Για οικονομικό κατακερματισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο κάνει λόγο σε άρθρο (υπογράφουν οι Diego Cerdeiro, Siddharth Kothari, Chris Redl) του -στο blog του ΔΝΤ- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας.
Όπως σημειώνεται, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των κρατών και ενδέχεται να υπερισχύσουν των κοινών οικονομικών οφελών του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των οικονομιών σημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ δαπανηρή, ειδικά για την Ασία. Για παράδειγμα, περίπου οι μισές εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ένα τρίτο στην Ευρώπη προέρχονται από την Ασία. Και, με τη σειρά τους, οι ασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης για βασικά εμπορεύματα.
«Στην τελευταία μας Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική για την Ασία και τον Ειρηνικό, τεκμηριώνουμε ανησυχητικά πρώιμα σημάδια κατακερματισμού και παρέχουμε στοιχεία για τις πιθανές συνέπειες της διάλυσης των παγκόσμιων εμπορικών δεσμών.
Ένα τέτοιο σημάδι πιέσεων κατακερματισμού προέρχεται από μέτρα αβεβαιότητας εμπορικής πολιτικής. Αυτό το μέτρο εκτοξεύτηκε το 2018 εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι οποίες αυξήθηκαν ξανά εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία δημιούργησαν αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Ακόμη και χωρίς πραγματικούς περιορισμούς, η αβεβαιότητα πολιτικής που σχετίζεται με το εμπόριο μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι εταιρείες διακόπτουν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις και οι νέες εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν να αναβάλουν την είσοδο σε μια αγορά.
Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ένα τυπικό σοκ στην αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής, όπως η συσσώρευση εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας το 2018, μειώνει τις επενδύσεις κατά περίπου 3,5% μετά από δύο χρόνια. Μειώνει επίσης το ΑΕΠ κατά 0,4% και αυξάνει το ποσοστό ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι το ίδιο ευάλωτοι.
Οι επιπτώσεις στις επενδύσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις αναδυόμενες αγορές και τις πιο ανοιχτές οικονομίες, καθώς και για τις επιχειρήσεις με υψηλό χρέος. Το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ασία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση -εκτινάχθηκε περαιτέρω στον απόηχο της πανδημίας- υποδηλώνοντας ότι η υψηλότερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμια για την περιοχή.
Όσο κακές κι αν είναι αυτές οι επιπτώσεις, οι απώλειες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες υπό τον πραγματικό κατακερματισμό. Στο πλαίσιο της χλιαρής αύξησης της παραγωγικότητας σε όλο τον κόσμο, και δεδομένης της σημασίας του εμπορίου ιδιαίτερα για την Ασία, εκτιμούμε τις απώλειες παραγωγής από τον κατακερματισμό του εμπορίου λόγω της χαμηλότερης παραγωγικότητας. Ομολογουμένως, αυτές οι απώλειες αντιπροσωπεύουν ένα χαμηλότερο όριο, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη κανάλια όπως οι επιπτώσεις ενός χαμηλότερου κεφαλαίου λόγω της μειωμένης επένδυσης και της πιθανής διαταραχής στις ροές γνώσης.
Το σενάριο κατακερματισμού που μοντελοποιούμε είναι ένα σενάριο όπου το εμπόριο διακόπτεται μεταξύ εμπορικών μπλοκ σε τομείς που έχουν πρόσφατα αυξηθεί στους περιορισμούς, όπως η ενέργεια και η τεχνολογία, και όπου οι μη δασμολογικοί φραγμοί σε άλλους τομείς αυξάνονται στα επίπεδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
(…) Οι απώλειες γίνονται σημαντικά μεγαλύτερες κάτω από πιο δυσμενή σενάρια, όπως όταν ο κόσμος χωρίζεται σε δύο μπλοκ, με το εμπόριο να περιορίζεται μεταξύ των χωρών υπέρ και εκείνων που είναι κατά ή απέχουν. Οι μόνιμες παγκόσμιες ετήσιες απώλειες εκτιμώνται στο 1,5% του ΑΕΠ, με μεγαλύτερες απώλειες στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού πάνω από το 3% του ΑΕΠ, αντικατοπτρίζοντας τον βασικό ρόλο που παίζει το εμπόριο στην περιοχή. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες σε χώρες όπου το εμπόριο με το άλλο μπλοκ είναι σημαντικό, λόγω της απώλειας των εξαγωγικών αγορών και της διάσπασης των πολύπλοκων δικτύων παραγωγής».
Επίσης, «θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για τις αγορές εργασίας. Σε αυτούς τους τομείς που αναγκάστηκαν να συρρικνωθούν λόγω των υψηλότερων εμπορικών περιορισμών σε αυτό το ενδεικτικό σενάριο, οι μέσες απώλειες απασχόλησης στις ασιατικές χώρες εκτιμάται ότι είναι έως και 7%.
Αυτά τα αποτελέσματα επικεντρώνονται στο εμπόριο και αγνοούν τυχόν επιπτώσεις από την πιθανή διάλυση των χρηματοοικονομικών δεσμών, οι οποίες είναι επίσης πολύ βαθιές. Ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμο κόστος από την ταχεία χαλάρωση των χρηματοοικονομικών θέσεων και μακροπρόθεσμο κόστος από χαμηλότερη διαφοροποίηση και βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας, λόγω της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Η δουλειά μας δείχνει ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ασία και πέρα από αυτήν πρέπει να δράσουν για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τον μεγαλύτερο κατακερματισμό και να διασφαλίσουν ότι το εμπόριο παραμένει κινητήριος δύναμη ανάπτυξης», σχολιάζει το Ταμείο.
www.bankingnews.gr
ΔΝΤ: Σε κατακερματισμό οι οικονομικές ενώσεις, απομακρύνονται από την παγκοσμιοποίηση και αυτό… κοστίζει
Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία,
Σχόλια αναγνωστών