Παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά της Ελλάδας και την ανθεκτικότητα των κερδών, τα μεγάλα discount παραμένουν, σε απόλυτη και σχετική βάση, σύμφωνα με την Morgan Stanley
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών συνεχίζεται, με τους αναλυτές της να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια τεχνική ύφεση (με διαφορά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη), χάρη, μεταξύ άλλων, στη στήριξη από την αρκετά καλά στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Στο 1,1% η ανάπτυξη το 2023
Η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2023 και στο 1,9% το 2024.
Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας είναι συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, περίπου 16,7% του ΑΕΠ του 2021, και περιλαμβάνει έως και 106 επενδυτικά σχέδια στους τομείς των υποδομών, της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, και 67 μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, όπως αυτά προσδιορίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ποιες μετοχές προτιμά
Όσον αφορά τις μετοχές, η Morgan Stanley προτιμά τις τράπεζες, δεδομένων των σχετικά ισχυρών μακροοικονομικών σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού μετά την εκκαθάριση των ισολογισμών.
Όπως υποστηρίζει, η επέκταση των επιτοκιακών εσόδων των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε και πρόκειται να αυξηθεί, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (υποθέτοντας 2,5% το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω των ασθενέστερων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού.
Η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου, στο +29% σε σχέση με το βασικό σενάριο, +61% σε σχέση με το bull case σενάριο και -53% σε σχέση με το bear σενάριο.
Η θετική δυναμική των κερδών, ιδίως για τις τράπεζες, θα πρέπει να στηρίξει την υπεραπόδοση της αγοράς.
Η απόδοση από έτος σε έτος των ελληνικών μετοχών ήταν καλύτερη από άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες, υποστηριζόμενες από μια πολύ ισχυρή θετική πρόβλεψη για το 2022.
Στο μέλλον, η Morgan Stanley αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις για το 2023, καθώς επίσης, θα αναμένονται και νέες αναθεωρήσεις.
Για παράδειγμα, για τις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το 41% του δείκτη MSCI, η Morgan Stanley εκτιμά κέρδη κατά μέσο όρο ~11% πάνω από τη συναίνεση λόγω της επέκτασης των επιτοκιακών εσόδων το 2023.
Φτηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση
Παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά της Ελλάδας και την ανθεκτικότητα των κερδών, τα μεγάλα discount παραμένουν, σε απόλυτη και σχετική βάση, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Σε απόλυτους όρους η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα αποτίμησης.
Σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης.
Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί η ίδια τάση (33% στο P/E και 39% στη μερισματική απόδοση).
Σε σχέση με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το premium αποτίμησης της Ελλάδας έχει μειωθεί πρόσφατα και τώρα οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα σε όρους P/E, παρά τους χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους στην Ελλάδα.
Πτωτικοί κίνδυνοι
Η Morgan Stanley διατυπώνει 4 κινδύνους για την overweight θέση της στην Ελλάδα:
- Πολιτική αστάθεια: Η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες το καλοκαίρι του 2023, αλλά οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για ατασθαλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το σημερινό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει
οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής.
Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το ενδεχόμενο παραίτησής του, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της θητείας της.
- Τουρισμός και αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ: Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τη Morgan Stanley πηγάζει από τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό - περίπου 15% του ΑΕΠ της.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο (ΗΠΑ & Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα) πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση των διακριτικών δαπανών των καταναλωτών, η οποία τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές και συνεπώς το ΑΕΠ της Ελλάδας.
- Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.
- Κίνδυνοι βαθύτερης ύφεσης στη ζώνη του ευρώ: Περισσότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μειώσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα μειωνόταν κατά 1,0% το 2023 στην υπόθεση "bear".
Ωστόσο, σε σχετική βάση, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να να ξεπεράσει τις αντίστοιχες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών