Τα αποκαλούμενα money market funds είναι επενδυτικά ταμεία...
Ειδικότερα, οι αναλυτές της BofA, με επικεφαλής αναλυτή τον Michael Hartnett, λένε ότι τα money market funds είναι το νέο καυτό περιουσιακό στοιχείο.
Όπως επισημαίνουν, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στα money market funds έχουν πλέον ξεπεράσει τα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες).
Καταμέτρησαν επίσης τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ροές σε μετρητά από τον Μάρτιο του 2020, τη μεγαλύτερη εισροή έξι εβδομάδων προς τα Treasurys και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από τον Οκτώβριο του 2022.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα αποκαλούμενα money market funds είναι επενδυτικά ταμεία τα οποία τοποθετούνται σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ή καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι επιστροφές προς τους επενδυτές είναι πολύ μικρές, ωστόσο θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και συχνά χαρακτηρίζονται ως «πάρκινγκ» κεφαλαίων μέχρι να περάσουν οι όποιες αναταράξεις συντελούνται.
Σύμφωνα με τη Bank of America (BofA η οποία επικαλείται τα στοιχεία της EPFR Global, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου στα money market funds καταγράφηκαν εισροές περί των 143 δισ. δολαρίων, ένα εβδομαδιαίο ποσό που είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας τριετίας και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020.
Τα στοιχεία
Τις τελευταίες δύο φορές που τα περιουσιακά στοιχεία των money market funds αυξήθηκαν - το 2008 και το 2020 - η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια.
Ο Hartnett λατρεύει το ρητό, «οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να πανικοβάλλονται», και σημείωσε ότι μια άνοδος του έκτακτου δανεισμού από τη Fed από το discount window διαχρονικά λαμβάνει χώρα όταν χρηματιστήριο «βλέπει» τα χαμηλά του.
Υπάρχει μια διαφορά αυτήν τη φορά, στο ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικότητα και ότι οι αγορές εργασίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες βιομηχανικές χώρες, παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές.
Η ομάδα της Bank of America μέτρησε 46 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, μεταξύ άλλων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μετά τη διάσωση της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα.
Η ιστορία, σύμφωνα με την ομάδα της BofA, λέει «πούλα» στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων.
«Η πίστωση και τα χρηματιστήρια δείχνουν απληστία για μειώσεις επιτοκίων, δεν φοβούνται αρκετά την ύφεση», λένε.
Εξάλλου, όταν οι τράπεζες δανείζονται από τη Fed σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μικρότερο δανεισμό και αυτό οδηγεί σε λιγότερη αισιοδοξία για τις μικρές επιχειρήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών