Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχάζει τα hedge funds η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους - Συνιστά αποτελεσματική λύση ή άσκοπη σπατάλη χρόνου και χρήματος; - Τι προβλέπουν Exotix και Greylock Capital.... και τι αποδεικνύουν παλαιότερες μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας;

Διχάζει τα hedge funds η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους - Συνιστά αποτελεσματική λύση ή άσκοπη σπατάλη χρόνου και χρήματος; - Τι προβλέπουν Exotix και Greylock Capital.... και τι αποδεικνύουν παλαιότερες μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας;
Σε δύο στρατόπεδα έχουν βρεθεί οι ανά τον κόσμο επενδυτές, την ώρα που οι δανειστές της Ελλάδας αναζητούν εν μέσω διαφωνιών και αντικρουόμενων συμφερόντων την προτιμότερη επιλογή για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Αιτία η επιλογή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους. Αποτελεί φιλική προς την αγορά λύση; Μπορεί να είναι αποτελεσματική στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους; Ή αποτελεί απλά χάσιμο χρόνου και ανούσια σπατάλη χρημάτων; Οι απόψεις μεταξύ των επενδυτών διίστανται...
"Αν υποθέσουμε πως μια επαναγορά χρέους δεν καταστεί υποχρεωτική, τότε θα είναι φιλική προς τις αγορές και επομένως πολλά hedge funds θα τη θεωρήσουν σωστή ιδέα", τονίζει ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix.
"Η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους μοιάζει παράλογη", διαμηνύει σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Hans Humes, πρόεδρος του Greylock Capital, του γνωστού hedge fund που είχε συμμετάσχει στην αρμόδια επιτροπή για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την περασμένη άνοιξη.
"Να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ιδιωτικό τομέα και να εστιάσουν στο χρέος του επίσημου τομέα", τονίζει ο Humes, σε έντονα επικριτικούς τόνους.
Kαι όλα αυτά, ενώ παραμένει ακόμη ασαφές το εξής: Ποιος θα αναλάμβανε να επωμιστεί το βάρος της χρηματοδότησης, σε περίπτωση που προωθηθεί η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους;
Άλλωστε ούτε η ίδια η προϊστορία των επαναγορών χρέους δεν μοιάζει ενθαρρυντική...
Όπως έχουν αναφέρει σε παλαιότερη τοποθέτησή τους οι γνωστοί οικονομολόγοι Jeremy Bulow και Kenneth Rogoff, η επιλογή της επαναγοράς χρέους δεν συνιστά τίποτα περισσότερο παρά μια... άχρηστη διαδικασία. "Η επαναγορά χρέους θεωρείται άσκοπη σπατάλη χρόνου και χρήματος" έχουν επισημάνει οι Bulow και Rogoff.
H Anne Krueger, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, δηλώνει, επικαλούμενη μελέτες για τις επαναγορές χρέους στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, πως συνιστούν ένα αναποτελεσματικό εργαλείο για μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.
"Η επαναγορά χρέους δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία, ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους", τονίζει χαρακτηριστικά η Krueger.
Όπως προειδοποιεί η ίδια "η Ελλάδα θα έχει ένα χρέος μη βιώσιμο ακόμη και μετά από μια επιτυχή επαναγορά χρέους...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης