Η Ελλάδα έλαβε την επενδυτική βαθμίδα (IG), ωστόσο ο ενθουσιασμός έχει ήδη εξαντληθεί…
Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση του οίκου, την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, ναι μεν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια αποτελεί ορόσημο, ωστόσο «Θεωρούμε ότι η υπεραπόδοση του ελληνικών ομολόγων έχει εξαντληθεί και επομένως συμβουλεύουμε να μην υπάρχουν νέα ανοίγματα».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την DZ Bank, η Ελλάδα αναβάθμισε το αξιόχρεό της πιο γρήγορα του αναμενομένου.
Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar αξιολόγησε την ελληνική οικονομία στο BBB (low), με το σταθερό το trend.
Αυτό σημαίνει ότι ο πολυαναμενόμενος στόχος της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα έχει επιτευχθεί.
Αν και επρόκειτο για μια λίγο πολύ εύλογη εξέλιξη μετά την επανεκλογή του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η αναβάθμιση την Παρασκευή ήρθε χωρίς προηγούμενη θετική προοπτική και αυτό δημιουργεί… μια κάποια έκπληξη.
Η DBRS είναι ο πρώτος από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μετά την κρίση του ευρώ.
Προηγουμένως, το αυτό είχαν πράξει ο ιαπωνικός οίκος Rating & Investment και η γερμανική Scope Ratings.
Χρέος
Το πρωτογενές πλεόνασμα και η ισχυρή ανάπτυξη επιτρέπουν την ταχεία μείωση του χρέους.
Όπως μεταφέρει η DZ Bank, σύμφωνα με την DBRS, οι δημοσιονομικές επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης συνέβαλαν στην αναβάθμιση.
Μάλιστα, παρά τα μέτρα για την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης, πέρυσι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1,1% το 2023 και ακόμη και στο καλό 2% το 2024.
Επίσης, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 6% πέρυσι συνέβαλε στο γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, από το ανώτατο όριο του 206% το 2020.
Εκτός από την άνοδο στον τουριστικό τομέα, η χώρα επωφελείται από επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU).
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης για την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την DBRS, η πιστοληπτική ικανότητα θολώνει από το ακόμη υψηλό επίπεδο χρέους, το σημαντικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το αυξημένο ποσοστό ανεργίας.
Με την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα μπορεί (σχεδόν) να αφήσει πίσω της την κρίση του ευρώ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης να εκπληρώσει μια από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή τμημάτων των δανείων ενίσχυσης από την κρίση του ευρώ έως το τέλος του έτους (GLF).
Τα δάνεια διάσωσης που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί.
Η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων GLF έχει ήδη ξεκινήσει.
Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, εξακολουθούν να εκκρεμούν τα 45 δισ. ευρώ.
Εξαιρέσεις
Οι εξαιρέσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πλέον... εκτός ατζέντας εκ των πραγμάτων.
Η Ελλάδα απολαμβάνει πλέον απεριόριστη πρόσβαση στο Ευρωσύστημα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις στο πλαίσιο των πράξεων νομισματικής πολιτικής και για να ληφθούν υπόψη στα προγράμματα αγοράς ομολόγων.
Προηγουμένως, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) υπόκειντο σε εξαιρέσεις, αλλά αυτές συνδέονταν με το τέλος των επανεπενδύσεων PEPP.
Στις αρχές της εβδομάδας, δεν υπήρξε καμία σημαντική αντίδραση στην αναβάθμιση σε ό,τι αφορά την αγορά των κρατικών ομολόγων.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ελληνικού δεκαετούς μειώθηκαν ελαφρώς.
Άλλωστε, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αναμενόταν στις αγορές εδώ και αρκετούς μήνες.
Το δεκαετές spread GGB-Bund διαπραγματεύεται επί του παρόντος σε περίπου 130 μονάδες βάσης, περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επίπεδό του από πέρυσι.
Συγκριτικά, τα δεκαετή ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύονται περίπου 40 μονάδες βάσης υψηλότερα παρά τη βαθμολογία τους σε BBB-.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η DZ Bank, «Θεωρούμε ότι η υπεραπόδοση του GGB των τελευταίων μηνών έχει εξαντληθεί έντονα μέχρι τώρα και επομένως συμβουλεύουμε να μην υπάρχουν νέα ανοίγματα σε GGB».
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι επόμενες αναβαθμίσεις δεν αργούν, καθώς η S&P (με προγραμματισμένο review στις 20/10) και η Fitch (στις 1/12) αξιολογούν την Ελλάδα με BB+. Η S&P είναι πιο πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σύντομα, με δεδομένο ότι έχει δώσει θετικές προοπτικές.
Μόνο η Moody’s (review στις 15/9) είναι ακόμα πιο πίσω στην αξιολόγησή της (Ba3, με θετικές προοπτικές), αλλά η τάση είναι προς την ίδια κατεύθυνση.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς πολλοί δείκτες απαιτούν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων, η επενδυτική βάση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να διευρυνθεί με μια από τις επόμενες αναβαθμίσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών