Θα καταρρεύσουν τα κρυπτονομίσματα το 2023;
Τώρα τα κακά νέα: ενώ το 2023 είναι πιθανό να είναι καλύτερο, μάλλον θα αργήσει να φανεί.
Τουλάχιστον όχι μέχρι να επιλυθεί η μεγάλη ασυνεννοησία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των αγορών σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Και τουλάχιστον όχι έως ότου η Κίνα αποκτήσει ανοσία για να επιστρέψει στην κανονικότητα, μετά από το νέο κύμα COVID-19.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, πιθανότατα θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.
Το αν κάποιο ή όλα αυτά είναι αρκετά για να αποσπάσουν το βλέμμα του κόσμου από την καταστροφή της περιουσίας του Elon Musk είναι ένα άλλο θέμα.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023, σύμφωνα με το investing.com
Αντιπαράθεση κεντρικών τραπεζών - αγορών για πληθωρισμό/ύφεση
Χωρίς αμφιβολία, το κυρίαρχο θέμα των αγορών το επόμενο έτος θα είναι η μάχη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και του πληθωρισμού.
Τα πρόσφατα γεγονότα - αν τα πάρουμε τοις μετρητοίς - έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ωθήσουν τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά μπλοκ του κόσμου σε ύφεση, αυξάνοντας περαιτέρω τα επιτόκια.
Το "dot-plot" της Fed έδειξε μια σαφή πλειοψηφία των πολιτικών υπέρ της αύξησης του ανώτερου ορίου του στόχου για τα κεφάλαια της Fed έως και 5,4% το επόμενο έτος, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde απείλησε με σύσφιξη έως και 150 μονάδες βάσης από τη Φρανκφούρτη τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές πιστεύουν ότι και οι δύο θεσμοί είτε μπλοφάρουν είτε απλώς δεν έχουν σκεφτεί καλά μια τέτοια ρητορική. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων υποδηλώνουν προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ακόμη και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η αδυναμία που είναι ήδη εμφανής στη στέγαση και στα βασικά αγαθά θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη οικονομία.
Από τη σημερινή σκοπιά, φαίνεται ότι οι βασικές μεταβλητές θα είναι το κατά πόσο τo εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μπορούν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους από τον πληθωρισμό με μεγάλες αυξήσεις μισθών, και πόσο γρήγορα η αγορά πετρελαίου θα στενέψει καθώς η κινεζική ζήτηση επιστρέφει.
Και τα δύο αυτά ερωτήματα παραμένουν πραγματικά ανοιχτά προς το παρόν.
Ο δεύτερος χρόνος του πολέμου στην Ουκρανία
Η ισορροπία των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εάν συνεχιστεί, τότε παραμένουν στο παιχνίδι κάθε είδους tail risks, από την κατάρρευση των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου έως - Θεός φυλάξοι - τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Εάν, ωστόσο, βρεθεί κάποιου είδους δρόμος προς την ειρήνη, τότε η ομαλοποίηση των προμηθειών τροφίμων και ενέργειας θα μπορούσε να έχει ηλεκτριστική επίδραση στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα παγκοσμίως.
Ο πόλεμος οδεύει εναντίον της Ρωσίας και είναι δύσκολο να δούμε τι μπορεί να το αλλάξει αυτό, αν η Δύση συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία αντιμετωπίζουν εθνικές εκλογές φέτος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί αυτό το μέτωπο ενωμένο.
Ωστόσο, το οικονομικό τίμημα αυτής της υποστήριξης αυξάνεται επίσης.
Η Ευρώπη ειδικότερα οδεύει γρήγορα προς την ύφεση και, ενώ μπορεί να τα καταφέρει τον τρέχοντα χειμώνα χωρίς ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, το κόστος της αναπλήρωσης των άδειων αποθηκών φυσικού αερίου όταν έρθει η άνοιξη μπορεί να είναι πολύ υψηλό για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ώστε να υπερασπιστεί την παρουσία της στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Putin δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι η ανταρσία ενός στρατού που έχει ήδη χάσει περισσότερους στρατιώτες από όσους έχασε η Σοβιετική Ένωση μέσα σε μια δεκαετία στο Αφγανιστάν (σύμφωνα με ομολογουμένως ανεπιβεβαίωτες ουκρανικές εκτιμήσεις) και οι λαϊκές διαμαρτυρίες καθώς ο αριθμός των νεκρών - και ο πληθωρισμός - ανεβαίνουν συνεχώς.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές είναι αυτό που θα ακολουθήσει τέτοια γεγονότα: σκληροπυρηνικοί όπως ο Yevgeny Prigozhin, ο οποίος διοικεί τη μισθοφορική δύναμη Wagner, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν μια συντονισμένη κατάληψη της εξουσίας από ό,τι μια κατακερματισμένη αντιπολεμική αντιπολίτευση - και είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν αυτή την εξουσία πιο ακανόνιστα.
Από κάθε άποψη, ο πόλεμος είναι πιθανό να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί.
Η επισφαλής επαναλειτουργία της Κίνας
Το να χειροτερεύουν τα πράγματα προτού βελτιωθούν είναι ένα θέμα που επεκτείνεται και στην άλλη οικονομική δύναμη του κόσμου, την Κίνα.
Ενώ η μοίρα των πολέμων είναι εγγενώς απρόβλεπτη, η πρόοδος ενός θανατηφόρου ιού είναι συνήθως πολύ πιο εύκολο να προβλεφθεί.
Οι κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας, ταραγμένοι από το πρώτο σημάδι διαμαρτυρίας κατά του κόμματός τους, ουσιαστικά άφησαν την COVID-19 να ξεσπάσει.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αυστηροί κανονισμοί δημόσιας υγείας ήταν ο κύριος ένοχος για την αναιμική ανάπτυξη της Κίνας.
Αλλά το επόμενο έτος, με την άρση των κανονισμών σε μεγάλο βαθμό, ο βασικός παράγοντας θα είναι ο φόβος για έναν ιό για τον οποίο η κινεζική ιατρική εξακολουθεί να έχει μόνο μερικώς αποτελεσματικές θεραπείες.
Ο φόβος μπορεί να παραμείνει σε διαχειρίσιμα όρια όσο το σύστημα υγείας της Κίνας δεν υπερφορτώνεται, και οι πρόσφατες αναφορές για μεγάλες αυξήσεις στην ικανότητα έκτακτης ανάγκης υποδηλώνουν ότι οι αρχές προσπαθούν τουλάχιστον να προλάβουν την καμπύλη.
Ωστόσο, αν τα περιστατικά ξεπεράσουν την ικανότητα του συστήματος, τότε οι θάνατοι θα αυξηθούν και η συμπεριφορά των καταναλωτών και του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της Κίνας - όπως αυτοί που στοιβάζονται ο στην πόλη iPhone της Apple στο Zhengzhou - θα γίνει εξαιρετικά ασταθής.
Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων
Μιλώντας για τζόγο, το 2023 διαμορφώνεται ως η χρονιά που η τύχη των κρυπτονομισμάτων θα τελειώσει.
Τα σκάνδαλα διακυβέρνησης των τελευταίων 12 μηνών, με αποκορύφωμα την τραγελαφική κατάρρευση της FTX και τη σύλληψη του ιδρυτή της Sam Bankman-Fried, έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη σε τέτοιο βαθμό που μια ακόμη μεγάλη κατάρρευση μπορεί να είναι αρκετή για να τελειώσει εντελώς ολόκληρη η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Δεν λείπουν οι υποψήφιοι, αλλά τα φώτα της δημοσιότητας σε δύο ονόματα που είναι "πολύ μεγάλα για να αποτύχουν" θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Τόσο το Binance - το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο - όσο και η Tether, η οποία λειτουργεί το πιο πολύτιμο δίκτυο stablecoin στον κόσμο, απέτυχαν να διαλύσουν τους τελευταίους μήνες τις αμφιβολίες σχετικά με την επάρκεια των αποθεματικών τους και τη νομιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων.
Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου έδωσαν έναν δυσοίωνο τόνο για τους επόμενους μήνες: Η Mazars, η δικηγορική και ελεγκτική εταιρεία που προσέλαβε η Binance για να "πιστοποιήσει" την ποιότητα των αποθεματικών της Binance, απέσυρε τη βεβαίωσή της την περασμένη εβδομάδα και ανέστειλε όλες τις εργασίες της με εταιρείες κρυπτογράφησης.
Οι επικριτές μουρμουρίζουν επίσης για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δραστηριότητες της Binance στις ΗΠΑ δεν είναι καλύτερα προστατευμένες από ό,τι ήταν οι δραστηριότητες της FTX.
Και μην αναφέρετε καν την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποψία ξεπλύματος χρήματος για λογαριασμό του Ιράν και άλλων - η οποία είναι πιθανό να καταλήξει το επόμενο έτος.
Το φαινόμενο Elon Musk
Αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη αρκετά σημαντικός ώστε να αποτελέσει θέμα για τις παγκόσμιες αγορές το 2023, τότε αυτός είναι ο Elon Musk.
Αυτή η στήλη του Investing.com πιστεύει ότι ο Musk δεν θα είναι διευθύνων σύμβουλος ούτε του Twitter ούτε της Tesla σε 12 μήνες.
Η πρόβλεψη για το Twitter δεν είναι δύσκολη.
Ο ίδιος ο Musk έκανε δημοσκόπηση στους ακολούθους του στο Twitter σχετικά με το αν θα πρέπει να παραιτηθεί. Σχεδόν το 60% απάντησε "ναι".
Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει αυτό είναι να δημιουργεί έναν παραπλανητικό αέρα πρακτόρευσης για μια απόφαση που οι πιστωτές του έχουν ήδη λάβει. Η Morgan Stanley (NYSE:MS) και άλλες εταιρείες κάθονται πάνω σε ομόλογα δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγγυήθηκαν για την εξαγορά του Twitter από τον Musk, τα οποία τώρα δεν μπορούν να πουλήσουν. Αυτό το χρέος, σε συνδυασμό με άλλα δισεκατομμύρια που πήγαν για τη χρηματοδότηση μιας μοχλευμένης εξαγοράς της εταιρείας λογισμικού Citrix, κολλάει ολόκληρη την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών και την αγορά μοχλευμένων δανείων που είναι απαραίτητες για τα κέρδη της Wall Street. Ο ταχύτερος τρόπος για να αρθεί το μπλοκάρισμα είναι οι τράπεζες να πάρουν τον έλεγχο του Twitter, να διώξουν τον Musk και να θέσουν σε λειτουργία ένα σχέδιο Β, όποιο κι αν είναι αυτό.
Ο έλεγχος του Musj στην Tesla επίσης υποχωρεί.
Το μερίδιό του στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποχωρήσει στο 13,4%, το οποίο δεν είναι καθόλου αρκετό για να εγγυηθεί τον έλεγχο.
Οι απόγονοι του Henry Ford εξακολουθούν να κατέχουν το 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Ford, ενώ οι απόγονοι του Ferdinand Porsche ελέγχουν το 53% της Volkswagen.
Αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν το 2023 ήταν έτοιμο να είναι μια αστρική χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία και η μετοχή της Tesla είχε ρεαλιστική τιμή.
Αλλά δεν είναι έτσι.
Η Tesla έχει ήδη αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της, και υπάρχουν ενδείξεις για μια διαφαινόμενη καταστροφή στην αμερικανική αγορά χρηματοδότησης αυτοκινήτων το επόμενο έτος, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει μια πανεθνική πτώση των τιμών.
Παρά την πτώση άνω του 50% φέτος, η μετοχή της Tesla εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πάνω από 53 φορές τα κέρδη της, και τα κέρδη αυτά δεν θα επιβιώσουν από μεγάλες υφέσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, οι οποίες - για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω - είναι πάρα πολύ πιθανές.
Μπορεί να πηδήξει, μπορεί να τον σπρώξουν, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Musk θα έχει βρει έναν τρόπο να περάσει περισσότερο χρόνο στη SpaceX μέχρι τη στιγμή που θα γράψουμε την προεπισκόπηση για το 2024.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών