Η ελληνική οικονομία τελικά θα αναπτυχθεί το 2023 και το 2024…
Ανάπτυξη εκτιμά για την Ελλάδα η ιταλική Unicredit, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που «εμπνέει» η επικείμενη μακρά περίοδος ακυβερνησίας.
Ειδικότερα, το 2023 αναμένεται να φέρει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2023 και 1,5% το 2024.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται ο πληθωρισμός, με το 2023 να γράφει 6% και το 2024 2,8%.
Η Unicredit «προβλέπει» έλλειμμα στο -2,5% το 2023 και -1,9% για το 2024.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, θα διαγράψει καθοδική τροχιά, στο 162% και το 158% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Τέλος, σε σχέση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται ελλειμματικό στο -0,3% και στο +0,6% τους επόμενους 24 μήνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Unicredit, λαμβάνοντας υπόψη ένα ισχυρό αποτέλεσμα μεταφοράς, «αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με 1,4% το 2023, ακολουθούμενη από παρόμοια αύξηση (1,5%) το 2024.
Η επιτάχυνση της χρήσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής (περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια) θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, ενώ η χαλάρωση στις τιμές της Ενέργειας θα μετριάσει τον αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση του εισοδήματος των εργαζομένων και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η ιταλική τράπεζα, «έπειτα από μια καλύτερη του αναμενομένου απόδοση το δ’ τρίμηνο του 22 (+1,4% τριμηνιαία), αναμένεται μέτρια επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 23, γεγονός το οποίο αντανακλά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της τελικής εγχώριας ζήτησης, ιδίως των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, η οποία ήταν ιδιαίτερα ανοδική στα τέλη του περασμένου έτους.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία γεννούν ανάμικτα συναισθήματα.
Αφενός, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο, λόγω της απότομης μείωσης στην παραγωγή ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να δείχνουν βόρεια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση έχει βγει από την ύφεση στην οποία είχε εισέλθει στα μισά του τριμήνου, καθώς η επιστροφή στην ανάπτυξη νέων παραγγελιών και η βελτιωμένη διαθεσιμότητα βασικών ενδιάμεσων εισροών αύξησαν την παραγωγή, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε ανθεκτική χάρη στις σταθερές τουριστικές ροές.
Όπως επισημαίνει η UniCredit, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 5,0% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 1,0% το 2022, υπερβαίνοντας τον κυβερνητικό στόχο του 1,6%.
Αυτό είναι πιθανό να αντανακλά μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων λόγω της ισχυρότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ (+14% σε ετήσια βάση) και των χαμηλότερων δαπανών για μέτρα στήριξης της ενέργειας σε σχέση με αυτές που είχαν προγραμματισθεί, χάρη στην επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας που καταγράφηκε από το τέλος του περασμένου έτους.
Αντίστοιχα, όπως τονίζει η ιταλική τράπεζα, ο δείκτης του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25 μονάδες βάσης στο 170%.
Συνολικά, τονίζει η UniCredit, αυτό το αποτέλεσμα προσφέρει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, όπως έχει προγραμματιστεί φέτος, αν και οι θετικοί άνεμοι από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότεροι.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, η UniCredit επισημαίνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έπειτα από την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη να ανακτήσει δημοτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού (κατά περίπου 10%), δεν σταμάτησαν τη Νέα Δημοκρατία από την περαιτέρω απώλεια εδάφους στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επικείμενων γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη της Ν.Δ. βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τάση και ότι η διαφορά από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μειωθεί σε 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αναφέρει.
Η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού συστήματος υπό το πρίσμα του δυστυχήματος είναι απίθανο να αποτελέσει το "μαγικό ραβδάκι" το οποίο θα ανακατευθύνει το αφήγημα γύρω από την τραγωδία στα ζητήματα που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, επισημαίνει η ιταλική τράπεζα. "Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται όλο και πιο απίθανο κάποιο κόμμα να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα γεγονότα", καταλήγει η UniCredit.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών