Ο Mark Spitznagel της Universa θεωρεί τα κρατικά ομόλογα ως ένα «ελπιδοφόρο καταφύγιο» που προσφέρει περιορισμένη προστασία
Ειδικότερα, ο Mark Spitznagel είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Universa Investments, που ειδικεύεται στην προστασία από ακραίους και απρόβλεπτους «tail risks» (απρόσμενοι κίνδυνοι) στις αγορές. Ο ίδιος απέρριψε τα κρατικά ομόλογα ως επενδυτικό καταφύγιο και προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο Yahoo Finance.
To Business Insider παρουσιάζει τα 10 καλύτερα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Spitznagel:
1.«Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί αμφιλεγόμενη δήλωση».
2. «Η νομισματική πολιτική είναι η πιο καταστροφική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία. Πήρε μια φυσική, υγιή, ομοιοστατική διαδικασία κραχ, χρεοκοπίας, ύφεσης και τη μετέτρεψε σε κάτι επικίνδυνο και καταστροφικό. Αυτό έκαναν προσπαθώντας να εξαλείψουν τις υφέσεις και τα κραχ. Δημιούργησαν αυτό το κουτί έκρηξης, σωστά; Ζούμε μέσα σε μια ωρολογιακή βόμβα με φλογοβόλο».
3. «Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι ασφαλές καταφύγιο, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ελπιδοφόρο καταφύγιο. Έχουν τη θέση τους. Νομίζω ότι είναι αρκετά φτηνά αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, οπότε δεν θέλω να τα περιφρονήσω πάρα πολύ. Αλλά ως στρατηγική μετριασμού του κινδύνου, απλώς δεν αντιμετωπίζουν τη μη γραμμική φύση του κινδύνου».
4. «Ο μετριασμός του κινδύνου μπορεί να καταλήξει να είναι το πιο δαπανηρό πράγμα που κάνουμε ως επενδυτές. Συνήθως η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια».
5. «Πρέπει να σκέφτεστε τον μετριασμό του κινδύνου όχι ως προστασία από τις αγορές, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ως προστασία από τον εαυτό σας. Οι αγορές μας κάνουν να κάνουμε πραγματικά ανόητα πράγματα. Πρέπει απλώς να διαμορφώσουμε το χαρτοφυλάκιο μας για να μας προστατεύει από αυτό».
6. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα ως επενδυτές, το ονομάζω το μεγάλο δίλημμα του κινδύνου. Αν αναλαμβάνετε υπερβολικό ρίσκο, αυτό σας κοστίζει με την πάροδο του χρόνου. Αν αναλαμβάνετε πολύ μικρό ρίσκο, αυτό σας κοστίζει με την πάροδο του χρόνου».
7. «Είμαι ο πιο αρνητικός άνθρωπος που θα συναντήσετε ποτέ. Αλλά θα μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι στα επόμενα 20 χρόνια, αν μπορούσατε να κάνετε μια συναλλαγή τώρα, αυτή θα ήταν μάλλον να αγοράσετε από τον S&P, σωστά; Παρά τα όσα συμβαίνουν και το πόσο ακριβός είναι σήμερα. Επομένως, γνωρίζουμε ότι ο μετριασμός του κινδύνου δεν έχει να κάνει με το πού πιστεύουμε ότι θα είναι ο κόσμος».
8. «Ως επιχείρηση, προστατεύουμε από πολύ μεγάλες απώλειες. Γι' αυτό είμαστε εκεί. Δεν είναι μόνο επειδή είναι τρομακτικές. Δεν είναι μόνο επειδή είναι μεγάλες. Δεν είναι μόνο επειδή γίνονται πρωτοσέλιδα. Είναι επειδή, μαθηματικά, είναι αυτό που μετράει. Οι μικρές απώλειες δεν έχουν σημασία, αλλά οι μεγάλες». (Ο Spitznagel επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα κέρδος 100% για να εξαλειφθεί μια απώλεια 50% σε μια επένδυση, και μια μεγάλη απώλεια μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη σύνθετη ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου).
9. «Η διαφοροποίηση έχει χαρακτηριστεί από μεγάλους φωστήρες όπως ο Dalio, "το Άγιο Δισκοπότηρο της επένδυσης". Αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν είναι αυτό το Άγιο Δισκοπότηρο της επένδυσης. Ο Peter Lynch το αποκαλεί εύστοχα "αποπροσανατολισμό" των χαρτοφυλακίων. Στην πραγματικότητα είναι η θεραπεία που είναι χειρότερη από την ασθένεια».
10. «Είναι εύκολο να διαλέξουμε το 60/40 τώρα, επειδή τα ομόλογα μόλις καταστράφηκαν, σωστά; Οπότε δεν πρόκειται να τους κλωτσήσω ενώ είναι πεσμένοι. Αλλά θα το έλεγα αυτό πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Όταν η διαφοροποίηση - η "deworsification" - παίρνει μια νίκη, ίσως χάνεις λιγότερα σε ένα κραχ, είναι σαν μια πύρρειος νίκη, γιατί καταλήγεις να την πληρώνεις στην ανάκαμψη. Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, σωστά; Θα κοπείς από αυτό». (Η άποψη του Spitznagel ήταν ότι η διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου μπορεί να περιορίσει τις απώλειές του, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει σημαντικά την ανοδική του πορεία).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών