Βουτιά σημείωσε τον Σεπτέμβριο λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, αλλά και του ρίσκου που επιφυλάσσει η κρίση στην Ενέργεια, το ελληνικό χρηματιστήριο (-7%), φιγουράροντας στις τελευταίες θέσεις των assets στις 38 διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που «καλύπτει» η γερμανική Deutsche Bank.
Γενικότερα, το γ’ τρίμηνο ήταν πολύ ασταθές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με ένα ευρύ φάσμα διορθώσεων σε όλες τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Εύλογα, οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πιθανότητα επερχόμενης ύφεσης, λόγω του συνδυασμού των επιθετικών κεντρικών τραπεζών, των μεγάλων διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και της πιθανότητας να υπάρξει σοβαρή αναταραχή στην αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, που επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται πως η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη, ωστόσο επιδεινώθηκε μετά την επιθετική ρητορική του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole.
Στη συνέχεια, η Fed ανακοίνωσε μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.
Ως γνωστόν, στον χορό της νομισματικής σύσφιξης ακολούθησε και η ΕΚΤ, με μια μεγάλη επιτοκιακή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια υποχώρησης, με την προκαταρκτική εκτίμηση για τον Σεπτέμβριο να ανέρχεται στο +10,0%.
«Περιοριστικά εδάφη»
Όπως γίνεται αντιληπτό, από πολλές απόψεις, αυτό που ανησύχησε περισσότερο τις αγορές ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες κατέστησαν σαφές πως ήταν πρόθυμες να διατηρήσουν την πολιτική τους σε «περιοριστικά εδάφη», ακόμη και αν η ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Για παράδειγμα, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πρόθυμοι να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος - ακόμη και αν αυτό σήμαινε αύξηση της ανεργίας, με τον διάμεσο συμμετέχοντα να αναμένει ότι η ανεργία θα αυξηθεί από 3,8% έως το τέλος του 2022 σε 4,4%. έως το τέλος του 2023.
Με τις αυξανόμενες προσδοκίες για ύφεση στις ΗΠΑ, αυτό οδήγησε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σε πτώση ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά περισσότερο από -12% μεταξύ της 12ης Σεπτεμβρίου .
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2010.
Στην Ευρώπη, ένας βασικός λόγος πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό ήταν το τεράστιο ενεργειακό σοκ που σημειώθηκε.
Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου τυγχάνουν αύξησης +30,6% στο τρίμηνο, κλείνοντας στα 189 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν μέρει λόγω της αναστολής λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς την Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν σε όλη την ήπειρο για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, με τη Γερμανία να ανακοινώνει ότι θα δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποκαλύψει μια Εγγύηση Τιμής Ενέργειας, γεγονός που θα σημαίνει ότι το μέσο κόστος ενέργειας το επόμενο έτος είναι περίπου στα επίπεδα που επικρατούσαν τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε σημαντική αναταραχή στην αγορά μετά τον μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα φορολογικών περικοπών εδώ και μισό αιώνα, που θα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό.
Η στερλίνα υποχώρησε πολύ, σημειώνοντας ενδοημερήσιο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στο 1,035 δολ., ανεβάζοντας τις απώλειές της στο σύνολο του τριμήνου στο -8,3%.
Εν τω μεταξύ, τα gilts απώλεσαν σημαντικό έδαφος, με πτώση -14,0% και -26,6% σε ετήσια βάση.
Συνολικά, το γ’ τρίμηνο ήταν από πολλές απόψεις παρόμοιο με αυτό που συνέβη το α’ και το β’ τρίμηνο: οι επενδυτές ανησυχούσαν περισσότερο για τον υψηλό πληθωρισμό, τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και τη χαμηλή ανάπτυξη, οδηγώντας σε sell off τις μετοχές και τα ομόλογα, παράλληλα με νέα κέρδη για το δολάριο ΗΠΑ.
Assets…
Μετοχές: Παρά τις ισχυρές επιδόσεις στην αρχή, οι κύριοι μετοχικοί δείκτες έχασαν έδαφος στο γ’ τρίμηνο. Πράγματι, τόσο για τον S&P 500 (-4,9%) όσο και για τον STOXX 600 της Ευρώπης (-4,2%), αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που έχασαν έδαφος για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, με τις απώλειές τους σε ετήσια βάση να ανέρχονται στο -23,9% και -18,0%, αντίστοιχα.
Κρατικά ομόλογα: Ο επίμονος πληθωρισμός και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες σήμαναν άλλη μια κακή τριμηνιαία απόδοση. Τα Gilts (-14,0%) επλήγησαν περισσότερο δεδομένης της αναταραχής της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και τόσο τα αμερικανικά ομόλογα (-4,4%) όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη (-5,1%) εξακολουθούν να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος. Σε συνδυασμό με τις απώλειες κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, αυτό φέρνει την πτώση του για τα αμερικανικά ομόλογα στο -13,4% και για τα ευρωπαϊκά κρατικά κράτη στο -16,7%, σε ετήσια βάση.
Credit: Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κάθε πιστωτικός δείκτης που παρακολουθεί η DB έχασε έδαφος.
Όπως είναι αναμενόμενο, όμως, οι εταιρικές πιστώσεις του ΗΒ ήταν αυτά με τη μακράν χειρότερη απόδοση κατά -12,7% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, έναντι -3,2% για τις ευρωπαϊκές πιστώσεις και -5,1% για τις πιστώσεις σε δολάριο.
Εμπορεύματα: Υπήρξαν μειώσεις ευρείας βάσης σε διάφορες ομάδες εμπορευμάτων το τρίτο τρίμηνο. Τόσο το αργό Brent (-23,4%) όσο και το WTI (-24,8%) σημείωσαν τις χειρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις τους από το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου μπήκε σε lockdown. Επίσης, τόσο τα πολύτιμα όσο και τα βιομηχανικά μέταλλα δυσκολεύτηκαν στο τρίτο τρίμηνο, με τον χαλκό (-8,1%) και τον χρυσό (-8,1%) να χάνουν πολύ έδαφος.
www.bankingnews.gr
Deutsche Bank: Βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο – Βασίλειο μεταβλητότητας οι αγορές
Σημειώνεται πως η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη, ωστόσο επιδεινώθηκε μετά την επιθετική ρητορική του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole…
Σχόλια αναγνωστών