Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Σε μεταβατικό στάδιο το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο λόγω της κρίσης – Θεμελιώδης η αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή – Έλλειψη φρέσκων πολιτικών ιδεών – Δε αποκλείεται περαιτέρω κατακερματισμός – Αξιοσημείωτη η άνοδος της ακροδεξιάς

tags :
Deutsche Bank: Σε μεταβατικό στάδιο το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο λόγω της κρίσης – Θεμελιώδης η αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή – Έλλειψη φρέσκων πολιτικών ιδεών – Δε αποκλείεται περαιτέρω κατακερματισμός – Αξιοσημείωτη η άνοδος της ακροδεξιάς
Τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και  τη δημιουργία νέων κομμάτων, τα οποία ωστόσο δεν αποτελούν νέες πολιτικές κινήσεις αλλά προέρχονται από τα σπλάχ
Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνης κυρίως, εκτιμά σε σημερινή πολυσέλιδη ανάλυσή της η Deutsche Bank.να του δικομματισμού, προκάλεσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Από τις αρχές του 2011, σχεδόν οι μισές κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναγκάστηκαν να δεχθούν την πρόωρη αποχώρησή τους από την εξουσία. Στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι ψηφοφόροι έριξαν τις ευθύνες στις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επιδείνωση της οικονομίας. Οι ξεκάθαροι νικητές των εκλογικών αναμετρήσεων ήταν τα συντηρητικά κόμματα.
Η επιδείνωση της οικονομίας στρέφει κατά κύριο λόγο τους ψηφοφόρους στα συντηρητικά κόμματα, κι αυτό αποδείχθηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα που ακολούθησαν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Αυτή τη στιγμή 19 εκ των 27 κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προέρχονται από κεντροδεξιά κόμματα.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του γερμανικού οίκου, μόνο στην Ελλάδα το κομματικό σύστημα υφίσταται μια θεμελιώδη αλλαγή. Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τα μεγάλα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από την πτώση της δικτατορίας το 1974.
Η οικονομική κρίση προκάλεσε τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και  τη δημιουργία νέων κομμάτων (Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Άρμα Πολιτών).
Η τρίτη αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, είναι η δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αποτελούν μέρος της πολιτικής κουλτούρας.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα νέα κόμματα δεν αποτελούν φρέσκιες πολιτικές κινήσεις, αλλά προέρχονται από τα σπλάχνα των κυρίαρχων κομμάτων. Ερωτήματα εγείρονται για το αν αυτά τα νέα κόμματα είναι σε θέση να σπάσουν τους δεσμούς με το παρελθόν, κάτι που αποτελεί απαίτηση των ψηφοφόρων.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού και κινήσεις διαμαρτυρίας.
Η Deutsche Bank καταγράφει μια άνοδο των δεξιών κομμάτων στην ευρωζώνη, ωστόσο μόνο στην Ελλάδα καταγράφεται σε τόσο έντονο βαθμό ενίσχυση ακροδεξιού κόμματος (Χρυσή Αυγή).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης