Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν πάντως ότι ο μέσος πολίτης αποταμίευε μόνο το 3,7% του μισθού του
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών Στατιστικών (BES), το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση του δημόσιου χρέους πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια δείχνει πως η οικονομία της χώρας δεν είναι πραγματικά ισχυρή.
Αντίθετα, είναι μια διογκωμένη οικονομία.
Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα θετικό στους δείκτες κατανάλωσης καθώς ο μέσος καταναλωτής αγοράζει λιγότερα πράγματα με τον μισθό του.
Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν πάντως ότι ο μέσος πολίτης αποταμίευε μόνο το 3,7% του μισθού του.
Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο ήταν η απότομη μείωση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,5%, δηλαδή χαμηλότερα από το μισό της προηγούμενης μέτρησης του 3,3%.
Το χρέος των πιστωτικών καρτών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι Αμερικανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πληρώσουν τα χρέη τους.
Το ποσοστό των Αμερικανών που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία λόγω χρέους πιστωτικών καρτών έχει φθάσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Saint Louis.
Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι έξι στους δέκα ανθρώπους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του CBS News δήλωσαν ότι αξιολογούν την οικονομία ως αρκετά κακή ή πολύ κακή.
Η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μοιάζει να γίνεται όλο και περισσότερο εχθρική απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, απέναντι δηλαδή σε εκείνους που αισθάνονται εντονότερα τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ όπως και στην Ευρώπη, συμβαίνει το ίδιο: οι κυβερνήσεις ζητωκραυγάζουν για τις μεταβολές του συνολικού ΑΕΠ και του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ ο μέσος πολίτης βλέπει την αγοραστική δύναμη των μισθών να μειώνεται ραγδαία και τη δυνατότητα να τα βγάλει πέρα πιο περιορισμένη.
Οι μικρές επιχειρήσεις αισθάνονται την συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη και υποφέρουν διπλά όταν αυξάνονται τα επιτόκια, επειδή όλο το βάρος της νομισματικής πολιτικής φορτώνεται στους ώμους του μέσου εργαζόμενου και του μικρού επιχειρηματία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών