Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε διαρκή σύγχυση οι αναλυτές της Wall για τις τιμές στόχους στον S&P 500 - Δείκτης Schiller: Πόσο πιθανό είναι ένα κραχ

Σε διαρκή σύγχυση οι αναλυτές της Wall για τις τιμές στόχους στον S&P 500 - Δείκτης Schiller: Πόσο πιθανό είναι ένα κραχ
Ο Tom Lee της Fundstrat επιμένει δίνοντας ως τιμή στόχο στο τέλος του έτους τις 5.100 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πιθανή ανοδική πορεία 39% από τα τρέχοντα επίπεδα...
Σχετικά Άρθρα

Aντιμέτωπες με αβεβαιότητα, φόβους για ύφεση, εκτίναξη του πληθωρισμού και γεωπολιτικούς κινδύνους είναι οι αγορές, με τους παραπάνω παράγοντες να καθιστούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street «ευάλωτες» σε διαρκείς αναθεωρήσεις…
Πιο συγκεκριμένα, για τους αναλυτές και τους επενδυτές στις αγορές μέχρι τώρα ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς το sell-off, εν μέσω επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, διέλυσε τις προσδοκίες για τον «πάτο» του δείκτη βαρομέτρου της αμερικανικής χρηματαγοράς S&P 500.
Στις αρχές του 2022, η εκτίμηση των traders για τo πού θα κινηθεί ο S&P 500 στο τέλος του 2023 είναι οι 4.950 μονάδες, με το καλό σενάριο να «δίνει» τις 5.330 μονάδες και το κακό σενάριο να είναι 4.400 μονάδες.
Καθώς όμως, προϊόντος του χρόνου, η τάση «χαμήλωνε» ολοένα και περισσότερο, οι περισσότεροι αναλυτές μείωναν σταδιακά τις τιμές στόχους τους.
Η Bank of America, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και άλλες επενδυτικές τράπεζες αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, πλέον, οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο για τον S&P 500 ως το τέλος του έτους, στο βασικό σενάριο, τις 4.054 μονάδες, με υψηλό τις 5.100 μονάδες και χαμηλό τις 3.200 μονάδες.
Όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτώσης και εν μέσω ανησυχητικών πρωτοσέλιδων από τη γεωπολιτική μέχρι τη νομισματική πολιτική, μερικοί «ταύροι» της Wall Street αντιστάθηκαν στην παρόρμηση να περικόψουν τις εκτιμήσεις και παρέμειναν σταθεροί στην άποψή τους ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα ράλι στο τέλος του έτους.
Τώρα αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, με αναλυτές να περιορίζουν τις τιμές στόχους τους για τον S&P 500.
Τον περασμένο μήνα, ο Brian Belski της BMO, ο John Stoltzfus της Oppenheimer και ο Marko Kolanovic της JP Morgan περιέκοψαν τις προβλέψεις τους είτε μειώνοντας τον στόχο τιμής τους είτε επεκτείνοντας το παράθυρο προβλέψεών τους μέχρι το 2023.
Ο συνδυασμός κακού επενδυτικού κλίματος, επίμονου πληθωρισμού και αβεβαιότητας γύρω από τα εταιρικά κέρδη συνέβαλαν στις επί τα χείρω αναθεωρήσεις των προβλέψεων.
Η «συνθηκολόγηση», όμως, ορισμένων από τους πιο bullish αναλυτές της Wall Street είναι, στην πραγματικότητα, ένα αντίθετο μήνυμα, που υποδηλώνει ότι η αγορά μπορεί να είναι στον πάτο.
Η Savita Subramanian της Bank of America παρακολουθεί έναν δείκτη μετοχών σε σχέση με τις πωλήσεις, δηλαδή μετρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street – και πράγματι, το συναίσθημα δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση

Ο Tom Lee της Fundstrat επιμένει δίνοντας ως τιμή στόχο στο τέλος του έτους τις 5.100 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πιθανή ανοδική πορεία 39% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο Lee υποστήριξε ότι ένα ράλι στο τέλος του έτους παραμένει στο τραπέζι, δεδομένης της εποχής, του υπερβολικά πτωτικού κλίματος μεταξύ των επενδυτών και της πιθανότητας ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί.
Η πρόβλεψη του Lee φαίνεται ολοένα και πιο απίθανη καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, αλλά ίσως ο ίδιος απλώς δεν θέλει να πετάξει λευκή πετσέτα.

Tι δείχνει ο δείκτης Schiller

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να μελετήσουμε τη σχέση μεταξύ του χρηματιστηρίου και του άγχους κατάρρευσης λόγω μιας μηνιαίας έρευνας που διεξάγει ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Υale, Robert Schiller, από το 2001.
Η ερώτηση που θέτει η έρευνα είναι εξής: «Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιθανότητα ενός καταστροφικού κραχ του χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ, όπως αυτό της 28ης Οκτωβρίου 1929 ή της 19ης Οκτωβρίου 1987, τους επόμενους έξι μήνες;».
Ο Schiller εκφράζει τα αποτελέσματα ως το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι αυτή η πιθανότητα είναι μικρότερη από 10%.
Επί του παρόντος, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, το 22,8% των επενδυτών πιστεύει ότι αυτή η πιθανότητα είναι χαμηλή.
Οι μόνες άλλες φορές από το 2001 που αυτό το ποσοστό μειώθηκε ήταν στο κατώτατο σημείο των bear markets των περιόδων 2007-2009 και 2011.
Ίσως αναρωτιέστε αν το άγχος των ατυχημάτων είναι υψηλό επειδή είναι Οκτώβριος, ο μήνας των δύο χειρότερων ατυχημάτων στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η τελευταία μέτρηση είναι χαμηλότερη από όλους τους Οκτώβριους εκτός από τρεις, από το 2001 και εξής.
Για να εκτιμήσετε τη δύναμη αυτού του αντίθετου δείκτη, εξετάστε τα δεδομένα στον παρακάτω πίνακα.
Αντιπαραβάλλει τη μέση συνολική πραγματική απόδοση του S&P 500 είτε με το 10% των μηνών κατά τους οποίους το άγχος μιας κατάρρευσης ήταν υψηλότερο είτε με το 10% που το άγχος ήταν χαμηλότερο.
Οι διαφορές είναι σημαντικές σε επίπεδο εμπιστοσύνης (95%) – δείκτης που χρησιμοποιούν συχνά οι στατιστικολόγοι όταν αξιολογούν εάν ένα πρότυπο είναι γνήσιο.
Η έρευνα του Shiller εστιάζει στην υποκειμενική αντίληψη των επενδυτών για την πιθανότητα ενός κραχ.
Η πραγματική πιθανότητα είναι μικρότερη.
Το γνωρίζουμε αυτό λόγω της έρευνας που διεξήγαγε ο Xavier Gabaix, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Μετά από ανάλυση δεκαετιών της ιστορίας του χρηματιστηρίου τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες, ο ίδιος και οι συν-συγγραφείς του ανέπτυξαν μια φόρμουλα που προβλέπει τη συχνότητα των κραχ του χρηματιστηρίου για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Η φόρμουλα λειτούργησε εξαιρετικά καλά τις δύο δεκαετίες από την πρώτη δημοσίευσή της.
Σε ένα email, ο Gabaix είπε ότι ο τύπος τους εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας ημερήσιας βουτιάς 22,6% στα χρηματιστήρια είναι μόλις 0,33% σε μια περίοδο έξι μηνών.
Αυτό το ποσοστό χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι τόσα απώλεσε ο δείκτης Dow Jones στις 19 Οκτωβρίου 1987.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης