστερεί την κατάθεση επίσημου αιτήματος στην ΕΕ για βοήθεια, οι πιέσεις στις αγορές θα διατηρηθούν, σπεύδει να προβλέψει ο οίκος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, το κρίσιμο ερώτημα για την Ευρωζώνη είναι ένα: Πόσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων για την ανάσχεση της κρίσης χρέους; Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο (προγράμματα μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομική πειθαρχία, μηχανισμοί διάσωσης EFSF, ΕSM) μπορούν να εφαρμοστούν; Είναι αρκετά ή μήπως όχι;
Κατά τον οίκο, εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, αλλά, όπως προειδοποιεί, η δράση της κεντρικής τράπεζας αποτελεί μόλις ένα μέρος μιας μακράς διαδικασίας στην κατεύθυνση σύστασης μιας Ευρώπης πιο λειτουργικής.
Εστιάζοντας η Goldman Sachs στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών για δημοσιονομική προσαρμογή, παραδέχεται πως ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη είναι μεγαλύτερος από ότι αρχικά αναμενόταν.
"Οι προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να αποδειχθούν αυτοκαταστροφικές. Η ανάπτυξη ίσως να μπορεί καλύτερα να εξυπηρετηθεί, αν η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πιο σταδιακή και όχι τόσο επιθετική", προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης