Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμμάχους, έχουν υποτελείς και αυτή είναι μία κατάσταση που κρύβει απειλές για τον παγκόσμιο ηγεμόνα
Αρκετές χώρες στον κόσμο επιδιώκουν να αποφύγουν τον σφιχτό εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, που είναι θανάσιμος για τις χώρες – συμμάχους, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην ουκρανική κρίση.
Η...προφητεία Obama
Σε μία έξαρση αλαζονείας στις 28 Μαΐου 2014 και μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama έλεγε με αμετροέπεια:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και παραμένουν το μοναδικό περιούσιο έθνος.
Αυτό ισχύει για τον αιώνα που πέρασε και θα ισχύει για τον αιώνα που έρχεται. …
Η επιθετικότητα της Ρωσίας προς τα πρώην σοβιετικά κράτη εκνευρίζει τις πρωτεύουσες στην Ευρώπη, ενώ η οικονομική άνοδος και η στρατιωτική εμβέλεια της Κίνας ανησυχούν τους γείτονές της.
Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία, οι ανερχόμενες μεσαίες τάξεις μάς ανταγωνίζονται και οι κυβερνήσεις αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στα παγκόσμια φόρουμ. …
Θα είναι καθήκον της γενιάς σας να ανταποκριθεί σε αυτόν τον νέο κόσμο».
Αυτά τα λόγια ο Obama τα απηύθυνε στους μελλοντικούς στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ, σε απόφοιτους στρατιωτικών σχολών.
Οι απειλές στους BRICS
Έλεγε στους μελλοντικούς στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας του ότι όλα τα κράτη εκτός από την Αμερική δεν είναι «απαραίτητα».
Αυτό ήταν το μήνυμά του στον στρατό.
Έλεγε επίσης στους BRICS, και σε άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει καθήκον να μην τα αφήσει να ισχυροποιηθούν, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο γεωπολιτικός αναλυτής Eric Zuesse.
Η πυρηνική κίνηση ματ στη Ρωσία
Η ιδέα των ΗΠΑ να μετατρέψουν την Ουκρανία στο κράτος που θα έχει μακράν τα πλησιέστερα σύνορα στην κεντρική διοίκηση της Ρωσίας στο Κρεμλίνο που μπορεί να πυροδοτήσει δυνητικά πυρηνικό πλήγμα σε απόσταση μόλις 300 μιλίων ή πέντε λεπτών από τη Μόσχα, έχει τη ρίζα της στα λόγια Obama.
H ιδέα να γίνει η Ουκρανία το εφαλτήριο για να κάνει ματ στη Ρωσία, και έτσι να την εξαναγκάσει να ενταχθεί στην αμερικανική «συμμαχία» ή αυτοκρατορία δείχνει πόσο μακριά σκοπεύει να φτάσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να «επεκτείνει το ΝΑΤΟ» και να αναλάβει τον έλεγχο, τελικά, σε ολόκληρο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας). Και αυτή η ιδέα έχει τη ρίζα της στα λόγια Obama, τονίζει ο Zuesse.
Αυτή η τώρα εμφανώς επιδεικνυόμενη πρόθεση απειλεί όλα τα «αδέσμευτα» ή ανεξάρτητα κράτη.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα, σε όλα τα αδέσμευτα έθνη, μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στον εαυτό τους, εάν αποφασίσουν να μην υπακούσουν στον αμερικανικό μεγαθήριο.
Ανταποκρίνονται σε αυτή την απειλή, δημιουργώντας τα μέσα για να ξεπεράσουν αυτές τις κυρώσεις εναντίον τους, όταν και εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρχίσει να απαιτεί από αυτά να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Αμερικής - να τα αναγκάσουν να υπακούσουν.
Στις 29 Μαΐου, το Bloomberg έγραφε ότι «οι BRICS έγιναν πραγματικός οργανισμός και θέλουν και άλλοι να ενταχθούν, μεταξύ των οποίων Ιράν και Σαουδική Αραβία».
Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου πάλι το Bloomberg δημοσίευσε την είδηση πώς «τα κράτη BRICS λένε ότι το νέο νόμισμα μπορεί να προσφέρει ασπίδα έναντι των κυρώσεων».
Ανέφερε δε ότι ζητούν από την τράπεζα του Οργανισμού (NBD) εκτιμήσεις, πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει και άλλες χώρες-μέλη από τις επιπτώσεις των κυρώσεων, όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συνήλθαν στο Κέιπ Τάουν νωρίτερα την Πέμπτη (1/6) για να συζητήσουν πώς οι BRICS μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ.
Αν και δεν κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα, η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ήταν ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης.
Οι BRICS επιδιώκουν να «διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουμε θύματα κυρώσεων που έχουν δευτερεύουσες επιπτώσεις σε χώρες που δεν έχουν καμία ανάμειξη σε ζητήματα που οδήγησαν σε αυτές τις μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε ο Naledi Pandor, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής.
Όλοι είναι στο στόχαστο των ΗΠΑ
Αν και δεν ανέφερε άμεσα τη Ρωσία, η χώρα έχει πληγεί από εκτεταμένες κυρώσεις από τις δυτικές δυνάμεις για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Όλοι ξέρουν ότι τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο της Αμερικής.
Στις 20 Μαρτίου 2003, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισέβαλε και κατέστρεψε, εξ ολοκλήρου με βάση ψευδείς αναφορές το Ιράκ, ένα κράτος που ποτέ δεν είχε απειλήσει ή θέσει σε κίνδυνο την Αμερική.
Ακολούθησαν παρόμοιες εισβολές και καταστροφές βασισμένες στο ψεύδος: Στη Λιβύη το 2011, στη Συρία το 2012 και στην Υεμένη το 2015.
Η εικόνα σήμερα έχει αλλάξει ριζικά. Όσο πιο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει τα ανεξάρτητα κράτη να γίνουν «σύμμαχοι» της, τόσο τα διώχνει μακριά, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα το αποκρουστικό πρόσωπο της Ουάσινγκτον και ο μεγάλος κίνδυνος μίας συμμαχίας μαζί της, καταλήγει ο Zuesse.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών