Στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022 εκτιμά πως θα αυξηθούν οι ζημίες για την Credit Suisse ο οίκος αξιολόγησης Moody's, γεγονός το οποίο θα «ρίξει» τον δείκτη κεφαλαίου CET1 κάτω από το 13% (το διεθνές ρυθμιστικό ελάχιστο είναι 8% και η αντίστοιχη ελάχιστη απαίτηση στην Ελβετία είναι 10%).
Η Credit Suisse ανέφερε ζημίες 1,9 δισεκατομμυρίων φράγκων (1,92 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τον Ιούλιο, η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει να λειτουργήσει με δείκτη κοινών κεφαλαίων 1 (CET1) μεταξύ 13% και 14% για το υπόλοιπο του 2022.
Υπενθυμίζεται πως έχει χτυπηθεί από σειρά σκανδάλων και έκτοτε αγωνίζεται για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Ulrich Koerner.
Ωστόσο, οι βίαιες διακυμάνσεις στην αγορά και η καταιγίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για την τράπεζα να περιορίσει τις ζημίες και να ανακτήσει την κεφαλαιακή βάση της.
«Προβλέπουμε περαιτέρω απώλειες για το β’ εξάμηνο του έτους» δήλωσε ο Alessandro Roccati, αντιπρόεδρος στον όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του οίκου αξιολόγησης.
Ο CET 1 θα κυμανθεί λίγο κάτω από το 13%».
Εάν ο δείκτης βασικού κεφαλαίου παραμείνει κάτω από το 13%, θα πρέπει να μιλάμε... credit negative, δήλωσε ο Roccati – η Moody's υποβάθμισε την Credit Suisse τον Αύγουστο και έκτοτε διατηρεί την αρνητική του προοπτική.
«Το περιβάλλον της αγοράς δεν υποστηρίζει την αναδιάρθρωση και δεν υποστηρίζει το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο της Credit Suisse στην κεφαλαιαγορά», δήλωσε ο Roccati.
Στο μεταξύ, οι μετοχές της Credit Suisse απώλεσαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους το 2022, σημειώνοντας νέο χαμηλό τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ενώ το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι επενδυτές για να διασφαλίσουν ότι το χρέος της τράπεζας, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, είναι δυσθεώρητο.
Παράλληλα, η Credit Suisse Group προσπαθεί να βρει έναν εξωτερικό επενδυτή o οποίος θα εισφέρει χρήματα σε ένα spinoff που έχει να κάνει με τις συμβουλευτικές και επενδυτικές δραστηριότητές της, ενώ οι ηγέτες της εταιρείας προσπαθούν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματισμένη αναμόρφωσή της.
Σε ιστορικό υψηλό τα CDS…
Σε ιστορικό υψηλό αυξήθηκε το κόστος ασφάλισης της έκθεσης σε χρέος που εκδίδεται από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά της να αναμορφώσει τις δραστηριότητές της και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.
Πιο αναλυτικά, τα CDS της Credit Suisse (5/10) διαμορφώθηκαν στις 378,508 μονάδες βάσης… (+74.460)
Η νούμερο 2 ελβετική τράπεζα δίνει μάχη για την επιβίωσή της επί του παρόντος.
Μια αρνητική έκβαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις παρόμοιες με την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η τράπεζα είναι βαθιά συνυφασμένη με το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και μάλλον δεν μας λένε την αλήθεια για τον ενδεχόμενο συστημικό κίνδυνο.
Τα σκάνδαλα: Greensill, Archegos
Πράγματι, τα λάθη της επενδυτικής τράπεζας έχουν βυθίσει την Credit Suisse σε πολλά διαδοχικά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, αναζωπυρώνοντας τις εικασίες για χρεοκοπία της ή για συγχώνευσή της με την ανταγωνίστριά της UBS.
Δύο σκάνδαλα συνέβησαν σχεδόν το ένα μετά το άλλο το 2021 και προκάλεσαν ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα.
Το πρώτο είναι η πτώχευση της Greensill.
Η βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και είναι δανειστής αλυσίδας εφοδιασμού και απαιτήσεων, που ειδικεύεται στο δανεισμό χρημάτων σε εταιρείες, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους.
Στη συνέχεια ομαδοποιεί τα χρέη των εταιρειών αυτών σε χρηματοοικονομικούς τίτλους τους οποίους μεταπωλεί σε επενδυτές.
Ο χάρτινος πύργος άρχισε να καταρρέει όταν οι επενδυτές αυτοί, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, είχαν αμφιβολίες για την πραγματική αξία των χρεών και εγκατέλειψαν την Greensill, η οποία στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάρτιο του 2021.
Η Credit Suisse επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια των πελατών της σε προϊόντα της Greensill.
Το δεύτερο σκάνδαλο την άνοιξη του 2021 αφορούσε το Archegos Capital Management.
Ο Bill Hwang είναι νοτιοκορεάτης επενδυτής με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Tiger Asia, μια εταιρεία την οποία χρηματοδότησε τη δεκαετία του 2000, υπέστη μεγάλη πίεση το 2012 λόγω καταγγελιών για εμπιστευτικές συναλλαγές.
Ο Hwang αναβίωσε σταδιακά την Tiger Asia, η οποία μετατράπηκε σε Archegos.
Ενώ η εταιρεία του θα διαχειριζόταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Hwang έπεισε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, να του δανείσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει περισσότερα.
Το 2020, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στη ViacomCBS, η οποία είδε την αξία των μετοχών της να εκτοξεύεται.
27 Οκτωβρίου: D-DAY
Στις αρχές του 2021, η Credit Suisse ζήτησε από την Archegos να καταθέσει ενημερώσεις για τα κεφάλαια της.
Ο Hwang υποσχέθηκε να μειώσει τους κινδύνους.
Αλλά τον Μάρτιο του 2021, οι μετοχές της ViacomCBS κατέρρευσαν και οι τράπεζες ζήτησαν από την Archegos να καλύψει τις απώλειες, κάτι που δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία του Hwang χρεοκόπησε.
"Η έρευνα διαπίστωσε αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων στην επιχείρηση Prime Services της επενδυτικής τράπεζας τόσο από την πρώτη όσο και από τη δεύτερη γραμμή άμυνας, καθώς και έλλειψη της κλιμακωτής ανάληψης κινδύνων", κατέληξε η ανεξάρτητη έρευνα που διέταξε η Credit Suisse.
"Στην ίδια δραστηριότητα, διαπιστώθηκε επίσης αδυναμία ελέγχου των υπερβάσεων των ορίων και στις δύο γραμμές άμυνας ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς εκπλήρωσης των εποπτικών αρμοδιοτήτων στην Επενδυτική Τράπεζα και στον τομέα των κινδύνων, καθώς και της έλλειψης ιεράρχησης των στρατηγικών μετριασμού και βελτίωσης του κινδύνου (όπως το δυναμικό περιθώριο)".
Για να αποφύγει την υποβολή αίτησης πτώχευσης, η Credit Suisse υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκποίηση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, το μαύρο πρόβατο δηλαδή όλου του ομίλου.
Η τράπεζα "βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής της αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εκποιήσεων και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων", ανέφερε στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η επιβίωση απαιτεί την επανεστίαση στη διαχείριση πλούτου, λένε πηγές του κλάδου.
Θυμίζει Μεγάλη Ύφεση
Αρκετές επενδυτικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν τα στοιχήματά τους σε ενυπόθηκους τίτλους απέτυχαν.
Οι εικόνες του Σεπτεμβρίου του 2008 με τους υπαλλήλους της Lehman Brothers να εγκαταλείπουν την πρώην έδρα της στη Νέα Υόρκη με κουτιά στα χέρια είναι στο μυαλό πολλών.
Αν και η Lehman Brothers ήταν η πιο γνωστή επενδυτική τράπεζα κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, και άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες χρεοκόπησαν επίσης.
Ορισμένες εταιρείες αναδιαρθρώθηκαν και επιβίωσαν με την εξαγορά τους από κάποιον ανταγωνιστή.
Η Bear Stearns, μια άλλη επενδυτική τράπεζα, διασώθηκε όταν αγοράστηκε από την Bank of America.
Ο μεγαλύτερος ενυπόθηκος δανειστής στεγαστικών δανείων Countrywide χρεοκόπησε επίσης, ενώ ο μεγάλος δανειστής στεγαστικών δανείων Washington Mutual κατέρρευσε.
Η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία AIG χρειάστηκε να διασωθεί με απώλειες δισεκατομμυρίων.
Η εποχή της σοβαρότερης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση θα μπορούσε να έχει επανέλθει και πάλι στην επιφάνεια, καθώς η Credit Suisse βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.
www.bankingnews.gr
Μοοdy’s για Credit Suisse: Προβλέπουμε περαιτέρω απώλειες - Στα ύψη τα CDS, εντείνεται ο συστημικός κίνδυνος
Η νούμερο 2 ελβετική τράπεζα δίνει μάχη για την επιβίωσή της επί του παρόντος…
Σχόλια αναγνωστών