Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά τον Νανόπουλο και ο Τουρκολιάς αφήνει αιχμές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Το σχήμα Εθνική/Eurobank θα χρειαστεί 15 δισ κεφάλαια – Στο core tier 1 έως 6% δεν συμπεριλαμβάνονται τα 2,3 δισ από τις προνομιούχες μετοχές

  Μετά τον Νανόπουλο και ο Τουρκολιάς αφήνει αιχμές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Το σχήμα Εθνική/Eurobank θα χρειαστεί 15 δισ κεφάλαια – Στο core tier 1 έως 6% δεν συμπεριλαμβάνονται τα 2,3 δισ από τις προνομιούχες μετοχές
Εθνική και Eurobank φαίνεται ότι έχουν ενστάσεις τόσο για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης που επιχειρείται στο ελληνικό banking όσο και για το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Ο Νανόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ήταν ο πρώτος που μίλησε ξεκάθαρα για μη ευνοϊκούς όρους στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών και στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής κριτική διάθεση είχε και ο Α. Τουρκολιάς ο CEO του ομίλου.

Ο Νανόπουλος είχε αναφέρει ότι «Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις, είναι γεγονός ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων.  Εντούτοις, η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος μακροπρόθεσμα δεν μπορεί παρά να παραμένει μια υπέρτατη αρχή  κοινής αποδοχής»
Ο Τουρκολιάς της Εθνικής από την πλευρά του τόνισε ότι «προαπαιτείται, όμως, η εύρεση σημαντικού ύψους ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Πέραν του  αναμενόμενου σταδιακά βελτιούμενου κλίματος για τη χώρα,  για την επίτευξη αυτού του απαιτητικού στόχου θα συνδράμει και η ενίσχυση των κινήτρων προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, γεγονός που άλλωστε θα λειτουργήσει θετικά προς το δημόσιο χρέος και το κόστος χρηματοδότησής του»
Η Εθνική μιλάει για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και η Eurobank για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.
Όμως τι κοινό έχουν η Εθνική και η Eurobank;
Οι δύο τράπεζες συγχωνεύονται η Εθνική εξαγοράζει την Eurobank.
Πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί το νέο σχήμα;
Περίπου 14,7 με 15 δις ευρώ . Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 11,4 δις ευρώ άρα χρειάζονται άλλα 3,3 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στα 14,7 δις συμπεριλαμβάνονται π.χ. και τα 1,3 δις ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία στην Εθνική τράπεζα.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να φθάσουν το core tier 1 στο 6% με κεφάλαια από αύξηση κεφαλαίου και από το 6% έως το 9% με cocos ενώ θα συμπεριληφθούν και οι προνομιούχες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι οι προνομιούχες μετοχές τα 2,3 δις ευρώ 1,34 δις στην Εθνική και 1 δις στην Eurobank δεν θα συμπεριληφθούν στο core tier 1 έως 6% όπερ σημαίνει ότι η αμκ θα πρέπει να είναι πάνω από 9 δις ευρώ στο νέο σχήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης