Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κέρδη έως και 100% θα αποκομίσουν από την επαναγορά ελληνικού χρέους τα distressed hedge funds - Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι κερδοσκόποι που περιστρέφονται γύρω από χρεοκοπημένες χώρες

Κέρδη έως και 100% θα αποκομίσουν από την επαναγορά ελληνικού χρέους τα distressed hedge funds - Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι κερδοσκόποι που περιστρέφονται γύρω από χρεοκοπημένες χώρες
Κέρδη ακόμη και 100% φαίνεται ότι θα αποκομίσουν ορισμένα hedge funds από το "σχέδιο" επαναγοράς του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το πρόσφατο Eurogroup, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, υπήρξαν αρκετά destressed hedge funds που τοποθετήθηκαν στα ελληνικά ομόλογα όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει εξαιρετικά.
Στα τέλη Ιουνίου, οπότε και πύκνωσαν οι αγορές των ομολόγων από κερδοσκοπικά και επενδυτικά κεφάλαια, τα ελληνικά ομόλογα αποτιμόνταν στα 14,26 σεντς ανά ευρώ, ενώ ήταν ακόμη χαμηλότερα, κοντά στα 12,9, στα τέλη Μαΐου, εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας. Από εκείνο το σημείο έως σήμερα τα κέρδη που έχουν καταγράψει, όσοι τοποθετήθηκαν στα χαμηλά, ξεπερνούν το 100%. Οι τιμές αυτές αφορούν σε 20 συνολικά ομόλογα, των οποίων οι λήξεις εκτείνονται από το 2023 έως το 2042.
Η επαναγορά δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά αλλά μάλλον θα γίνει με δημόσια προσφορά. Εάν η επαναγορά γίνει στις 28 μονάδες, τότε υπάρχουν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που μπορούν να αποκομίσουν κέρδη έως και 100% εάν μάλιστα αγόρασαν τους τίτλους τον Ιούνιου, όταν και η τιμή τους ήταν πέριξ του 14.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, τα hedge fund που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα είναι η Adelante Asset Management, η Elliot Αssociates, η Third Point LLC, η Dart Management, η Fir Tree Partners, η Och-Ziff Capital Management Group LLC, η York Capital LP, το Saba Capital Management LP, η Greylock Capital Management και η Vega Asset Management.
Από τα συνολικά 62 δισ. ευρώ χρέους που αντιπροσωπεύουν αυτά τα ομόλογα, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περί τα 16 με 17 δισ. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος μόλις στα 1,9 δισ. ευρώ, οι ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές στα τέλη του προηγούμενου έτους είχαν επενδεδυμένα σε ελληνικά ομόλογα αποθεματικά ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης κατέχουν 5,5 δισ. ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης