Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wim Kesters (RWI): Αν υπάρξει haircut των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει άλλα δάνεια - Μόνο με τις μεταρρυθμίσεις θα ξεπεράσει την κρίση

Wim Kesters (RWI): Αν υπάρξει haircut των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει άλλα δάνεια - Μόνο με τις μεταρρυθμίσεις θα ξεπεράσει την κρίση
Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει σε κάποιες λύσεις. Η μείωση των επιτοκίων και η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα είναι αναγκαία μέτρα, ωστόσο, και αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αναφέρει ο γερμανός οικονομολόγος και μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI), Wim Kesters.
«Αυτά τα μέτρα από την άλλη πλευρά μειώνουν τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της ελληνικής κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό η Ευρώπη θα υποστεί αρνητικές συνέπειες. Κυρίως όμως θα είναι κακό για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια δυτικοευρωπαϊκή βιομηχανική χώρα με το ανάλογο επίπεδο διαβίωσης. Και στο πεδίο αυτό θα πρέπει να γίνουν πολλά», εκτιμά ο Kesters.
«Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν κατάφερε να ρυθμίσει πολλά ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα αλλά και άλλες μεγάλες αδυναμίες που επισημαίνει η Τρόικα. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις όσο στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και για αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Αλλά ακόμη και αυτό είναι προβληματικό».
Ο καθηγητής παραδέχεται ότι τα προγράμματα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη, ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση διαπιστώνει ότι αυτό που λείπει είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από αυτές εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια η ανάπτυξη.
Ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσβάσταχτο και θα αφαιρεί διαρκώς σημαντικούς πόρους από την Ελλάδα, ωστόσο, αντιμετωπίζει με θεσμικές και ουσιαστικές επιφυλάξεις το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος». Η Ελλάδα «δεν θα αποφύγει στο τέλος ένα «κούρεμα» του χρέους της. Ο πρόεδρος της Bundesbank το θεωρεί αναγκαίο μετά όμως από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση μιλούμε για απομείωση χρέους προς τους επίσημους πιστωτές. Και σε αυτή την περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα είναι δυνατή πλέον η χορήγηση δανείων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, όπως επισήμανε και ο κ. Σόιμπλε. Και αυτό σε τελική ανάλυση θα βλάψει την Ελλάδα. Θετικό από τη μία πλευρά το «κούρεμα», αλλά θα έχει και αρνητικές συνέπειες, ενώ θα στείλει ένα αρνητικό μήνυμα και προς τους ιδιώτες επενδυτές. Μετά από «κούρεμα» δεν μπορεί να περιμένει κανείς νέα δάνεια», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης