Έναν δυσδιάβατο δρόμο έχουν να διανύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έως ότου η κερδοφορία εδραιωθεί σε σταθερή βάση, παρά τη βελτίωση των μεγεθών, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η οποία, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της, αναφέρεται εκτενώς στους σκοπέλους που πρέπει να ξεπεραστούν.
Ειδικότερα, η κερδοφορία των τραπεζών αποτελεί βασικό μέλημα των αναλυτών, των επενδυτών, των οίκων αξιολόγησης και των εποπτικών αρχών εδώ και χρόνια.
Κάθε ισχυρό «χαρτί» που εμφάνιζε ο κλάδος (άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, στρατηγικές που αποστρέφονται τον κίνδυνο, πρόοδος στην ψηφιοποίηση κ.λπ.)… πήγαινε μαζί με το εξής αντεπιχείρημα:
«Ναι, αλλά η κερδοφορία είναι αδύναμη».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Scope, τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου έδειξαν ότι η κερδοφορία ενισχύεται, επιτέλους - κυρίως χάρη στο γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας άφησε πίσω του τα αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια, παρουσιάζοντας έτσι βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων.
Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2023, ειδικά για τράπεζες με άφθονα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου στα χαρτοφυλάκιά τους, π.χ. επιχειρηματική και καταναλωτική πίστη και στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.
Προβλέψεις
Οι προβλέψεις επί επισφαλειών, ακόμα ένας δείκτης ανησυχίας για την αγορά, παραμένουν διαχειρίσιμες.
Σύμφωνα με τη Scope, είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν, αλλά οι τράπεζες δεν θα πατήσουν το κουμπί πανικού.
Οι λόγοι για αυτό είναι τρεις:
α) Οι προβλέψεις ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
β) Οι ρεαλιστικές εξασφαλίσεις
γ) Είναι κεφαλαιακά αρκούντως ενισχυμένες.
Βέβαια, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα πιεστεί την επόμενη περίοδο, αλλά όχι τόσο όσο κατά την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Επαρκής η κερδοφορία…
Παρά τις καθησυχαστικές τάσεις, οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες με καχυποψία.
Οι μετοχές διαπραγματεύονται με discount ως προς το Book Value και τα μεγάλα πιστωτικά περιθώρια δεν αντικατοπτρίζουν τον μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.
Ως λόγο για αυτό η αγορά επισημαίνει την κερδοφορία… και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Scope, στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον, εάν οι τράπεζες συμμορφώνονται πλήρως με εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, αποφεύγουν τους κινδύνους και εκτελούν επιμελώς τον πρωταρχικό τους ρόλο, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
Οι τράπεζες δεν πρέπει να θεωρούνται αναπτυσσόμενες μετοχές.
Η δυνατότητα έγκαιρης καταβολής των αναμενόμενων μερισμάτων και η αποφυγή υπερβολικών κινδύνων θα πρέπει να ικανοποιεί τους περισσότερους επενδυτές.
Η σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία θα πρέπει να καθησυχάζει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, ακόμη και αν τα κέρδη δεν είναι θεαματικά.
Οι τρεις προκλήσεις
α) Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι χαμηλότερη από το κόστος ιδίων κεφαλαίων: Ο αυστηρά ρυθμιζόμενος τραπεζικός τομέας της Ευρώπης υποδηλώνει το πραγματικό κόστος ιδίων κεφαλαίων - χαμηλότερο από τον γενικά υποτιθέμενο διψήφιο κανόνα χαμηλού μεσαίου αριθμού.
β) Η χαμηλή κερδοφορία επηρεάζει την ικανότητα των τραπεζών να εκδίδουν νέες μετοχές όταν χρειάζεται…
γ) Η κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλότερη από τη λογιστική αξία: Οι τιμές των μετοχών των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών είναι γενικά και διαπραγματεύονται για αρκετό καιρό κάτω από τη λογιστική αξία.
Η παραδοσιακή εταιρική αποτίμηση ορίζει τη λογιστική αξία ως τη διαφορά μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων.
Ωστόσο, η κεφαλαιακή διάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολυεπίπεδη.
Τα τελευταία χρόνια, η τάση ήταν να αυξηθεί το μη μετοχικό στοιχείο του εποπτικού κεφαλαίου, γεγονός που καθιστά τον παραδοσιακό ορισμό της λογιστικής αξίας πιο δύσκολο.
www.bankingnews.gr
Scope Ratings: Μακρύς ο δρόμος για την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών – Ποιες είναι οι τρεις προκλήσεις
Γιατί οι τράπεζες δεν θα πατήσουν το κουμπί πανικού… σύμφωνα με τη Scope Ratings
Σχόλια αναγνωστών