Κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» από μια πιθανή νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο επενδυτικός οίκος Jefferies
Παράλληλα, όπως λέει, οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν αναμένεται να βγάλουν κυβέρνηση λόγω του εκλογικού συστήματος, αλλά οι δεύτερες κάλπες του Ιουλίου ανοίγουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Jefferies παραμένει θετική καθώς βλέπει θετικούς καταλύτες για τον κλάδο, όπως οι πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας και του τουρισμού…
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε πολύ θετικά την Εθνική, με τον δείκτη NII προς προβλέψεις να εντυπωσιάζει…»
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, «βλέπουμε τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες που θα συνδέονται με μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ – αν και θεωρούμε τις επιπτώσεις που συνδέονται με αυτούς τους κινδύνους ως σχετικά περιορισμένες:
α. Παρέμβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη στήριξη των «ευάλωτων νοικοκυριών» σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων, παγώνοντας τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών σχετικά με την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών.
Η επέκταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας ώστε να υπάγονται σε συστήματα προστασίας θα έχει αντίκτυπο – αν και περιορισμένο.
β. Ανοδική πίεση στα επιτόκια καταθέσεων: Τα δεδομένα σε επίπεδο συστήματος και τραπεζών υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται ήδη, αν και με αργούς ρυθμούς προς τα πάνω, μετριάζοντας τις εκκλήσεις για πιο επιθετική μετακύλιση των αυξήσεων επιτοκίων στους καταθέτες.
γ. Φόρος υπερκερδών: Έχοντας γλιτώσει από αρκετούς γύρους φορολόγησης των υπερ-κερδών που στόχευαν κυρίως τις ενεργειακές εταιρείες ενόψει της ευρωπαϊκής κρίσης του κόστους διαβίωσης, ο κίνδυνος είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πιο ανοιχτή να επιβάλει φόρο στα κέρδη που συνδέονται με υψηλότερα επιτόκια. Μια φθίνουσα κρίση κόστους διαβίωσης αφαιρεί την ανάγκη για μεγάλα προγράμματα στήριξης που θα απαιτούσαν χρηματοδότηση με τη μορφή απροσδόκητων φόρων. Οι πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους οίκους αξιολόγησης ως καθυστέρηση της εκκαθάρισης των τραπεζών μετά την κρίση, που θεωρείται ευρέως ως απαίτηση για την Ελλάδα να επιστρέψει στην αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας.
δ. Προστασία κατοικίας: Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αγορά στεγαστικών δανείων αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό σε «ξένα κεφάλαια» που έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και διεκδικούν τις απαιτήσεις τους μέσω υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους, μεταξύ άλλων μέσω κατασχέσεων.
Τα μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της ικανότητας των υπηρεσιών εξυπηρέτησης να εισπράττουν χρέη θα επηρεάσουν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τις ανώτερες δόσεις των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων τα οποία είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος.
Οικονομία
Κατά τ’ άλλα, παρά την «κρίση» του κόστους ζωής, τα δεδομένα του τμήματος Travel & Leisure δείχνουν αισιοδοξία για τη θερινή σεζόν στην Ελλάδα το 2023.
Τα στοιχεία διεθνών επισκεπτών υποδηλώνουν μεγάλη ζήτηση για ελληνικές διακοπές, πάνω από τα πολύ ισχυρά προ Covid επίπεδα του 2019.
Με τον τουρισμό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομίας, θεωρούμε αυτές τις τάσεις ως υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Ούτε η «κρίση του κόστους ζωής» στον ευρωπαϊκό πυρήνα ούτε οι αυξανόμενες τιμές για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν σημαντική πτωτική πίεση στη ζήτηση.
Τα δεδομένα επισκεπτών και δαπανών θα προσφέρουν περαιτέρω σαφήνεια για την τουριστική περίοδο του 2023, αναφέρει η Jefferies.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών