Η Ιρλανδία έκανε τη διαφορά για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα γλιτώσει την ύφεση
«Η μικρή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το δ' τρίμηνο ήταν καλύτερη από ό,τι φοβόμασταν πριν από μερικούς μήνες, αλλά η οικονομία εκτός της Ιρλανδίας εξακολουθεί να παραμένει στάσιμη.
Καθώς τα στοιχεία επιδεινώθηκαν προς το τέλος του τριμήνου και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι μια ύφεση στην ευρωζώνη είναι πιθανή φέτος», εξηγουν οι αναλυτές.
«Η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,1% σε τριμηναία βάση, το 4ο τρίμηνο ήταν οριακά υψηλότερη από το consecus και τις δικές μας προβλέψεις (-0,1% και 0,0% αντίστοιχα).
Άφησε την οικονομία 1,9% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και 2,1% μεγαλύτερη από ό,τι πριν από την πανδημία (4ο τρίμηνο 2019)», αναφέρει η Capital Economics.
Τα εθνικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%στη Γερμανία και 0,1% στην Ιταλία, αλλά αυξήθηκε κατά 0,1% στη Γαλλία, 0,2% στην Ισπανία και ένα επιβλητικό 3,5% στην Ιρλανδία.
Καθοριστική η συμβολή της Ιρλανδίας
Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% της οικονομίας της ευρωζώνης, η Ιρλανδία συνέβαλε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στην τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 4ο τρίμηνο - αρκετή για να κάνει τη διαφορά μεταξύ θετικής και μηδενικής ανάπτυξης για την περιοχή συνολικά.
Η Eurostat δεν δημοσιεύει ανάλυση δαπανών για την ευρωζώνη σε αυτό το στάδιο.
Αλλά τα εθνικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση κατέρρευσε στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δήλωσε ότι η κατανάλωση ήταν ο κύριος υπαίτιος και εκεί.
Η στατιστική υπηρεσία Istat της Ιταλίας δήλωσε ότι η εγχώρια ζήτηση αποτέλεσε τροχοπέδη, ενώ οι επενδύσεις φαίνεται να ήταν αδύναμες σε όλη την περιοχή. Αν και οι καθαρές εξαγωγές αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες, αυτό οφειλόταν σε μειωμένες εισαγωγές και όχι σε ισχυρές εξαγωγές.
«Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη (εκτός της Ιρλανδίας) θα πέσει σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιπτώσεις της σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ εντείνονται, τα νοικοκυριά παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής και η εξωτερική ζήτηση παραμένει υποτονική
. Αυτό όμως δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από τα σχέδιά της για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, μεταξύ άλλων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη». καταλήγουν οι αναλυτές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών