Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, αλλά… μόλις 650 εκατ. οι εισροές επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα

Societe Generale: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, αλλά… μόλις 650 εκατ. οι εισροές επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα
Οι αγορές, σύμφωνα με την Societe Generale έχουν πιθανότατα ήδη τιμολογήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης και ο αντίκτυπος από τις ροές θα μπορούσε να είναι μικρός
Μόλις 650 εκατ. ευρώ θα είναι οι εισροές επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η Societe Generale, από τα πρόσφατα παραδείγματα, όπως η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της γαλλικής τράπεζας, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές αναμένεται να διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και να αυξήσει τις πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023.
Οι αγορές, όμως, σύμφωνα με την Societe Generale έχουν πιθανότατα ήδη τιμολογήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης και ο αντίκτυπος από τις ροές θα μπορούσε να είναι μικρός.

Η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς IG φέτος

Η επανεκλογή θα διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής, αναφέρει η Societe Generale.
Στις 25 Ιουνίου, το κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε περίπου το 40,6% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, γεγονός που εξασφαλίζει πλειοψηφία με περίπου 158 από τις 300 έδρες στο κοινοβούλιο.
Το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες εισήλθε επίσης για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.
Η επανεκλεγείσα ΝΔ και ο αρχηγός της Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν να δρομολογήσουν γρήγορα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τον τραπεζικό τομέα.
Επειδή αυτό ήταν ένα ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα, οι αγορές δεν κινήθηκαν πολύ.
Το 10ετές spread του ελληνικού έναντι του ιταλικού ομολόγου είχε ήδη μειωθεί από περίπου -25 μ.β. σε -50 μ.β. μετά τη νίκη της ΝΔ στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Τώρα το spread διαπραγματεύεται γύρω στις -40 μ.β., που είναι πολύ χαμηλότερο από το προεκλογικό επίπεδο και πιθανότατα ήδη τιμολογεί μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P ή τη Fitch σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Societe Generale πιστεύει ότι το spread θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις -50 μ.β., αλλά πιθανότατα θα είναι μια αργή διαδικασία και μια πιθανή διεύρυνση του πιστωτικού spread το 2ο εξάμηνο του 23 θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο.
Οι επόμενες αξιολογήσεις είναι στις 20 Οκτωβρίου από την S&P (ΒΒ+ θετική) και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch (ΒΒ+ σταθερή).
Τώρα με την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, η Societe Generale θεωρεί ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση από BB+ σε BBB- στις 20 Οκτωβρίου από την S&P.

Καλύτερα μεγέθη

Η επενδυτική βαθμίδα θα υποδηλώνει καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη και όχι τη δυνατότητα αγορών από συγκεκριμένους κατόχους.
Σύμφωνα με την Societe Generale υπάρχουν δύο κανάλια μέσω των οποίων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων.
Πρώτον, η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από οποιονδήποτε από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης θα προκρίνει τα GGB για τους περισσότερους δείκτες κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες θα πρέπει να συμπεριλάβουν GGB στο χαρτοφυλάκιό τους για να καλύψουν την απόδοση του δείκτη.
Εξετάζοντας τα 106 αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ στο Bloomberg, σύμφωνα με την Societe Generale, η δυνητική εισροή στις αγορές GGB θα είναι μόλις 650 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τα 81 δισ. ευρώ που εκκρεμούν σε GGB.
Δεύτερον, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα GGB και την προθυμία διακράτησης τους.
Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές.
Το 2012, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν κάποτε το 80% των GGB που βρίσκονταν σε ελεύθερη κυκλοφορία, αλλά ο αριθμός αυτός είχε συρρικνωθεί στο 19% μέχρι το τέλος του 2022 και οι εγχώριες τράπεζες έχουν γίνει οι κύριοι κάτοχοι GGB.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η δεύτερη αξιολόγηση IG της Πορτογαλίας στο τέλος του 2017 δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στη σύνθεση των κατόχων PGB, με τους ξένους επενδυτές να κατέχουν σταθερά το 45% της ελεύθερης κινητής αξίας των PGB.
Η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα που αναμένεται για το 2ο εξάμηνο του 23 θα στηρίξει πολύ πιθανόν τα GGB υποδηλώνοντας μια ισχυρότερη θεμελιώδη αποτίμηση και όχι ενισχύοντας τη ζήτηση από ένα συγκεκριμένο τμήμα.
1_282.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης