«Δεδομένης της θεμελιώδους άποψής μας για την ανάπτυξη, δυσκολευόμαστε να συμφωνήσουμε με τον τρέχοντα ενθουσιασμό και το αφήγημα που τον υποστηρίζει», έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley Mike Wilson
Πιο συγκεκριμένα, αναμφισβήτητα η πιο απαισιόδοξη φωνή της Wall Street είναι ο επικεφαλής αναλυτής Morgan Stanley, του οποίου το μοντέλο εταιρικών κερδών αμφισβητείται από την πορεία που διαγράφει η αγορά…
«Δεδομένου ότι κάναμε λάθος σχετικά με τον δείκτη S&P 500 φέτος, είμαστε σε σκέψη για το μοντέλο κερδών, αν υπάρχει πιθανότητα να μας παραπλανεί», δήλωσε ο Wilson, για να απαντήσει: «Όχι».
«Τα εταιρικά κέρδη τελούσαν σε απόλυτη αρμονία με το μοντέλο κερδών μας τον περασμένο χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το μοντέλο έχει καλή απόδοση ακόμη και σε αυτό το υψηλότερο πληθωριστικό καθεστώς – κάτι για το οποίο ανησυχούσαμε πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Wilson.
Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που δείχνουν χαμηλότερες από το αναμενόμενο τιμές παραγωγού προμηνύουν απότομη πτώση εσόδων τους επόμενους τέσσερις μήνες, συμπλήρωσε.
«Μια τέτοια μείωση στα έσοδα θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πρόβλεψή μας για τα κέρδη είναι σωστή, καθώς η αρνητική λειτουργική μόχλευση επενεργεί αρνητικά» λέει.
Ο Mike Wilson δήλωσε ότι εμμένει στην άποψή του ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το β' εξάμηνο του 2023, γεγονός που αναμένεται ότι θα ψαλιδίσει τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και θα συμπαρασύρει τις τιμές των μετοχών.
«Δεδομένης της θεμελιώδους άποψής μας για την ανάπτυξη, δυσκολευόμαστε να συμφωνήσουμε με τον τρέχοντα ενθουσιασμό και το αφήγημα που τον υποστηρίζει», έγραψε ο Wilson, ο οποίος είναι επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.
«Οι επενδυτές μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μια άγρια αφύπνιση, δεδομένης της πολύ μεγάλης προσέγγισης του κινδύνου που βλέπουμε», πρόσθεσε.
«Ο χρόνος θα δείξει, αλλά αρκεί να πούμε ότι δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας στο μέτωπο της ανάπτυξης».
Τεχνητή νοημοσύνη…
Παρότι η Morgan Stanley θεωρεί πολύ σημαντική την τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύει πως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την επιβράδυνση που ήδη βρίσκεται σε κίνηση για φέτος.
Σημειώνεται πως οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας, όπως η Nvidia και η Microsoft, βοήθησαν τους δείκτες αναφοράς να αποτινάξουν αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές, με τους επενδυτές που ενθουσιάστηκαν από την έκρηξη του ενδιαφέροντος για το ChatGPT να στοιβάζονται σε μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εταιρείες θα έλθουν αντιμέτωπες με διάφορα κόστη τα οποία θα πιέσουν καθοδικά τα περιθώρια φέτος, λέει.
Με άλλα λόγια, ο Wilson επιλέγει να ρίξει κρύο νερό στο ράλι της αγοράς, που «έτρεχε» στις προηγούμενες συνεδριάσεις χάρη στις τεχνολογικές μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις περιφερειακές τράπεζες, που ανακάμπτουν.
«Παρακολουθούμε επίσης αυτούς τους τομείς και ενώ μπορεί να προσφέρουν μια κάποια σταθεροποίηση, δεν εντυπωσιάζουν», είπε ο Wilson.
Από την άλλη, ένα λάθος που θα παραδεχτεί σχετίζεται με τον αντίκτυπο της διάσωσης των καταθετών και κατά πόσο επρόκειτο για μια μορφή νομισματικής τόνωσης.
«Εκείνη την εποχή, είπαμε ότι δεν ήταν QE», λέει ο Wilson.
«Αν και αυτό ισχύει από τεχνική άποψη –δηλαδή η Fed/FDIC δεν αγοράζει ομόλογα, αλλά δανείζει χρήματα σε τράπεζες προσωρινά– πρόσθεσε ρευστότητα στο σύστημα και επέτρεψε στις τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν και να χορηγούν πιστώσεις».
Αυτή η ρευστότητα πρόκειται να εξατμιστεί, λέει, με την έκδοση γραμματίων του Δημοσίου μετά την επίλυση του αδιεξόδου στο ανώτατο όριο του χρέους.
Ο Wilson λέει ότι έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτηθούν από τα τραπεζικά αποθεματικά.
«Ιστορικά μιλώντας, η αγορά μετοχών δεν έχει καλή συναλλακτική συμπεριφορά όταν διαπιστώνεται μείωση των τραπεζικών αποθεματικών.
Σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική αντίσταση, αυτό θα πρέπει να είναι ένα προκλητικό κοκτέιλ για τους επενδυτές μετοχών», λέει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών