Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Στο 10% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2013 - Στο 5% ο κίνδυνος πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης - Αλλά τα προβλήματα δεν τέλειωσαν - Μόλις το 60% της κρίσης έχει επιλυθεί - Ποια τα βασικά σενάρια για το επόμενο έτος

Credit Suisse: Στο 10% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2013 - Στο 5% ο κίνδυνος πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης - Αλλά τα προβλήματα δεν τέλειωσαν - Μόλις το 60% της κρίσης έχει επιλυθεί - Ποια τα βασικά σενάρια για το επόμενο έτος
Μόλις στο 10% τοποθετεί τις πιθανότητες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατά το 2013 η Credit Suisse και μόλις στο 5% τις πιθανότητες για μια πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος στην τελευταία έκθεσή τoυ "2013 Macro and Market Outlook", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, οι ανησυχίες για το... μοιραίο σενάριο στην Ευρωζώνη ολοένα και μειώνονται δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχουν σημειώσει - στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης - οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ωστόσο η Credit Suisse, παρά το γεγονός πως παραδέχεται πως οι Ευρωπαίοι έχουν σημειώσει μια κάποια πρόοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προειδοποιεί ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά...
"Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 60% της επίλυσης της κρίσης έχει υλοποιηθεί", διαμηνύουν οι αναλυτές του οίκου, εξηγώντας πως παραμένει ακόμη ένα... 40% της λύσης που πρέπει να δρομολογηθεί.
Ποιο είναι όμως κατά τη Credit Suisse αυτό το 40% της επίλυσης της κρίσης χρέους που απομένει να εφαρμοστεί;
- Η τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας,
- Η αποκατάσταση της φερεγγυότητας των μη φερέγγυων ευρωπαϊκών κρατών
- Η πληρέστερη αποσαφήνιση των όρων, του ρόλου και της λειτουργίας της τραπεζικής ένωσης.
"Η οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη και γενναία αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ, με παράλληλο στόχο την υποτίμηση  του ευρώ σε επίπεδα τέτοια που στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας", σημειώνει ο οίκος.
Επιχειρώντας στη συνέχεια η Credit Suisse να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης κατά το 2013 εξηγεί:
- Η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το επόμενο έτος
- Η επόμενη μεγάλη κρίση στην Ευρωζώνη θα ξεσπάσει πιθανότατα τη στιγμή που η ΕΚΤ θα βρεθεί στη θέση εκείνη που θα κατέχει τόσο πολύ ισπανικό χρέος που αναμφίβολα θα τεθεί θέμα ηθικού κινδύνου (moral hazard).
- Η μεγαλύτερη πολιτικής φύσεως ανησυχία στην Ευρωζώνη το 2013 είναι οι ιταλικές εκλογές.
"Σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε σοβαρή αναζωπύρωση της κρίσης χρέους το 2013. Η δράση της ΕΚΤ εξαγόρασε 18-24 μήνες ακόμη για χάρη της Ευρωζώνης", καταλήγει η Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης