«Ταύρος» η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες
Ειδικότερα, στην έκθεση που παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αυξάνουν την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα σε 8,33 ευρώ, με σύσταση Οverweight, όπως επίσης και για την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο τα 4,40 ευρώ
Για τις Eurobank και Alpha Bank, οι συστάσεις παραμένουν Equalweight με τιμές στόχους τα 2,11 ευρώ για την Alpha Bank και 2,1 ευρώ για τη Eurobank.
Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη +2,5% και +2,2% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Σε αυτό το περιβάλλον, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επωφεληθούν από την πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την υψηλή ροή άμεσων ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών δανείων CAGR για την περίοδο 2023-2025 κατά 6%.
Τα περιθώρια επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, με το beta καταθέσεων να παραμένει χαμηλά.
Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPE υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερη κόστος κινδύνου στο μέλλον.
«Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν την καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου στην κάλυψή μας» συμπληρώνει ο οίκος.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι τράπεζες της Ελλάδας και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ξεπέρασαν τις επιδόσεις των ομολόγων της, σημειώνοντας αύξηση 72% και 37% αντίστοιχα (YTD).
Επίσης, έχουν «δει» τις υψηλότερες αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), στο +51% το 2023…
«Αναμένουμε να συνεχιστεί η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών» συμπληρώνει ο οίκος.
Η ακτινογραφία
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται θα έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) το 2023.
Σημειώνεται πως το 85-90% των χαρτοφυλακίων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.
Το υψηλό ποσοστό τρεχουσών λογαριασμών στο 70-85% συνεπάγεται μικρότερη πίεση στο κόστος χρηματοδότησης…
Οι αποδόσεις των δανείων έχουν ανατιμηθεί κατά ~187 μ.β. από τον Ιούνιο του 2021, ενώ το κόστος καταθέσεων f/b αυξήθηκε μόνο κατά 25 μ.β. από τον Ιούνιο του 2023.
Ωστόσο «Αναμένουμε ότι το beta καταθέσεων για τις τράπεζες θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα» υποστηρίζει η Morgan Stanley.
Τα ΝΙΜ βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ωστόσο η αύξηση των δανείων από την αρχή του έτους ως τον Ιούνιο είναι αρνητική, με τα εταιρικά δάνεια στο -1% και τα καταναλωτικά δάνεια στο -2%.
«Ο ρυθμός αύξησης των δανείων αναμένεται να επιταχυνθεί και προβλέπουμε αύξηση των επιδόσεων δανείων 4% το 2023 και CAGR 8% το 2023-2025».
Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον μονοψήφιο δείκτη NPE... …και τα επίπεδα τραπεζικής κάλυψης είναι σε υψηλότερα/παρόμοια επίπεδα.
Αναμένεται ανάκαμψη το 2023 στον COR, αλλά μέχρι στιγμής η ποιότητα του ενεργητικού είναι ανθεκτική, με περιορισμένο σχηματισμό καθαρών NPEs το β’ τρίμηνο του 2023.
Οι προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους έχουν δρομολογηθεί για να διατηρήσουν το λειτουργικό υπό έλεγχο.
Οι δείκτες CET1 για τις ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί.
Η βελτίωση των περιθωρίων και η ανάπτυξη μεταφράζονται σε καλύτερες υποκείμενες αποδόσεις
Αποτίμηση…
Με όρους P/BV η Eurobank διαπραγματεύεται στο 0,7x, χαμηλότερα από ανώτατο 0,8x νωρίτερα φέτος, η Alpha Bank στο 0,5x, η Πειραιώς στο 0,6x και η Εθνική στο 0,7x.
Και δυσμενές σενάριο
Ωστόσο, η Morgan Stanley δεν παραλείπει να δώσει εκτιμήσεις τιμών και σε ένα δυσμενές, αλλά και σε ένα ιδανικό σενάριο.
Για την Πειραιώς, το θετικό σενάριο υποδηλώνει τιμή στόχο στα 5,32 ευρώ, αλλά στο δυσμενές η τιμή στόχος είναι στα 1,77 ευρώ.
Αντίστοιχα, για την Εθνική οι δύο τιμές είναι 9,52 ευρώ και 4,33 ευρώ, για την Alpha Bank είναι 2,37 ευρώ και 0,85 ευρώ και για την Eurobank στα 2,39 ευρώ και στο 1 ευρώ.
Το θετικό σενάριο υποδηλώνει ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και μείωση των NPEs.
Επίσης κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο και ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE είναι 12,5% με βάση τις εκτιμήσεις του 2025.
Από την άλλη, το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει μικρότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ, αναιμική ανάπτυξη, πιστωτική συρρίκνωση και υψηλότερα NPEs.
Ο δείκτης RoTE θα είναι μόλις στο 5,9% το 2025.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών