Οι εξαιρετικά πλούσιοι επενδυτές σε Ασία-Ειρηνικό απομακρύνονται από την προσέγγιση «βλέπουμε και κάνουμε» που υιοθέτησαν κατά την έναρξη της πανδημίας, καθώς άρχισαν οι ανησυχίες για την αστάθεια της αγοράς, έδειξε νέα έρευνα της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier.
Η έρευνα με 450 πλούσιους επενδυτές της περιοχής - που ορίζονται ως εκείνοι με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων και κατοικούν στην Ασία-Ειρηνικό - αποκάλυψε τις κύριες ανησυχίες τους.
Περιλάμβανε πώς θα διαχειριστούν την τρέχουσα αστάθεια της αγοράς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς και πώς να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους, σύμφωνα με τη Μελέτη HNW Individuals (HNWIs) του 2022.
Ο επείγων χαρακτήρας αυτών των στρατηγικών έχει ενισχυθεί από την έρευνα το 2020, είπε ο Lombard Odier.
«Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του COVID-19 το 2020, η πλειονότητα των APAC HNWIs που συμμετείχαν στην έρευνα δεν άλλαξαν τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου τους και υιοθέτησαν μια προσέγγιση «περιμένω και βλέπω», δήλωσε ο Lombard Odier’s Head of Ultra High Net Worth Individuals Offering Asia, Jean- Francois Aboulker.
«Αυτό οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη κατανόησης των κινδύνων που καραδοκούσαν και στην αβεβαιότητα για το πώς θα εξελισσόταν η πανδημία».
Υψηλός πληθωρισμός
Τώρα, περίπου το 68% των επενδυτών στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ταϊβάν και την Αυστραλία έχουν ευθυγραμμίσει εκ νέου ή άλλαξαν τα χαρτοφυλάκιά τους σε καλύτερες συνθήκες της αγοράς.
Περίπου το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η προοπτική ύφεσης ήταν τα πιο ανησυχητικά.
Οι Σιγκαπούροι ανησυχούσαν περισσότερο για αυτή την κατάσταση.
«Ακόμη και η Ιαπωνία, όπου ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο μηδέν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αντιμετωπίζει τώρα πληθωριστική πίεση και το 69% των Ιαπωνικών HNWI ανησυχεί γι′ αυτό», αναφέρει η έκθεση.
«Το αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνει μια κίνηση σύσφιξης παραμένει ασαφές, αλλά το ένα τρίτο των Ιαπωνικών HNWI πιστεύει ότι θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες».
Αυξάνονται τα ποσοστά
Οι πλούσιοι επενδυτές στην περιοχή γενικά ανησυχούν λιγότερο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις θα είναι συνετές να μην αυξήσουν τα επιτόκια σε σημείο που μπορεί να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη, έδειξε η έρευνα.
Ωστόσο, οι Αυστραλοί και οι Ινδονήσιοι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε αυτές τις χώρες, περίπου το 70%, λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν «σημαντική ανησυχία».
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Οι επενδυτές στις Φιλιππίνες ανησυχούν περισσότερο για τη γεωπολιτική αστάθεια, ενώ εκείνοι στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη ανέφεραν επίσης τις γεωπολιτικές εντάσεις ως έναν από τους κορυφαίους κινδύνους για τους επόμενους 12 μήνες.
Ανησυχούν για τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων και των συγκρούσεων στις αποδόσεις των επενδύσεών τους, με πολλούς να αναμένουν χαμηλότερες αποδόσεις στο μέλλον. Ανησυχούν επίσης ότι μπορεί να χάσουν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αστάθειας.
Πολλοί στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών στρατηγικών διαφοροποίησης, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο το τρέχον περιβάλλον «πτώσης των τιμών των μετοχών, διεύρυνσης των πιστωτικών περιθωρίων και υψηλών μακροπρόθεσμων επιτοκίων» έχουν επηρεάσει αρνητικά τα χαρτοφυλάκιά τους.
Δύο πράγματα έχουν συμβεί
Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, έχουν συμβεί δύο πράγματα.
Οι εξαιρετικά πλούσιοι επενδυτές στην APAC έχουν γίνει πιο συντηρητικοί και πορεύονται περισσότερο από τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων - όπως μετοχές και ομόλογα - προς την επένδυση στη δική τους εταιρεία, σύμφωνα με την έρευνα.
Πολλοί έχουν επίσης βάλει χρήματα σε «ασφαλέστερα» περιουσιακά στοιχεία όπως μετρητά και χρυσό.
Ορισμένοι επενδύουν επίσης σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ιδιωτικού χρέους, επενδύσεων σε ακίνητα και υποδομές και οι επενδυτές στη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία πρωτοστατούν.
Επιπλέον, πολλοί επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις εγχώριες αγορές τους τα τελευταία δύο χρόνια για να διαχειριστούν την αβεβαιότητα μετά την Covid.
«Ακόμη και αν ο αντίκτυπος του Covid-19 είναι παγκόσμιος, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις αποδόσεις των μετοχών σε διαφορετικές χώρες και ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υποεκπροσωπούνται σε ορισμένες αγορές», δήλωσε ο Lombard Odier’s Aboulker.
www.bankingnews.gr
Έρευνα ελβετικής τράπεζας Lombard Odier: Αυτές είναι οι... ανησυχίες των μεγιστάνων επενδυτών σε Ασία, Ειρηνικό - Πληθωρισμός, γεωπολιτικά, επιτόκια
Η έρευνα με 450 πλούσιους επενδυτές της περιοχής - που ορίζονται ως εκείνοι με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων και κατοικούν στην Ασία-Ειρηνικό - αποκάλυψε τις κύριες ανησυχίες τους
Σχόλια αναγνωστών