Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BMO Capital Markets: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας - Εντείνεται η αβεβαιότητα για την Ιταλία και την Ισπανία - Θα συνεχίσουν σε χαμηλά επίπεδα και το 2013 οι αποδόσεις των ασφαλών ομολόγων

BMO Capital Markets: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας - Εντείνεται η αβεβαιότητα για την Ιταλία και την Ισπανία - Θα συνεχίσουν σε χαμηλά επίπεδα και το 2013 οι αποδόσεις των ασφαλών ομολόγων
Χαμηλά αναμένει τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως το 2013 η BMO Capital Markets, καθώς και τα επιτόκια των βασικών κεντρικών τραπεζών παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, την ώρα που η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες, δεν θα αφήσουν τις αγορές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και να τοποθετηθούν σε δευτερεύοντα ομόλογα. Έτσι θα προτιμούν τα ασφαλή ομολόγα διατηρώντας τις αποδόσεις χαμηλές. Παράλληλα, η αβεβαιότητα των ιταλικών και των γερμανικών εκλογών θα προκαλεί νευρικότητα στην αγορά, η οποία θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια του 2013.
Οι τοποθετήσεις σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα μετά την έκδοση τίτλων 300 δισ. δολαρίων (227 δισ. ευρώ) μόνον το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters. Οι προσδοκίες των επενδυτών δεν μπορεί παρά να είναι μετριασμένες στην Ευρώπη υπό την τρέχουσα συγκυρία, αν και ακόμη και σε αυτό το απαισιόδοξο περιβάλλον εντοπίζονται ορισμένες ελκυστικές επιλογές για το 2013.
Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα αναμένεται να υποχωρήσουν κι άλλο, ενώ τα βραχυπρόθεσμα θα παραμείνουν σχετικά στα ίδια επίπεδα. Έτσι το χάσμα στις καμπύλες των αποδόσεων στις δύο αυτές κατηγορίες θα αυξηθεί, αναφέρει η BMO Capital Markets.
"Οι επενδυτές φέτος θα δείξουν την προτίμηση τους στα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία θα παραμείνουν στο προσκήνιο όσο η Fed θα στηρίζει την αγορά και θα απορροφά την επιπλέον ποσότητα που απομένει", γράφει χαρακτηριστικά η BMO.
Ακόμη και αν μπούμε σε μια πιο σταθεροποιημένη περίοδο στην Ευρώπη και με την κινεζική οικονομία να δείχνει σημεία ανάκαμψης, το τελευταίο κύριο ζήτημα είναι ο «δημοσιονομικός γκρεμός» (fiscal cliff) των ΗΠΑ. Αυτό εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα στις αγορές, αλλά η λογική λέει ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στο τέλος είναι αυξημένες διότι οι συνέπειες αν δεν βρεθεί λύση θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης