Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη DBRS
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τη σταδιακή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ισπανίας έναντι ενός πιο δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Παρά τα προβλήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 5,5% το 2022, βοηθούμενο από την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και τα μέτρα της κυβέρνησης για προστασία του ιδιωτικού τομέα από το ενεργειακό σοκ και τον πληθωρισμό. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας παραμένουν συγκρατημένες το 2023, καθώς ο σταθερός πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια, σε ένα πλαίσιο ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης, πιθανότατα θα επηρεάσουν περισσότερο την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υποστήριξη της κυβέρνησης, συμβάλλουν στην αντιστάθμιση αυτών των κινδύνων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2023 πριν σταθεροποιηθεί στο 2,4% το 2024.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ένα ακόμη έτος ισχυρής αύξησης των εσόδων και η ταχεία απόσυρση των μέτρων στήριξης για τον COVID-19, θα αντισταθμίσει το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με την απάντηση της κυβέρνησης στο σοκ του πληθωρισμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σε κάτω από το 5% του ΑΕΠ.
Η βαθμολογία «Α» της Ισπανίας εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, τον ανταγωνιστικό τομέα των εξαγωγών και τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ. Η DBRS Morningstar αναμένει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα στηρίξουν την οικονομική απόδοση της χώρας. Αντίθετα, ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους της Ισπανίας περιορίζει τον χώρο της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε κραδασμούς και επιβαρύνει τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ισπανίας, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ-27, παραμένει μια σημαντική πρόκληση, μειώνοντας το δημοσιονομικό της χώρο και αυξάνοντας την ευαισθησία της σε κραδασμούς. Η πανδημία συνέβαλε στην απότομη αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους της Ισπανίας στο 120,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, από 98,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019. Μετά από μια μικρή πτώση το 2021, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους μειώθηκε στο 112,8 % το 2022 λόγω της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του περιορισμένου δείκτη δημοσιονομικού ελλείμματος. Στο μέλλον, το ΔΝΤ αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί σταδιακά στο 109% έως το 2025.
Σε ό,τι αφορά στις ισπανικές τράπεζες, έχουν ξεπεράσει το σοκ που σχετίζεται με την πανδημία και θα αντιμετωπίσουν το τρέχον πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με υψηλότερα επίπεδα φερεγγυότητας και χαμηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων από ό,τι πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαίου CET1 των ισπανικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 12,5% και τα NPLs στο 2,7% των συνολικών δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η πιστωτική ποιότητα και η προσφορά πιστώσεων των ισπανικών τραπεζών διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέρει χάρη στην υποστήριξη της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Οι ισπανικές τράπεζες είναι γενικά σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, καταλήγει η DBRS.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών