«Φρένο» μπαίνει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η Capital Ecomics, καθώς η ύφεση είναι προ των πυλών…
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η συμβουλευτική εταιρεία ερευνών, μπορεί το 2022 να καταγραφούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όμως η ανάκαμψη θα τελειώσει το επόμενο έτος.
Πράγματι, η Ελλάδα είχε εντυπωσιακές επιδόσεις στο μεταπανδημικό τοπίο, με το ΑΕΠ της «να τρέχει» με +5% σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο αλλά και έναντι του συνόλου των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Παρά ταύτα, η οικονομία παραμένει μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με την περίοδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τον Τουρισμό, κινήθηκαν στα προπανδημικά επίπεδα, αλλά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υποχώρηση το επόμενο έτος εξαιτίας της ύφεσης η οποία θα πλήξει την Ευρώπη.
Επισημαίνεται πως σε ανάλογη, από μακροοικονομικής άποψης, περίοδο, το διάστημα 2007 – 2010 οι αφίξεις τουριστών κατέρρευσαν κατά 17%.
Παράλληλα, οι εξαγωγές, που υπεραπέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να επιβραδυνθούν, λόγω πτώσης στην εξωτερική ζήτηση.
Μείωση ζήτησης θα υπάρξει και στο εσωτερικό της χώρας λόγω της έκρηξης στις τιμές.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός τρέχει με +12%.
Δεδομένων των προαναφερθέντων, η ελληνική οικονομία το 2023 θα υποφέρει λόγω ύφεσης, κάτι το οποίο συνάδει με την πτώση στον δείκτη μεταποίησης PMI.
Πάντως, αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα βραχυπρόθεσμα.
Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση ληκτότητα του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή από την αναδιάρθρωση το 2012.
Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ελληνικά ομόλογα εάν και όταν χρησιμοποιηθεί το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού TPI, καταλήγει η Capital Economics.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών