Τα όνειρα όσων πίστευαν ακράδαντα ότι ήταν δυνατόν να είναι για πάντα ο βασιλιάς του βουνού θα ταφούν για πάντα κάτω από τα ερείπια
Ακόμη και άνθρωποι που απέχουν από την πολιτική και τα οικονομικά έχουν παρατηρήσει τεράστια αύξηση στον όγκο των άρθρων και των σχολίων σχετικά με την επικείμενη θλιβερή μοίρα του δολαρίου ΗΠΑ.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Jim Rogers, εξέφρασε την εξής απλή σκέψη:
Ο κόσμος απομακρύνεται από το δολάριο, με αποτέλεσμα τόσο το Federal Reserve System των ΗΠΑ (FRS) όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να κινδυνεύουν να βυθιστούν στη λήθη), και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ στα ερείπιά τους -λέει- θα χτιστεί ένα νέο σύστημα, όπου το δολάριο δεν θα θεωρείται πια... ηγεμόνας.
Ακόμα και άνθρωποι τους οποίους δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει για απιστία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του «χρυσού δισεκατομμυρίου» δηλώνουν ανοιχτά ότι ο «ασθενής» μπορεί να μην έχει πεθάνει ακόμα, αλλά είναι ετοιμοθάνατος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή συναλλάγματος της Morgan Stanley, Stephen Jen, το δολάριο ως αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα «υπέστη μια πρωτόγνωρη κατάρρευση».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, είπε ότι τα σημάδια αποδολαριοποίησης είναι ορατά παντού.
Ο Peter Earle του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών θρηνούσε ότι «η μοίρα του δολαρίου ως lingua franca του εμπορίου έχει σφραγιστεί.
Ο επικεφαλής της OmniScience Capital, Vikas Gupta, παραδέχτηκε με τρόμο ότι μέχρι πρότινος «ήταν αδιανόητος ακόμη και ο υπαινιγμός αποχώρησης από το δολάριο».
Πίσω από αυτά τα συναισθήματα κρύβεται μια απαθής και στεγνή, όπως η έρημος Σαχάρα, πραγματικότητα: το ποσοστό του δολαρίου σε αποθέματα, περιουσιακά στοιχεία και διακανονισμούς μεταξύ χωρών κατέρρευσε από 73% το 1991 σε 47% το 2022 - το χαμηλότερο στην ιστορία.
Και αυτός ο δείκτης μειώνεται με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό: το 2022, μετά το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων, ο ρυθμός αποδολαριοποίησης δεκαπλασιάστηκε.
Φυσικά, η χρηματοπιστωτική ελίτ στις ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να αισθανθεί το έδαφος να γλιστράει κάτω από τα πόδια της.
Και με τη βοήθεια ψεμάτων, απειλών και εκβιασμών προσπαθεί να κάνει τα πάντα ώστε ο ρόλος του δολαρίου για τις άλλες χώρες να παραμείνει ακλόνητος.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πλημμυρίσει από δηλώσεις πως για κάθε αναπτυσσόμενη χώρα πιθανή απομάκρυνση από το δολάριο σημαίνει βλάβη στο εμπόριο και τις επενδύσεις» και ότι «το δολάριο θα είναι ο παντοτινός βασιλιάς».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers προσπάθησε να διακωμωδήσει την κατάσταση:
«Ποιο είναι το καλύτερο νόμισμα ως συναλλαγματικό και αποθεματικό νόμισμα εάν η Ευρώπη είναι μουσείο, η Ιαπωνία οίκος ευγηρίας και η Κίνα φυλακή;».
Αλλά το κύριο μήνυμα και επιχείρημα ένα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και έχει δεσμευτεί για δικαιοσύνη και διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επομένως, για τα περισσότερα κράτη δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούν το δολάριο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα».
Οπλοποίηση
Αφότου οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως όπλο εναντίον της Ρωσίας, ο κόσμος πείστηκε ότι δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί το δολάριο διότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι ο… επόμενος.
Το αποτέλεσμα ήταν η απότομη απόρριψη του δολαρίου και η εκρηκτική αύξηση των
διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα, καθώς επίσης και η επιταχυνόμενη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών συστημάτων και νομισματικών ενώσεων.
Για παράδειγμα, η Κίνα ανακοίνωσε τη δημιουργία του συστήματος CIPS, το οποίο αντικαθιστά το SWIFT των ΗΠΑ και προορίζεται για διακανονισμό σε γιουάν.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χτίζουν βιαστικά μια εναλλακτική λύση στο SWIFT - INSTEX.
Η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν να διακανονίζονται εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα.
Στο ίδιο συμφώνησαν η Ινδία και η Μαλαισία, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία.
Ορισμένες ασιατικές χώρες θα δημιουργήσουν ένα Ασιατικό Νομισματικό Ταμείο.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του ASEAN τον Μάρτιο, ελήφθη απόφαση να απομακρυνθεί το δολάριο σε ό,τι αφορά διακανονισμούς μεταξύ των χωρών μελών της ένωσης.
Επίσης, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μην είναι το δολάριο το μοναδικό νόμισμα στις συναλλαγές πετρελαίου.
Και αυτή η λίστα μπορεί να απλωθεί πάρα πολύ.
Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίους δυτικούς οικονομικούς αναλυτές, η δημιουργία της νομισματικής ένωσης BRICS με την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το δολάριο, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Alexander Babakov κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Νέο Δελχί τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Babakov, το δολάριο δεν υποστηρίζεται από τίποτα και το νέο νόμισμα BRICS θα υποστηρίζεται από πραγματικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων της γης και των μετάλλων σπάνιων γαιών.
Σύμφωνα με το Foreign Policy, το νέο νόμισμα «μπορεί, πραγματικά, να εκθρονίσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα για τους BRICS» και να αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο λόγω των πλεονεκτημάτων του εκτοπίζοντας το δολάριο.
Το επιχείρημα είναι απλό: το συνολικό ΑΕΠ των χωρών BRICS υπερβαίνει το ΑΕΠ των χωρών της G7 -μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες- και η περαιτέρω ένταξη του παγκόσμιου Νότου και της Μεγάλης Ασίας στη νέα νομισματική ένωση θα επιταχύνει τη διάβρωση της κυριαρχίας του δολαρίου.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δυτικούς αναλυτές σε ένα πράγμα: η πτώση του γίγαντα με τα πήλινα πόδια δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.
Όμως, τα όνειρα όσων πίστευαν ακράδαντα ότι ήταν δυνατόν να είναι για πάντα ο βασιλιάς του βουνού θα ταφούν για πάντα κάτω από τα ερείπια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών