Ένας πύραυλος ATGM πωλείτο 25.000 δολάρια και τώρα αξίζει 400.000 δολάρια… πως οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την Ουκρανία
Τα όπλα της Δύσης, υπερπροβλήθηκαν ως ανίκητα… και για χρόνια ο κόσμος πίστευε ότι η Δύση έχει υπεροπλία και υπερφυσική δύναμη κρούσης…
Όμως τα όπλα αυτά δεν δοκιμάστηκαν ποτέ απέναντι σε ισάξια οπλικά συστήματα αλλά απαρχαιωμένα…
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε στο επίκεντρο την αυτονόητη σύγκρουση και… το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για την Δύση…
Τα πανάκριβα όπλα της Δύσης Patriot, HIMARS, Storm Shadow αποτυγχάνουν απέναντι στην Ρωσία, που τα αποδεκατίζει
Τα Patriots θεοποιήθηκαν μέχρι που ένας ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος κατέστρεψε ένα σύστημα Patriot στο Κίεβο…
Το σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS έχει υποστεί πανωλεθρία αφού οι περισσότεροι πύραυλοι σχεδόν 90% είτε καταρρίπτονται, είτε δεν βρίσκουν στόχο…
Οι γαλοβρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow απογοητεύουν αφού δεν μπορούν να διαπεράσουν την ρωσική αεράμυνα ενώ οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου αποδείχθηκαν ανίκητες…
Εν τω μεταξύ ένας πύραυλος ATGM κόστιζε 25.000 δολάρια και τώρα πωλείται για 400.000 δολάρια στην Ουκρανία.
Οι αμυντικές πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ κερδίζουν δισεκ. και οι Ουκρανοί σκοτώνονται κατά χιλιάδες…
Μεγάλη απογοήτευση από τους Storm Shadow
Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει καταρρεύσει πριν καν ξεκινήσει, κάτω από το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα σημείων αποθήκευσης όπλων και προσωρινών σημείων συγκέντρωσης στρατευμάτων.
Για να πετύχει η αντεπίθεση, αυτό που συμβαίνει στις ουκρανικές δυνάμεις οι οποίες αποδεκατίζονται θα έπρεπε να συμβαίνει και στις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσική Αεροδιαστημική Δύναμη (RuAF) έχει επιδείξει επιδεξιότητα στη χρήση των πόρων της – χτυπώντας εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με drones καμικάζι Geran-2, ενώ χρησιμοποιεί πύραυλους κρουζ χαμηλής παρατήρησης Kh-101 και Kalibr που εκτοξεύονται από αέρα/θαλάσσια για επιθέσεις ακριβείας.
Όταν υπάρχει ανάγκη για σκληρά χτυπήματα, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με υπερηχητικούς πυραύλους ή οιονεί βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M χρησιμοποιώντας επίγειους κινητούς εκτοξευτές.
Τα Ουκρανικά συστήματα αεράμυνας ξοδεύουν άσκοπα τα πυρομαχικά τους.
Η Ουκρανία… αποτυγχάνει και στον σχεδιασμό…
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει με σφοδρά χτυπήματα κατά των ρωσικών υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων, όπως συνέβη όταν η Ουκρανία ανάγκασε επιτυχώς τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου στην Kherson το φθινόπωρο του 2022.
Σε εκείνη την περίπτωση, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ορθά τα συστήματα HIMARS MLRS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να πλήξουν τις ρωσικές οδούς ανεφοδιασμού.
Δυστυχώς για την Ουκρανία, μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την δυτική όχθη του Δνείπερου, η παμπόνηρη ρωσική στρατιωτική ηγεσία αναδιαμόρφωσε την ανάπτυξη των δυνάμεών της, τους χώρους αποθήκευσης και την αεράμυνα (AD) με τρόπο που μείωσε σημαντικά την επίδραση των πυραύλων HIMARS που έφθαναν έως 80 χιλιόμετρα…
Η Ρωσία βελτίωσε επίσης το λογισμικό των συστημάτων αεράμυνας για να βελτιώσει τον ρυθμό καταστροφής των πυραύλων HIMARS.
Αργά αλλά σταθερά, η Ρωσία κατάφερε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα της HIMARS.
Οι Storm Shadow αποτυγχάνουν
Αποφασισμένο να αποδυναμώσει τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, στις 11 Μαΐου 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι δίνει στην Ουκρανία πυραύλους με βεληνεκές 250+ χιλιομέτρων, οι γνωστοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow.
Με τη μεταφορά του Storm Shadows, το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε κατάφωρα τη ρωσική κόκκινη γραμμή και έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Όταν η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Storm Shadow στις 12 Μαΐου 2023, η ουκρανική αντεπίθεση ήταν θέμα άμεσου χρόνου.
Ωστόσο το ρωσικό δίκτυο ραντάρ stealth «είναι αποτελεσματικό και θα επιτύχει στην προσπάθεια αναχαίτισης πολλών πυραύλων Storm Shadow.
«Ωστόσο, όπως οι πύραυλοι HIMARS και οι βόμβες JDAM-ER, ορισμένοι πύραυλοι Storm Shadow θα περάσουν από τη ρωσική άμυνα.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια του Storm Shadow και την πιο καταστροφική του κεφαλή, κάθε Storm Shadow που θα προκαλούσε οδυνηρό πλήγμα στην ρωσία».
Η καταιγίδα μετατρέπεται σε σκιά
Δύο εβδομάδες μετά την χρήση των πυραύλων Storm Shadow, η Ουκρανία απέτυχε να υποβαθμίσει τη ρωσική ικανότητα να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της, αλλά ορισμένοι πύραυλοι έχουν περάσει και προκαλέσει ζημιές
Στις 12 Μαΐου 2023, δύο πύραυλοι Storm Shadow έπληξαν μια ρωσική σχολή αεροπορίας στο Luhansk, σκοτώνοντας εννέα αεροπόρους και καταστρέφοντας πολλά αεροσκάφη.
Στις 14 Μαΐου, δύο πύραυλοι Storm Shadow στόχευσαν μια ρωσική σχολή αεροπορίας στο Luhansk που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό.
Στις 26 Μαΐου 2023, πύραυλοι Storm Shadow έπληξαν μια αποθήκη πυραύλων στη Μαριούπολη, προκαλώντας τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά.
Την ίδια περίοδο, οι δυνάμεις της Ρωσικής Αεράμυνας (AD) κατέρριψαν πυραύλους Storm Shadow ίσως πάνω από 14… μπορεί και περισσότερους…
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας έχουν σίγουρα παίξει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό του καταστροφικού δυναμικού των πυραύλων Storm Shadow.
Τα συστήματα αεράμυνας συνήθως αντιμετωπίζονται μέσω συντονισμένων SEAD (Καταστολή της Αεροπορικής Άμυνας του Εχθρού) και αποστολών επίθεσης ή επιδρομών κορεσμού. Πράγματι, η επίθεση της Ουκρανίας με Storm Shadow στις 12 Μαΐου 2023, στο Luhansk ήταν μια καλά εκτελεσμένη αποστολή
Εκτός από τη ρωσική αεράμυνα, η Ουκρανία δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των πυραύλων Storm Shadow λόγω του περιορισμένου αριθμού πλατφορμών εκτόξευσης Storm Shadow.
O πύραυλος Storm Shadow ζυγίζει 1.900 κιλά.
Η Ουκρανία διαθέτει δύο βαριά μαχητικά, τα Su-24 και Su-27, τα οποία θεωρητικά είναι ικανά να μεταφέρουν τον πύραυλο.
Στην αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία εικάζεται ότι είχε 34 Su-27 και μεταξύ 16 έως 24 Su-24M.
Στις 2 Μαΐου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Ben Wallace, δημοσίευσε στο Twitter μια σύνθετη εικόνα ενός Su-24MR, με την ουρά αρ. 60, που έφερε έναν πύραυλο Storm Shadow.
Το Su-24MR είναι μια αναγνωριστική παραλλαγή του Su-24M
Ο αριθμός των Su-24MR στο ουκρανικό στρατό στην αρχή του πολέμου εικάζεται ότι ήταν 10.
Πιστεύεται ότι 4 Su-24MR έχουν χαθεί από τότε στη σύγκρουση.
Ουσιαστικά, ο Reznikov αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει τώρα μόλις 6 αεροσκάφη για εκτόξευση πυρααύλων Storm Shadow σε υπηρεσία!
Η αποκάλυψη δεν ήταν έξυπνη εκτός κι αν ήταν παραπληροφόρηση.
Ωστόσο, η έλλειψη αεροσκαφών εκτόξευσης θα μπορούσε να εξηγήσει την περιορισμένη χρήση πυραύλων Storm Shadow εν όψει της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Υπήρχαν εικασίες ότι τα ουκρανικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24M αναβαθμίστηκαν για να μεταφέρουν πυραύλους Storm Shadow στην Πολωνία από τον Νοέμβριο του 2022.
Δηλαδή έξι μήνες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να μεταφέρει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία!
Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνταξιούχο Αναπληρωτή Διοικητή της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR, Eduard Basurin, το αεροσκάφος με τον αριθμό ουράς 60 δεν έφυγε από τη χώρα για την αναβάθμιση για την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow.
Αυτό σημαίνει ότι το στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου αναβάθμισε το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν στην Ουκρανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταρρίψει 3 μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24 από την έναρξη της χρήσης των Storm Shadow.
Το γεγονός αυτό καθιστά τους πυραύλους Storm Shadow σχεδόν ανενεργούς….
Αποτυγχάνει η αντεπίθεση…
Η αποτυχία της Ουκρανίας να υποβαθμίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εναλλάσσει στρατεύματα και να μεταφέρει… με τη χρήση πυραύλων Storm Shadow είναι πιθανώς ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Ουκρανία μεταθέτει την αντεπίθεσή της, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Ο περιορισμένος αριθμός αεροπλάνων Su-24MR στην Ουκρανική αεροπορία και η απουσία εναλλακτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας καθιστούν τις προβλέψεις για την ουκρανική αντεπίθεση μάλλον ζοφερές.
Ένας πύραυλος ATGM πωλείτο 25.000 δολάρια και τώρα αξίζει 400.000 δολάρια… πως οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την Ουκρανία
Στις 21 Μαΐου, στο πρόγραμμά του «CBS 60 Minutes», το CBS News μετέδωσε ένα επεισόδιο που αποκάλυψε πώς οι αμερικανοί κατασκευαστές όπλων αυξάνουν κατακόρυφα τις τιμές των οπλικών συστημάτων…
Οι κατασκευαστές, οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, έχουν πλέον το μονοπώλιο στην προμήθεια όπλων και προφανώς έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων θα ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να πολεμούν ή να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια (όπως κάνουν στην Ουκρανία) σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του κόσμου.
Τι συμβαίνει με τις μεγάλες εταιρίες όπλων;
Οι ειδικοί λένε ότι η Lockheed Martin, η Raytheon, η Boeing και η Northrop Grumman - όλες από τις ΗΠΑ - είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιριών που παράγουν μερικά από τα πιο απαιτητικά και ακριβά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία.
Και έχουν ωφεληθεί περισσότερο.
Για παράδειγμα, τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κεφαλαιοποίηση της Raytheon Technologies εκτοξεύτηκε στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια από 128 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του 2022.
Η Lockheed Martin ξεκίνησε το 2022 με αξία 98 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι το τέλος του 2022, είχε φτάσει τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Northrop Grumman ξεκίνησε το 2022 με 61 δισεκατομμύρια δολάρια και έκλεισε στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε κατά συνέπεια τις μετοχές των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων σε άνοδο, με την τιμή της μετοχής της Northrop Grumman να αυξάνεται κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η Lockheed Martin's αυξήθηκε κατά 37%.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο κέντρο κερδών για τις μεγάλες εταιρείες: τη Lockheed Martin και τη Raytheon και την Boeing», λέει ο William Hartung, ανώτερος ερευνητής στο Quincy Institute for Responsible Statecraft, όπου εστιάζει στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων και τις δαπάνες του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με τον Hartung, λόγω της ανάγκης του Πενταγώνου να προμηθεύεται όπλα για την ίδια τη χώρα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις χωρών όπως η Ουκρανία, παρέχει στους κατασκευαστές όπλων τεράστια χρηματικά ποσά.
«Διευρυμένη παραγωγή, ταχύτερη έγκριση των πωλήσεων στο εξωτερικό, πολυετείς προμήθειες, που κλειδώνουν τα συμβόλαια με λιγότερο ανταγωνιστικό τρόπο, μειώνοντας τις αναφορές που σχετίζονται με την τιμή και τη διαθεσιμότητα των αγαθών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών».
Για παράδειγμα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε συμβόλαια 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων τον Οκτώβριο 2022.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή των δημοφιλών αντιαρματικών πυραύλων Javelin της Lockheed Martin - που ονομάστηκαν «Saint Javelin», υποτίθεται ότι είναι ο προστάτης της Ουκρανίας – αυξάνοντας την παραγωγή από 2.100 σε σχεδόν 4.000 ετησίως.
Ομοίως, η παραγωγή των συστημάτων υψηλής κινητικότητας (HIMARS) εκτοξεύτηκε από 60 σε 96 μονάδες ετησίως.
Τον Νοέμβριο 2022, το Πεντάγωνο αυξάνει περαιτέρω τις παραγγελίες του, αναθέτοντας στην Raytheon - η οποία συμμετέχει στην παραγωγή των Javelins - μια σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για άλλα έξι Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) για την Ουκρανία.
Αμέσως μετά, η Lockheed Martin κέρδισε μια σύμβασης 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αεροσκάφη F-35 και 431 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή νέων HIMARS και υπηρεσιών υποστήριξης για τον αμερικανικό στρατό και τους ξένους συμμάχους.
Τον Μάρτιο του 2023, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό του: 842 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σχεδόν το 50% ή 420 δισεκ. θα πάνε στις πολεμικές βιομηχανίες…
Οι αποκαλύψεις….
Ο ένας είναι ο Shay Assad.
Στη δεκαετία του 1990, ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής διαπραγματευτής συμβάσεων για τον αμυντικό γίγαντα Raytheon.
Αργότερα εντάχθηκε στην κυβέρνηση και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος και βραβευμένος διαπραγματευτής του Υπουργείου Άμυνας.
Ο άλλος είναι ο απόστρατος υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Ch. Bogdan, ο οποίος πέρασε την καριέρα του επιβλέποντας την αγορά μερικών από τα πιο κρίσιμα οπλικά συστήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2015 ο Shay Assad, διέταξε επανεξέταση των συμβάσεων.
Οι διαπραγματευτές του στρατού ανακάλυψαν ότι η Lockheed Martin και η Boeing υπερχρέωσαν το Πεντάγωνο και τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους PAC-3 των Patriot.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι εταιρείες θα έπρεπε να ήταν ευχαριστημένες υπό κανονικές συνθήκες να αποκομίσουν ένα καλό κέρδος 15% από τη συμφωνία τους, αλλά στην πραγματικότητα, είχαν κέρδη που πλησίαζαν το 40%.
Λέει ότι ένας πύραυλος Stinger κόστιζε 25.000 δολάρια το 1991. Με τη Raytheon πλέον τον μοναδικό προμηθευτή, κοστίζει περισσότερα από 400.000 δολάρια για κάθε πύραυλο που αποστέλλεται στην Ουκρανία…
Οι κατασκευαστές ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη όπως η TransDigm κερδίζουν πολλά.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση «θα πληρώσει» στην TransDigm «119 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ» για ανταλλακτικά που «θα έπρεπε να κοστίζουν 28 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ».
Δεν είναι περίεργο γιατί η μετοχή της TransDigm έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ο στρατηγός Bogdan υποστήριξε ότι το 2012, επιλέχτηκε να αναλάβει τα ηνία του προβληματικού προγράμματος F-35 Joint Strike Fighter – ήταν επτά χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα και 90 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την αρχική εκτίμηση.
Πλέον υπάρχει κίνδυνος να κοστίσει στους φορολογούμενους 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια….
Μονοπώλιο
Σε αντίθεση με σήμερα, οι εταιρείες δεν είχαν τέτοιο μονοπώλιο στην προμήθεια όπλων.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για την ακρίβεια του 1993, όταν το Πεντάγωνο, προσπαθώντας να μειώσει το κόστος, προέτρεψε τις αμυντικές εταιρείες να συγχωνευτούν.
Τότε ήταν 51 μεγάλοι κατασκευαστές όπλων.
Τώρα έχουν ενοποιηθεί σε 5 (πέντε) μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες.
Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics και Northrop Grumman.
Η τελευταία μεγάλη συγχώνευση σε αυτό το πλαίσιο έγινε το 2020 – της Raytheon και της United Technologies.
Δεν είναι περίεργο ότι αυτοί οι πέντε λέγεται ότι μοιράστηκαν πάνω από 118 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια του Πενταγώνου το οικονομικό έτος 2022, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των συμβάσεων που εκδόθηκαν από το Πεντάγωνο το 2022. Αυτές οι πέντε εταιρείες κατασκευάζουν τις περισσότερες από τις βόμβες, τους πυραύλους, τα μαχητικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα τανκς και άλλα μεγάλα οπλικά συστήματα της Αμερικής και τα πωλούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τα προβλήματα
Πρώτον το Πεντάγωνο έχει πολύ περιορισμένη μόχλευση όταν διαπραγματεύεται λογικές τιμές ή όταν τα όπλα έχουν προβλήματα.
Δεύτερον, οι πέντε μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες είναι όλες αλληλένδετες.
Η κάθε μια εταιρία προμηθεύει τις άλλες με διάφορα προγράμματα και όλες έχουν τους προμηθευτές τους, που σημαίνει ότι ένα πρόβλημα για έναν είναι πρόβλημα για όλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lockheed Martin είχε τουλάχιστον 110 υπεργολάβους για το Himars και 60 για το GMLRS τα οικονομικά έτη 2019, 2021 και 2022.
Τρίτον, το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν το Πεντάγωνο, σε μια άλλη κίνηση εξοικονόμησης κόστους, μείωσε 130.000 υπαλλήλους των οποίων η δουλειά ήταν να διαπραγματεύονται και να επιβλέπουν αμυντικές συμβάσεις, το προσωπικό μειώθηκε κατά 50%.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό έδωσε στις εταιρείες πρωτοφανή περιθώρια για να κερδίζουν δισεκ. δολάρια.
Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο έχει μια εξαιρετικά χαλαρή εποπτείας σήμερα.
Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στο Υπουργείο Άμυνας (MoD) των Ηνωμένων Πολιτειών για να συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες για τις τιμές…
Όπως υποστηρίζει ο William D. Hartung, «σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν το Πεντάγωνο πληρώνει τη Lockheed Martin για να επιστρέψει και να διορθώσει προβλήματα σε αεροπλάνα που έχουν ήδη αναπτυχθεί, οι εταιρείες μπορεί πραγματικά να επωφεληθούν από τα δικά τους λάθη».
Τέταρτον, ο Hartung υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα… προσκρούει στην δύναμη των λόμπι της βιομηχανίας όπλων.
Οι «Financial Times» έχουν αποκαλύψει ότι οι πολεμικές βιομηχανίες δεν θέλουν να σταματήσουν οι παραγγελίες σε οπλικά συστήματα…μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία…
Στον απόηχο του αγώνα κατά του ISIS, για παράδειγμα, η ζήτηση από το Πεντάγωνο μειώθηκε σημαντικά.
Το Υπουργείο Άμυνας επένδυσε όλα αυτά τα χρήματα για να αυξήσει την παραγωγή Hellfire σε 10.000 ετησίως και στη συνέχεια οι ΗΠΑ είπαν, «δεν τα θέλουμε πια».
Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία… δεν θα τελειώσει σύντομα…
www.bankingnews.gr
Όμως τα όπλα αυτά δεν δοκιμάστηκαν ποτέ απέναντι σε ισάξια οπλικά συστήματα αλλά απαρχαιωμένα…
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε στο επίκεντρο την αυτονόητη σύγκρουση και… το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για την Δύση…
Τα πανάκριβα όπλα της Δύσης Patriot, HIMARS, Storm Shadow αποτυγχάνουν απέναντι στην Ρωσία, που τα αποδεκατίζει
Τα Patriots θεοποιήθηκαν μέχρι που ένας ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος κατέστρεψε ένα σύστημα Patriot στο Κίεβο…
Το σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS έχει υποστεί πανωλεθρία αφού οι περισσότεροι πύραυλοι σχεδόν 90% είτε καταρρίπτονται, είτε δεν βρίσκουν στόχο…
Οι γαλοβρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow απογοητεύουν αφού δεν μπορούν να διαπεράσουν την ρωσική αεράμυνα ενώ οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου αποδείχθηκαν ανίκητες…
Εν τω μεταξύ ένας πύραυλος ATGM κόστιζε 25.000 δολάρια και τώρα πωλείται για 400.000 δολάρια στην Ουκρανία.
Οι αμυντικές πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ κερδίζουν δισεκ. και οι Ουκρανοί σκοτώνονται κατά χιλιάδες…
Μεγάλη απογοήτευση από τους Storm Shadow
Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει καταρρεύσει πριν καν ξεκινήσει, κάτω από το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα σημείων αποθήκευσης όπλων και προσωρινών σημείων συγκέντρωσης στρατευμάτων.
Για να πετύχει η αντεπίθεση, αυτό που συμβαίνει στις ουκρανικές δυνάμεις οι οποίες αποδεκατίζονται θα έπρεπε να συμβαίνει και στις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσική Αεροδιαστημική Δύναμη (RuAF) έχει επιδείξει επιδεξιότητα στη χρήση των πόρων της – χτυπώντας εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με drones καμικάζι Geran-2, ενώ χρησιμοποιεί πύραυλους κρουζ χαμηλής παρατήρησης Kh-101 και Kalibr που εκτοξεύονται από αέρα/θαλάσσια για επιθέσεις ακριβείας.
Όταν υπάρχει ανάγκη για σκληρά χτυπήματα, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με υπερηχητικούς πυραύλους ή οιονεί βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M χρησιμοποιώντας επίγειους κινητούς εκτοξευτές.
Τα Ουκρανικά συστήματα αεράμυνας ξοδεύουν άσκοπα τα πυρομαχικά τους.
Η Ουκρανία… αποτυγχάνει και στον σχεδιασμό…
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει με σφοδρά χτυπήματα κατά των ρωσικών υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων, όπως συνέβη όταν η Ουκρανία ανάγκασε επιτυχώς τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου στην Kherson το φθινόπωρο του 2022.
Σε εκείνη την περίπτωση, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ορθά τα συστήματα HIMARS MLRS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να πλήξουν τις ρωσικές οδούς ανεφοδιασμού.
Δυστυχώς για την Ουκρανία, μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την δυτική όχθη του Δνείπερου, η παμπόνηρη ρωσική στρατιωτική ηγεσία αναδιαμόρφωσε την ανάπτυξη των δυνάμεών της, τους χώρους αποθήκευσης και την αεράμυνα (AD) με τρόπο που μείωσε σημαντικά την επίδραση των πυραύλων HIMARS που έφθαναν έως 80 χιλιόμετρα…
Η Ρωσία βελτίωσε επίσης το λογισμικό των συστημάτων αεράμυνας για να βελτιώσει τον ρυθμό καταστροφής των πυραύλων HIMARS.
Αργά αλλά σταθερά, η Ρωσία κατάφερε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα της HIMARS.
Οι Storm Shadow αποτυγχάνουν
Αποφασισμένο να αποδυναμώσει τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, στις 11 Μαΐου 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι δίνει στην Ουκρανία πυραύλους με βεληνεκές 250+ χιλιομέτρων, οι γνωστοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow.
Με τη μεταφορά του Storm Shadows, το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε κατάφωρα τη ρωσική κόκκινη γραμμή και έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Όταν η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Storm Shadow στις 12 Μαΐου 2023, η ουκρανική αντεπίθεση ήταν θέμα άμεσου χρόνου.
Ωστόσο το ρωσικό δίκτυο ραντάρ stealth «είναι αποτελεσματικό και θα επιτύχει στην προσπάθεια αναχαίτισης πολλών πυραύλων Storm Shadow.
«Ωστόσο, όπως οι πύραυλοι HIMARS και οι βόμβες JDAM-ER, ορισμένοι πύραυλοι Storm Shadow θα περάσουν από τη ρωσική άμυνα.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια του Storm Shadow και την πιο καταστροφική του κεφαλή, κάθε Storm Shadow που θα προκαλούσε οδυνηρό πλήγμα στην ρωσία».
Η καταιγίδα μετατρέπεται σε σκιά
Δύο εβδομάδες μετά την χρήση των πυραύλων Storm Shadow, η Ουκρανία απέτυχε να υποβαθμίσει τη ρωσική ικανότητα να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της, αλλά ορισμένοι πύραυλοι έχουν περάσει και προκαλέσει ζημιές
Στις 12 Μαΐου 2023, δύο πύραυλοι Storm Shadow έπληξαν μια ρωσική σχολή αεροπορίας στο Luhansk, σκοτώνοντας εννέα αεροπόρους και καταστρέφοντας πολλά αεροσκάφη.
Στις 14 Μαΐου, δύο πύραυλοι Storm Shadow στόχευσαν μια ρωσική σχολή αεροπορίας στο Luhansk που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό.
Στις 26 Μαΐου 2023, πύραυλοι Storm Shadow έπληξαν μια αποθήκη πυραύλων στη Μαριούπολη, προκαλώντας τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά.
Την ίδια περίοδο, οι δυνάμεις της Ρωσικής Αεράμυνας (AD) κατέρριψαν πυραύλους Storm Shadow ίσως πάνω από 14… μπορεί και περισσότερους…
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας έχουν σίγουρα παίξει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό του καταστροφικού δυναμικού των πυραύλων Storm Shadow.
Τα συστήματα αεράμυνας συνήθως αντιμετωπίζονται μέσω συντονισμένων SEAD (Καταστολή της Αεροπορικής Άμυνας του Εχθρού) και αποστολών επίθεσης ή επιδρομών κορεσμού. Πράγματι, η επίθεση της Ουκρανίας με Storm Shadow στις 12 Μαΐου 2023, στο Luhansk ήταν μια καλά εκτελεσμένη αποστολή
Εκτός από τη ρωσική αεράμυνα, η Ουκρανία δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των πυραύλων Storm Shadow λόγω του περιορισμένου αριθμού πλατφορμών εκτόξευσης Storm Shadow.
O πύραυλος Storm Shadow ζυγίζει 1.900 κιλά.
Η Ουκρανία διαθέτει δύο βαριά μαχητικά, τα Su-24 και Su-27, τα οποία θεωρητικά είναι ικανά να μεταφέρουν τον πύραυλο.
Στην αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία εικάζεται ότι είχε 34 Su-27 και μεταξύ 16 έως 24 Su-24M.
Στις 2 Μαΐου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Ben Wallace, δημοσίευσε στο Twitter μια σύνθετη εικόνα ενός Su-24MR, με την ουρά αρ. 60, που έφερε έναν πύραυλο Storm Shadow.
Το Su-24MR είναι μια αναγνωριστική παραλλαγή του Su-24M
Ο αριθμός των Su-24MR στο ουκρανικό στρατό στην αρχή του πολέμου εικάζεται ότι ήταν 10.
Πιστεύεται ότι 4 Su-24MR έχουν χαθεί από τότε στη σύγκρουση.
Ουσιαστικά, ο Reznikov αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει τώρα μόλις 6 αεροσκάφη για εκτόξευση πυρααύλων Storm Shadow σε υπηρεσία!
Η αποκάλυψη δεν ήταν έξυπνη εκτός κι αν ήταν παραπληροφόρηση.
Ωστόσο, η έλλειψη αεροσκαφών εκτόξευσης θα μπορούσε να εξηγήσει την περιορισμένη χρήση πυραύλων Storm Shadow εν όψει της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Υπήρχαν εικασίες ότι τα ουκρανικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24M αναβαθμίστηκαν για να μεταφέρουν πυραύλους Storm Shadow στην Πολωνία από τον Νοέμβριο του 2022.
Δηλαδή έξι μήνες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να μεταφέρει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία!
Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνταξιούχο Αναπληρωτή Διοικητή της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR, Eduard Basurin, το αεροσκάφος με τον αριθμό ουράς 60 δεν έφυγε από τη χώρα για την αναβάθμιση για την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow.
Αυτό σημαίνει ότι το στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου αναβάθμισε το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν στην Ουκρανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταρρίψει 3 μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24 από την έναρξη της χρήσης των Storm Shadow.
Το γεγονός αυτό καθιστά τους πυραύλους Storm Shadow σχεδόν ανενεργούς….
Αποτυγχάνει η αντεπίθεση…
Η αποτυχία της Ουκρανίας να υποβαθμίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εναλλάσσει στρατεύματα και να μεταφέρει… με τη χρήση πυραύλων Storm Shadow είναι πιθανώς ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Ουκρανία μεταθέτει την αντεπίθεσή της, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Ο περιορισμένος αριθμός αεροπλάνων Su-24MR στην Ουκρανική αεροπορία και η απουσία εναλλακτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας καθιστούν τις προβλέψεις για την ουκρανική αντεπίθεση μάλλον ζοφερές.
Ένας πύραυλος ATGM πωλείτο 25.000 δολάρια και τώρα αξίζει 400.000 δολάρια… πως οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την Ουκρανία
Στις 21 Μαΐου, στο πρόγραμμά του «CBS 60 Minutes», το CBS News μετέδωσε ένα επεισόδιο που αποκάλυψε πώς οι αμερικανοί κατασκευαστές όπλων αυξάνουν κατακόρυφα τις τιμές των οπλικών συστημάτων…
Οι κατασκευαστές, οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, έχουν πλέον το μονοπώλιο στην προμήθεια όπλων και προφανώς έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων θα ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να πολεμούν ή να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια (όπως κάνουν στην Ουκρανία) σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του κόσμου.
Τι συμβαίνει με τις μεγάλες εταιρίες όπλων;
Οι ειδικοί λένε ότι η Lockheed Martin, η Raytheon, η Boeing και η Northrop Grumman - όλες από τις ΗΠΑ - είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιριών που παράγουν μερικά από τα πιο απαιτητικά και ακριβά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία.
Και έχουν ωφεληθεί περισσότερο.
Για παράδειγμα, τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κεφαλαιοποίηση της Raytheon Technologies εκτοξεύτηκε στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια από 128 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του 2022.
Η Lockheed Martin ξεκίνησε το 2022 με αξία 98 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι το τέλος του 2022, είχε φτάσει τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Northrop Grumman ξεκίνησε το 2022 με 61 δισεκατομμύρια δολάρια και έκλεισε στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε κατά συνέπεια τις μετοχές των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων σε άνοδο, με την τιμή της μετοχής της Northrop Grumman να αυξάνεται κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η Lockheed Martin's αυξήθηκε κατά 37%.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο κέντρο κερδών για τις μεγάλες εταιρείες: τη Lockheed Martin και τη Raytheon και την Boeing», λέει ο William Hartung, ανώτερος ερευνητής στο Quincy Institute for Responsible Statecraft, όπου εστιάζει στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων και τις δαπάνες του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με τον Hartung, λόγω της ανάγκης του Πενταγώνου να προμηθεύεται όπλα για την ίδια τη χώρα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις χωρών όπως η Ουκρανία, παρέχει στους κατασκευαστές όπλων τεράστια χρηματικά ποσά.
«Διευρυμένη παραγωγή, ταχύτερη έγκριση των πωλήσεων στο εξωτερικό, πολυετείς προμήθειες, που κλειδώνουν τα συμβόλαια με λιγότερο ανταγωνιστικό τρόπο, μειώνοντας τις αναφορές που σχετίζονται με την τιμή και τη διαθεσιμότητα των αγαθών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών».
Για παράδειγμα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε συμβόλαια 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων τον Οκτώβριο 2022.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή των δημοφιλών αντιαρματικών πυραύλων Javelin της Lockheed Martin - που ονομάστηκαν «Saint Javelin», υποτίθεται ότι είναι ο προστάτης της Ουκρανίας – αυξάνοντας την παραγωγή από 2.100 σε σχεδόν 4.000 ετησίως.
Ομοίως, η παραγωγή των συστημάτων υψηλής κινητικότητας (HIMARS) εκτοξεύτηκε από 60 σε 96 μονάδες ετησίως.
Τον Νοέμβριο 2022, το Πεντάγωνο αυξάνει περαιτέρω τις παραγγελίες του, αναθέτοντας στην Raytheon - η οποία συμμετέχει στην παραγωγή των Javelins - μια σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για άλλα έξι Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) για την Ουκρανία.
Αμέσως μετά, η Lockheed Martin κέρδισε μια σύμβασης 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αεροσκάφη F-35 και 431 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή νέων HIMARS και υπηρεσιών υποστήριξης για τον αμερικανικό στρατό και τους ξένους συμμάχους.
Τον Μάρτιο του 2023, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό του: 842 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σχεδόν το 50% ή 420 δισεκ. θα πάνε στις πολεμικές βιομηχανίες…
Οι αποκαλύψεις….
Ο ένας είναι ο Shay Assad.
Στη δεκαετία του 1990, ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής διαπραγματευτής συμβάσεων για τον αμυντικό γίγαντα Raytheon.
Αργότερα εντάχθηκε στην κυβέρνηση και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος και βραβευμένος διαπραγματευτής του Υπουργείου Άμυνας.
Ο άλλος είναι ο απόστρατος υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Ch. Bogdan, ο οποίος πέρασε την καριέρα του επιβλέποντας την αγορά μερικών από τα πιο κρίσιμα οπλικά συστήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2015 ο Shay Assad, διέταξε επανεξέταση των συμβάσεων.
Οι διαπραγματευτές του στρατού ανακάλυψαν ότι η Lockheed Martin και η Boeing υπερχρέωσαν το Πεντάγωνο και τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους PAC-3 των Patriot.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι εταιρείες θα έπρεπε να ήταν ευχαριστημένες υπό κανονικές συνθήκες να αποκομίσουν ένα καλό κέρδος 15% από τη συμφωνία τους, αλλά στην πραγματικότητα, είχαν κέρδη που πλησίαζαν το 40%.
Λέει ότι ένας πύραυλος Stinger κόστιζε 25.000 δολάρια το 1991. Με τη Raytheon πλέον τον μοναδικό προμηθευτή, κοστίζει περισσότερα από 400.000 δολάρια για κάθε πύραυλο που αποστέλλεται στην Ουκρανία…
Οι κατασκευαστές ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη όπως η TransDigm κερδίζουν πολλά.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση «θα πληρώσει» στην TransDigm «119 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ» για ανταλλακτικά που «θα έπρεπε να κοστίζουν 28 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ».
Δεν είναι περίεργο γιατί η μετοχή της TransDigm έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ο στρατηγός Bogdan υποστήριξε ότι το 2012, επιλέχτηκε να αναλάβει τα ηνία του προβληματικού προγράμματος F-35 Joint Strike Fighter – ήταν επτά χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα και 90 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την αρχική εκτίμηση.
Πλέον υπάρχει κίνδυνος να κοστίσει στους φορολογούμενους 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια….
Μονοπώλιο
Σε αντίθεση με σήμερα, οι εταιρείες δεν είχαν τέτοιο μονοπώλιο στην προμήθεια όπλων.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για την ακρίβεια του 1993, όταν το Πεντάγωνο, προσπαθώντας να μειώσει το κόστος, προέτρεψε τις αμυντικές εταιρείες να συγχωνευτούν.
Τότε ήταν 51 μεγάλοι κατασκευαστές όπλων.
Τώρα έχουν ενοποιηθεί σε 5 (πέντε) μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες.
Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics και Northrop Grumman.
Η τελευταία μεγάλη συγχώνευση σε αυτό το πλαίσιο έγινε το 2020 – της Raytheon και της United Technologies.
Δεν είναι περίεργο ότι αυτοί οι πέντε λέγεται ότι μοιράστηκαν πάνω από 118 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια του Πενταγώνου το οικονομικό έτος 2022, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των συμβάσεων που εκδόθηκαν από το Πεντάγωνο το 2022. Αυτές οι πέντε εταιρείες κατασκευάζουν τις περισσότερες από τις βόμβες, τους πυραύλους, τα μαχητικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα τανκς και άλλα μεγάλα οπλικά συστήματα της Αμερικής και τα πωλούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τα προβλήματα
Πρώτον το Πεντάγωνο έχει πολύ περιορισμένη μόχλευση όταν διαπραγματεύεται λογικές τιμές ή όταν τα όπλα έχουν προβλήματα.
Δεύτερον, οι πέντε μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες είναι όλες αλληλένδετες.
Η κάθε μια εταιρία προμηθεύει τις άλλες με διάφορα προγράμματα και όλες έχουν τους προμηθευτές τους, που σημαίνει ότι ένα πρόβλημα για έναν είναι πρόβλημα για όλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lockheed Martin είχε τουλάχιστον 110 υπεργολάβους για το Himars και 60 για το GMLRS τα οικονομικά έτη 2019, 2021 και 2022.
Τρίτον, το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν το Πεντάγωνο, σε μια άλλη κίνηση εξοικονόμησης κόστους, μείωσε 130.000 υπαλλήλους των οποίων η δουλειά ήταν να διαπραγματεύονται και να επιβλέπουν αμυντικές συμβάσεις, το προσωπικό μειώθηκε κατά 50%.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό έδωσε στις εταιρείες πρωτοφανή περιθώρια για να κερδίζουν δισεκ. δολάρια.
Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο έχει μια εξαιρετικά χαλαρή εποπτείας σήμερα.
Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στο Υπουργείο Άμυνας (MoD) των Ηνωμένων Πολιτειών για να συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες για τις τιμές…
Όπως υποστηρίζει ο William D. Hartung, «σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν το Πεντάγωνο πληρώνει τη Lockheed Martin για να επιστρέψει και να διορθώσει προβλήματα σε αεροπλάνα που έχουν ήδη αναπτυχθεί, οι εταιρείες μπορεί πραγματικά να επωφεληθούν από τα δικά τους λάθη».
Τέταρτον, ο Hartung υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα… προσκρούει στην δύναμη των λόμπι της βιομηχανίας όπλων.
Οι «Financial Times» έχουν αποκαλύψει ότι οι πολεμικές βιομηχανίες δεν θέλουν να σταματήσουν οι παραγγελίες σε οπλικά συστήματα…μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία…
Στον απόηχο του αγώνα κατά του ISIS, για παράδειγμα, η ζήτηση από το Πεντάγωνο μειώθηκε σημαντικά.
Το Υπουργείο Άμυνας επένδυσε όλα αυτά τα χρήματα για να αυξήσει την παραγωγή Hellfire σε 10.000 ετησίως και στη συνέχεια οι ΗΠΑ είπαν, «δεν τα θέλουμε πια».
Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία… δεν θα τελειώσει σύντομα…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών