Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ - Η ΕΚΤ έχει εξαγοράσει 18-24 μήνες για την Ευρωζώνη - Έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη

Credit Suisse: Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ - Η ΕΚΤ έχει εξαγοράσει 18-24 μήνες για την Ευρωζώνη - Έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξαγοράσει αρκετό χρόνο, 18-24 μήνες, για την ευρωζώνη και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα ώστε να αποδιώξει τον κίνδυνο του Grexit από πάνω της, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Credit Suisse, στην οποία και αναφέρει ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ είναι μόλις 10% για το 2013.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της Credit Suisse με τίτλο "2013 Macro and Market Outlook", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, οι ανησυχίες για το αρνητικό σενάριο στην Ευρωζώνη ολοένα και μειώνονται δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οι πιθανότητες ενός Grexit έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ μόλις στο 5% είναι και οι πιθανότητες για μια πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης. "Η δράση της ΕΚΤ εξαγόρασε 18-24 μήνες ακόμη για χάρη της Ευρωζώνης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι κίνδυνοι
Αν και οι οι Ευρωπαίοι έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν. Έχουν διανύσει μόνο τα 2/3 της απόστασης μέχρι την έξοδο από την κρίση, ενώ απομένει ακόμη ένα 40% μέτρων που πρέπει να δρομολογηθούν.

Τα μέτρα που απομένουν

- Τόνωση της ανάπτυξης
- Αποκατάσταση της φερεγγυότητας των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών
- Αποσαφήνιση των όρων, του ρόλου και της λειτουργίας της τραπεζικής ένωσης.
Το πλέγμα των δράσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη και γενναία αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ, με παράλληλο στόχο την υποτίμηση  του ευρώ σε επίπεδα τέτοια που στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνει η Credit Suisse.

Η επόμενη μέρα

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης κατά το 2013 η Credit Suisse αναφέρει:
- Η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση
- Η επόμενη μεγάλη κρίση θα ξεσπάσει πιθανότατα τη στιγμή που η ΕΚΤ θα βρεθεί στη θέση εκείνη που θα κατέχει τόσο πολύ ισπανικό χρέος που αναμφίβολα θα τεθεί θέμα ηθικού κινδύνου (moral hazard).
- Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι ιταλικές εκλογές.

Cash... not the king

Η Credit Suisse πιστεύει ότι η διακράτηση μετρητών θα εξακολουθήσει να είναι μη ανταποδοτικό, με σχεδόν μηδενικές αποδόσεις στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές. Ενώ τα spread των επιτοκίων έχουν μειωθεί αισθητά στη διάρκεια του χρόνου, καθιστώντας τις αποδόσεις πολλών ομολόγων πολύ χαμηλές, τα ομόλογα εταιρειών και αναδυόμενων αγορών με βραχυπρόθεσμες λήξεις εξακολουθούν να προσφέρουν ικανοποιητική αύξηση των αποδόσεων έναντι των διαθεσίμων. Επειδή τα επιτόκια αθέτησης αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά το 2013, οι συντηρητικοί επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στις πιστώσεις επενδυτικού βαθμού.

Μετοχές

Η ελβετική τράπεζα συστήνει αμερικανικές μετοχές του λιανικού εμπορίου και ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης, μετοχές που δημιουργούν μεγάλη και ελεύθερη ταμειακή ροή ή μετατρέψιμα ομόλογα υψηλής απόδοσης. Παράλληλα, συστήνει την τοποθέτηση σε ενεργειακές μετοχές, πετρελαίου και αερίου με νέες τεχνολογίες εξερεύνησης ή που ενδιαφέρονται για το μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτο σχιστολιθικό αέριο.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ελκυστικό θεωρεί τον κλάδο των ακινήτων στις ΗΠΑ, καθώς οι πολύ προσιτές τιμές, η χαλαρή νομισματική πολιτική και η  οικονομική μεγέθυνση θα στηρίξουν τον τομέα κατοικίας. Τα ακίνητα στη Γερμανία φαίνεται να είναι σχετικά φθηνά επίσης και μπορούν να ευνοηθούν από την εισροή κεφαλαίων.
Η Credit Suisse συστήνει αυξημένες θέσεις στις μετοχές το 2013, ένα έτος κατά το οποίο εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά και οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές είναι πιθανόν να εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα.

Ευρώ

Η Credit Suisse, διατηρεί τη θέση long που είχε ανοίξει στα 1,3058 δολ. με αρχικό στόχο τα 1,3350. Εν τω μεταξύ, την ώρα που οι αγορές ομολόγων και μετοχών έχουν ήδη πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα κινήσεις που δείχνουν ότι οι «ταύροι» είναι εδώ, οι αγορές συναλλάγματος έχουν κινηθεί με βάση συντηρητικές τακτικές με τους επενδυτές να προτιμούν ασφαλείς προορισμούς για τα κεφάλαια τους.
Ωστόσο, η γενικότερη στάση της στο συνάλλαγμα συστήνει ασιατικά και επιλεγμένα νομίσματα με αξιολόγηση ΑΑ.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης