Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη Scope Ratings
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, οι βαθμολογίες επωφελείται από: i) υποστηρικτικά ευρωπαϊκά πλαίσια νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης που παρέχουν ισχυρό κίνητρο στους Ιταλούς φορείς χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση τα επόμενα χρόνια. ii) το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας (1,9 τρισεκ. ευρώ του ΑΕΠ) και τη διαφοροποίηση, η οποία, μαζί με ένα υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 32.000 ευρώ, μια θετική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση που οφείλεται στον ισχυρό εξωτερικό τομέα, το μέτριο ιδιωτικό χρέος, υποστηρίζει την οικονομική ανθεκτικότητα. iii) τη συνετή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2024, τη σταθερή επενδυτική βάση και την ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους, με μέσο κόστος χρέους περίπου 3,0% την περίοδο 2023-2025 και μέση διάρκεια περίπου επτά έτη. iv) την πρόσφατη πολιτική σταθερότητα της χώρας δεδομένης της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σε αντίθετο κλίμα, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν i) τα αδύναμα δημόσια οικονομικά, δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους άνω του 140% του ΑΕΠ και των αυξημένων ετήσιων αναγκών χρηματοδότησης κοντά στο 25% του ΑΕΠ, που πρόκειται να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα. ii) τα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα, τα οποία περιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη περιορίζοντας την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού. iii) τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία, με γήρανση και μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι επιδόσεις της οικονομίας εξέπληξαν τα τελευταία χρόνια, με ανάπτυξη 7% το 2021 και 3,7% το 2022 -αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2023. Ωστόσο, για το 2024, η Scope αναμένει ανάπτυξη περίπου 0,8%, κάτω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 1,5% και της Banca d'Italia για 0,9%.
Ο τραπεζικός τομέας παραμένει επίσης εύρωστος, με δείκτη κεφαλαίου CET1 17,3% το δ’ τρίμηνο του 2022, σταθερές θέσεις ρευστότητας και μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειωμένα στο 2,4% του συνόλου, το δ’ τρίμηνο του 2022 -από 17% το 2015.
Η Scope αναμένει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί σε περίπου 142% το 2023 και να σταθεροποιηθεί γύρω στο 140% έως το 2028, πολύ πάνω από το επίπεδο της Ισπανίας (110% το 2028) και της Πορτογαλίας (88% το 2028).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών