Σχόλιο της Scope Ratings για την Τουρκία
Η δυνητική ανάπτυξη για το τρέχον έτος διαμορφώνεται στο 3,9%.
«Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύσσεται χάρη στην ισχύ των πιστωτικών και δημοσιονομικών κινήτρων, τα οποία ενίσχυσαν την εγχώρια ζήτηση ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.
Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να πληγωθεί από τον βραχυπρόθεσμο άξονα πολιτικής που αναμένεται ευρέως από τη νέα ομάδα οικονομικής πολιτικής που έχει εγκαταστήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της κεντρικής τράπεζας.
Έχοντας άλλη μια εκλογική νίκη πίσω του, ο Πρόεδρος μπορεί να δεχτεί μια περίοδο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι απέκλεισε τις αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την αποδεκτή οικονομική σκέψη. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Πέμπτη 22 Ιουνίου.
Ωστόσο, η σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και οι ανορθόδοξες πολιτικές είναι πιθανό να επικρατήσουν μακροπρόθεσμα, καθώς η χάραξη εθνικής πολιτικής παραμένει υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Ερντογάν», σχολιάζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
Οι έλεγχοι κεφαλαίων και η εξωτερική διμερής στήριξη θα παραμείνουν βασικό μέρος του μείγματος πολιτικών για τον περιορισμό της διάβρωσης των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία πλέον εμφανίζονται ως αρνητικό υπόλοιπο στα 72,7 δισ. USD στα τέλη Μαΐου 2023.
Οι τουρκικές αρχές επανέλαβαν τη στήριξη για το νόμισμα μετά από το sell-off στις αρχές Ιουνίου, αλλά είναι πιθανή περαιτέρω υποτίμηση της λίρας καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, που υπολογίζονται σε 230 δισ. δολάρια το 2023 -περίπου 25% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι μεγάλες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών ενδέχεται να επιδεινώσουν τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποδυναμώνοντας τους εταιρικούς και τραπεζικούς ισολογισμούς.
Αυτό αυξάνει τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους, εάν το κράτος κληθεί να στηρίξει τις τοπικές τράπεζες μέσω εισφορών κεφαλαίου. Οι δημοσιονομικές προοπτικές της Τουρκίας είναι επίσης θολές από την τόνωση και τις κοινωνικές δαπάνες που εισήχθησαν πριν από τις εκλογές, καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα που προστατεύει τις καταθέσεις της λίρας από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Το δύσκολο οικονομικό πλαίσιο και η άποψή μας για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις διακυβέρνησης περιορίζουν τις αξιολογήσεις της Τουρκίας (B-/Αρνητικό outlook)», καταλήγει η Scope.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών