Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζημιές ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank στο 9μηνο του 2012 - Στα 4,6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες - Στο 9% το Core Tier 1

tags :
Ζημιές ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank στο 9μηνο του 2012 - Στα 4,6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες - Στο 9% το Core Tier 1
Ζημιές ύψους 500 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το 9μηνο του 2012 η Alpha Bank, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ανέρχονται στα 4,6 δισ. ευρώ. O δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της Alpha ανέρχεται στο 9%.
Περαιτέρω κεφαλαιακή ενδυνάμωση του Ισολογισμού
- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,9% και Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 9%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνολικού ύψους Ευρώ 2,9 δισ.
- Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένης της εκθέσεως της Blackrock, ανέρχονται σε Ευρώ 4,6 δισ., με Ευρώ 2,9 δισ. να έχουν ήδη εκταμιευθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους Ευρώ 1,6 δισ., ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται pro-forma σε 12,8%.
- Μείωση του Ενεργητικού κατά 8,9%, σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα κυρίως της συμμετοχής μας στο PSI+, καθώς και της στοχευμένης μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Το Ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του β΄ τριμήνου του 2008.
- Τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανέρχονται σε Ευρώ 26,3 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, καταγράφοντας αύξηση κατά Ευρώ 0,7 δισ. το γ΄ τρίμηνο και μείωση κατά Ευρώ 3,1 δισ. από τις αρχές του έτους. Η χρηματοδότησή μας από Κεντρικές Τράπεζες ανέρχεται σε Ευρώ 25,5 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 20,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 4,1 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 121%.
- Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης, συνεπεία της υπογραφής της συμφωνίας της Alpha Bank με τον Όμιλο της Crédit Agricole S.A. τον Οκτώβριο 2012, θα ενισχύσει πρωτίστως την ηγετική θέση της Τραπέζης στην ελληνική αγορά καθώς και την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου σχήματος, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, κατά Ευρώ 3 δισ. Επιπλέον, με τη δημιουργία του ενιαίου σχήματος, θα προκύψουν ετήσιες συνέργειες περίπου Ευρώ 200 εκατ.

Η περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική μας επίδοση
- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.112,8 εκατ., μειωμένο κατά 16,4% σε ετήσια βάση, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδοτήσεως, καθώς και της αυξήσεως του κόστους των καταθέσεων.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 20 πόντους από τον Σεπτέμβριο του 2011 σε 2,6%.
- Η επαναξιολόγηση της αγοράς ομολόγων σε ενεργή και η συνακόλουθη επανεκτίμηση των νέων Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, οδήγησε σε ζημίες Ευρώ 264,5 εκατ. που επιβαρύνουν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
- Η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος
κατά 5,6% σε ετήσια βάση.
-Τα βασικά λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 15,3% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων (εξαιρουμένων χρηματοοικονομικών), ανήλθε σε Ευρώ 572,6 εκατ., επηρεασμένο κυρίως από τη μείωση του καθαρού εσόδου τόκων.
-Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες Ευρώ 711,8 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από την αναγνώριση των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στην εύλογη αξία κατά την ημερομηνία της ανταλλαγής. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε Ευρώ 1.170,4 εκατ., αυξημένες κατά 41,5% σε ετήσια βάση, και ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, ανήλθαν σε 328 πόντους.

Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος: Η Alpha αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται - Σκοπός η διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα

«Οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας επιδοκίμασαν εμπράκτως, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, τη δέσμευση της Ελλάδος να συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών προσαρμογών, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της. Η Alpha Bank, στο μεταβαλλόμενο αυτό οικονομικό περιβάλλον, δημιουργεί, με την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, τον δεύτερο σε μέγεθος χρηματοοικονομικό Όμιλο στην Ελλάδα και αποδεικνύει, για άλλη μία φορά στη μακρά ιστορία της, την ικανότητά της να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Επιπλέον, η Τράπεζα ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με σκοπό τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρος, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας».

Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος: Η ενσωμάτωση της Emporiki Bank ενδυναμώνει σημαντικά τα κεφάλαια της  τράπεζας

«Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank απέδειξε την ανθεκτικότητα των επιχειρησιακών της λειτουργιών. Αντιμετωπίσαμε την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου μας με τη λήψη απομειώσεων ύψους Ευρώ 1,2 δισ. και με την αύξηση των προβλέψεών μας σε Ευρώ 4,1 δισ. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη ανάκτηση της καταθετικής μας βάσεως καθώς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας. Η συνένωση της Alpha Bank με την Εμπορική Τράπεζα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη καθώς δημιουργείται ένας νέος ισχυρός Tραπεζικός Όμιλος με σημαντικά οικονομικά οφέλη από συνέργειες διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα των Μετόχων μας. Η ενσωμάτωση της Εμπορικής Τραπέζης ενδυναμώνει σημαντικά τα κεφάλαιά μας και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά και κερδοφορία».

Η προοπτική ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας ενισχύεται, καθώς ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας ως αποτέλεσμα της άρτιας εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής
Η τήρηση εις το ακέραιον των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο εκ μέρους της Ελλάδος οδήγησε στην έγκριση της εκταμιεύσεως της δόσεως της χρηματοδοτικής ενισχύσεως, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την τόνωση της ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία. Η επιπλέον μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, που επετεύχθη μέσω της επαναγοράς των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύει περαιτέρω τη βιωσιμότητά του και επιταχύνει την ανάκτηση της αξιοπιστίας και συνεπώς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ταχεία βελτίωση των οικονομικών συνθηκών αποτελεί τη μόνη οδό περιορισμού των κοινωνικών εντάσεων καθώς και αντιμετωπίσεως των αποσταθεροποιητικών τάσεων. Η οικονομική ανάπτυξη προσδοκάται ενωρίτερα από το αναμενόμενο δεδομένου ότι το ισοζύγιο της Γενικής Κυβερνήσεως ευρίσκεται ήδη σε πορεία επιτεύξεως πρωτογενούς πλεονάσματος και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα στα τέλη του 2013.

Εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης – Ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Την 16 Οκτωβρίου 2012, η Alpha Bank υπέγραψε με τον Όμιλο της Crédit Agricole S.A. συμφωνία για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. και κυριότητος της Crédit Agricole S.A. Η συνένωση των δύο Τραπεζών, δημιουργεί τον δεύτερο σε μέγεθος χρηματοοικονομικό όμιλο στην Ελλάδα, με pro forma συνολικό Eνεργητικό περί τα Ευρώ 78 δισ.1 και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 25% στις Χορηγήσεις και 19% στις Καταθέσεις.
Η εξαγορά αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα οφέλη σε επίπεδο κεφαλαίων, δεδομένης της κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους περίπου Ευρώ 3 δισ. από την Crédit Agricole S.A. Επιπλέον, το ενιαίο σχήμα αναμένεται να αξιοποιήσει συνέργειες συνολικού ύψους Ευρώ 200 εκατ. κατ’ έτος, οι οποίες αναμένονται να προκύψουν σε βάθος τριετίας, εκ των οποίων Ευρώ 150 εκατ. αφορούν σε συνέργειες λειτουργικού κόστους και Ευρώ 50 εκατ. σε συνέργειες κόστους χρήματος και εσόδων.

Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 9%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια του Ταμείου
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συνολικής αξίας Ευρώ 2,9 δισ. Αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,9%
Την 12 Νοεμβρίου 2012, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), δημοσίευσε το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τους δημοσιευθέντες όρους, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (EBA Core Tier I) των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ανέρχεται σε 9%, εκ του οποίου το 6% θα πρέπει να αποτελείται από κοινές μετοχές, ενώ το υπόλοιπο 3% δύναται να αποτελείται από τις προνομιούχες μετοχές εκδόσεως υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και από υπό αίρεση μετατρέψιμες Ομολογίες που θα καλυφθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση παρέχει κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που περιλαμβάνουν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών και πλήρη δικαιώματα ψήφου, με σκοπό τη συμμετοχή τους με κατ’ ελάχιστον 10% στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, οι τράπεζες οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έως τον Απρίλιο 2013, ενώ στις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες θα προσμετρήσουν οι ζημίες από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+), οι ζημίες αποτιμήσεως των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, τα αποτελέσματα της ασκήσεως προσομειώσεως ακραίων καταστάσεων με τριετή χρονικό ορίζοντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκθεση της BlackRock για ζημίες από πιστωτικό κίνδυνο, καθώς και οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τα μελλοντικά προ προβλέψεων αποτελέσματα.
Επιπλέον, η η Τράπεζα υπέγραψε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη σύμβαση προεγγραφής, εν όψει της συμμετοχής του στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρόσθετα εγγυηθέντα κεφάλαια Ευρώ ύψους 1.042 εκατ. καθώς και τα κεφάλαια Ευρώ 1,9 δισ. που εκταμιεύθηκαν τον Μάιο 2012 και αποτελούσαν την πρώτη δόση κεφαλαιακής ενισχύσεως, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνονται σε 9% και 9,9% αντιστοίχως. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένης της εκθέσεως της Blackrock, ανέρχονται σε Ευρώ 4,6 δισ., με Ευρώ 2,9 δισ. να έχουν ήδη εκταμιευθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους Ευρώ 1,6 δισ., ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται pro-forma σε 12,8%1.

Η συρρίκνωση των καταθέσεων αντισταθμίσθηκε από την αύξηση της χρηματοδοτήσεως από Κεντρικές Τράπεζες το β΄ τρίμηνο. Ανάκαμψη στα υπόλοιπα των καταθέσεων κατά το γ΄ τρίμηνο του  έτους
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, οι καταθέσεις μας ανήρχοντο σε Ευρώ 26,3 δισ., μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 17,1% ή 5,4 δισ. Κύριοι λόγοι της εξελίξεως αυτής είναι η παρατεταμένη ύφεση στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και η πολιτική αστάθεια που επικράτησε μετά από τις εκλογές της 6 Μαΐου 2012, κατά τις οποίες υπήρξε αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεως. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά από τις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 υπήρξε αντιστροφή της αρνητικής πορείας στα υπόλοιπα των καταθέσεων των δύο προηγούμενων τριμήνων, με τις καταθέσεις στην Ελλάδα αυξημένες κατά Ευρώ 700 εκατ. το γ΄ τρίμηνο και κατά Ευρώ 400 εκατ. έως το τέλος Νοεμβρίου 2012. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων του εξωτερικού παρέμειναν σταθερά σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθαν σε Ευρώ 5,2 δισ. Δεδομένης της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων από την ελληνική αγορά, συνεχίσαμε να μειώνουμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο κατά Ευρώ 846 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, με τα υπόλοιπα των χορηγήσεων να ανέρχονται σε Ευρώ 45,5 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, μειωμένα κατά 8,8% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, αυξήσαμε τη χρηματοδότησή μας από τις Κεντρικές Τράπεζες κατά Ευρώ 3,1 δισ. από το τέλος Μαρτίου 2012 σε Ευρώ 25,5 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υφίστανται λήξεις στις ομολογιακές μας εκδόσεις για το υπόλοιπο του έτους.

Οργανική κερδοφορία επηρεασμένη αρνητικά από το εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον και ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις

Το εννεάμηνο του 2012, το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων, εξαιρουμένων των ζημιών από χρηματοοικονομικές πράξεις, μειώθηκε κατά 25,3% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε Ευρώ 572,6 εκατ., αρνητικά επηρεασμένο από την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων Ευρώ -288,8 εκατ., το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων ανήλθε σε Ευρώ 283,8 εκατ., μειωμένο κατά 68,4% σε ετήσια βάση.

Επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεως τoυ δείκτη καθυστερήσεων στην Ελλάδα, με την οικονομία να παραμένει σε ύφεση για πέμπτο συνεχές έτος
Το γ΄ τρίμηνο του 2012, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 20,9%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 270 πόντους, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας που δημιουργήθηκε λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς και της κατακόρυφης πτώσεως της οικονομικής δραστηριότητας, με τη μείωση του ΑΕΠ να καταγράφεται σε 6,9% το γ΄ τρίμηνο του 2012. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 21,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 310 πόντους, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 18,7%, ως συνέπεια των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών στην Κύπρο. Τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 22,7% έναντι 20% στο τέλος Ιουνίου 2012, ενώ οι καθυστερήσεις από τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στο 18,8% έναντι 16,1% και ο δείκτης καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε σε 17,9% έναντι 15,1% το προηγούμενο τρίμηνο
Έναντι της αυξανόμενης επιδεινώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 450 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2012. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών μας διαμορφώθηκε σε Ευρώ 4,1 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43% (121% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε σε 9%, έναντι 5,6%1 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης