Μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από την κυβέρνηση του Emmanuel Macron, είναι η ευκαιρία που θα βάλει «στοπ» στο ολοένα και αυξανόμενο να δημόσιο χρέος της Γαλλίας (αξιολόγηση «ΑΑ» με σταθερό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος, αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμες πιέσεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, καθώς οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν στο 14,2%-14,3% του ΑΕΠ με ετήσια ελλείμματα 0,4%-0,6% του ΑΕΠ έως το 2030, από 13,8% το 2021.
Οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους τρέχοντες μηχανισμούς εξισορρόπησης βάσει των οποίων οι κρατικές μεταβιβάσεις καλύπτουν αυτόματα τα ελλείμματα διαφορετικών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Αυτές οι μεταβιβάσεις αντιπροσώπευαν το 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2017-2021.
Σίγουρα, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ακόμη μια μη βιώσιμη μακροπρόθεσμη αύξηση των δαπανών. Ωστόσο, το να παραμείνει αμετάβλητο το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι πλέον συμβατό με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την πανδημία και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι κρίσιμες για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027 και την έναρξη της μείωσης του δημόσιου χρέους έως το 2026. Με 113% το 2021, το δημόσιο χρέος ήταν από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
Το αυξανόμενο κόστος των συντάξεων έως το 2030 συμπίπτει με το αυξανόμενο κόστος των επιτοκίων εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων στην Ευρώπη. Αυτό θα αυξήσει την επιβάρυνση των τόκων για τη Γαλλία, που παρέμεινε συγκρατημένη μέχρι στιγμής παρά την απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και να ξεκινήσει μια πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής θα ωθήσει τα επιτόκια στη Γαλλία, αν και το αποτέλεσμα θα είναι σταδιακό, δεδομένης μέσης διάρκειας χρέους άνω των οκτώ ετών, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.
«Η ψήφιση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Όσον αφορά άλλες μεταρρυθμίσεις, η δυναμική των οποίων χάθηκε λόγω της πανδημίας, καθώς πλησιάζουμε στο όριο των έξι μηνών στην πενταετή δεύτερη θητεία του Προέδρου. Ωστόσο, εάν το ζήτημα των συντάξεων καταστρέφει τις σχέσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα του συνασπισμού και τους κοινωνικούς εταίρους, η πρόοδος σε άλλα ζητήματα πολιτικής μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα ολοένα και πιο προκλητικό οικονομικό κλίμα», σχολιάζει ο οίκος.
www.bankingnews.gr
Scope: Μόνο με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, θα μπει «στοπ» στο αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Γαλλίας
Έκθεση της Scope για τις πολιτικές του Emmanuel Macron
Σχόλια αναγνωστών